24. marraskuuta 2023

Mehevä gluteeniton saaristolaisleipä ♥

Löysin sattumalta tavaroita kollatessa muutama vuosi sitten ostetun Gluteeniton leivonta lehden, joka oli sopivasti taitettu auki saaristolaisleivän ohjeen kohdalta. Kerran aiemmin olen tuota leipää joulupöytään tehnyt, mutta silloin en siitä syystä taikka toisesta mitään blogiin kirjoitellut. Mutta sen verran muistin, että leipä oli makunsa ja koostumuksensa puolesta niin hyvä, että oli pakko taas moinen leipoa. Enää ei meidän perheessä kenenkään tarvitse gluteenia väistellä, mutta luulen että teen vielä jouluksi toisen mokoman.

Vaikka ohjeessa on aika monta vaihetta, niin loppujen lopuksi tämän on ihan helppo tehdä. Gluteenitonta tummaa olutta oli ensin haastava löytää, mutta ainakin Kukon tumma olut tähän käy. Olut tuo leipään mukavan maltaisen maun, joten sitä ei kannata korvata millään.


Gluteeniton saaristolaisleipä
(1 leipä)

2 dl tummaa, gluteenitonta olutta (esim. Kukko)
2/3 dl pellavansiemenrouhetta
2/3 dl perunahiutaleita
2 dl tattarihiutaleita
2 dl piimää 
1½ tl psylliumia
30 g tuorehiivaa
1½ dl tummaa siirappia
½ dl öljyä
1½ tl suolaa
2½ dl tattarijauhoja
½ tl soodaa
½ tl ksantaania
Voiteluun:
voita tai margariinia
Siirappivesi:
1½ rkl tummaa siirappia
1 tl vettä

  Voitele 1½ litran leipävuoka. Mittaa olut kulhoon ja kuumenna mikrossa höyryäväksi. Sekoita joukkoon pellavansiemenrouhe, perunahiutaleet sekä tattarihiutaleet. Tässä vaiheessa seos on todella paksua! Jätä seos jäähtymään.
  Sekoita psyllium piimän joukkoon. Sekoita hyvin ja anna seoksen turvota 10-15 minuuttia. Murenna sitten hiiva piimän joukkoon ja sekoita hyvin kunnes hiiva on liuennut. 
  Kaada piimäseos hiutaleseokseen. Lisää öljy, siirappi ja suola. Sekoita nopeasti puuhaarukalla tai nuolijalla.
  Sekoita tattarijauho, sooda ja ksantaani keskenään ja lisää seos taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada vuokaan. Anna taikinan kohota hyvin (noin kaksinkertaiseksi) liinalla peitettynä. Aikaa menee reilu 30 minuuttia.
  Paista leipää 175 asteisessa uunissa ensin 1 tunti 15 minuuttia. Sekoita vesi ja siirappi keskenään ja voitele leipä siirappivedellä. Jatka paistamista vielä 30 minuuttia.
  Kumoa leipä heti paiston jälkeen vuoasta, käännä siirappivedellä voideltu pinta päällepäin ja anna leivän jäähtyä. Säilytä viileässä.
  Leipä kannattaa tehdä etukäteen, sillä tämä paranee vanhetessaan.
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti