8. marraskuuta 2015

Helpoista helpoimmat speltti-vehnäsämpylät

Kakkutaikurin laiskan leipurin vehnäsämpylät ovat saaneet niin paljon hehkutusta ja kehuja, että pakkohan oli itsekin kokeilla, miltä niiden leipominen tuntuu tai miltä sämpylät maistuu. Koska periaatteesta en tee pelkkää vehnää sisältäviä sämpylöitä, muokkasin ohjetta meille sopivaksi. Osan jauhoista korvasin speltillä ja sokerikin vaihtui hunajaan. 

Yleensä en ole tehokkaimmillaan ennen aamukahvia, mutta näiden sämpylöiden valmistaminen oli niin helppoa, että jopa minä kaikessa aamuäreydessäni selvisin tehtävästä kunnialla. Sämpylöistä tuli ihanan pehmeitä ja makukin oli kohdillaan! Kannattaa kokeilla!




Helpot speltti-vehnäsämpylät

4 dl vettä
n. 1 dl maitoa
50 g hiivaa
1 rkl hunajaa
15 g suolaa
½ dl öljyä
200 g täysjyväspelttijauhoja
600 g vehnäjauhoja

  Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Laita kaikki ainekset yleiskoneen kulhoon ja anna koneen vaivata taikinaa noin 10 minuuttia.
  Kaada taikina kevyesti jauhotetulle leivonta-alustalle ja anna kohota liinalla peitettynä noin 30 minuuttia.
  Leikkaa kohonneesta taikinasta veitsellä, raapalla, saksilla tms. paloja ja nostele pellille. Älä vaivaa taikinaa, äläkä pyörittele taikinapaloja! 
  Anna sämpylöiden kohota vielä hetki. Paista 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia sämpylöiden koosta riippuen. 


Niin ja oikein hyvää isänpäivää jokaiselle isälle! 

Meillä isänpäiväviikonlopun suunnitelmat meni kerralla uusiksi, kun pikkumies poti perjantaina yli 39 asteen kuumetta. Tarkoitus oli viedä poika lauantaina hoitoon ja käydä itse katsomassa kaverin bändin keikkaa. Mutta eihän tuota toipilasta voinut minnekään viedä. Onneksi nyt näyttää pojan kunto paremmalta, joten ehkä tämä tästä iloksi muuttuu.

6 kommenttia:

  1. Hei

    Paljonko on 400 g vettä ja 100 g maitoa deseissä? En omista vaakaa joten desimitoilla mennään.

    MaaritN

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!

      400g vettä on 4dl ja 100g maitoa n. 1dl. Voisinkin ne muuttaa tuohon ohjeeseen :)

      Poista
    2. No niin tietysti! Joku ajatuskatkos kun nesteen mittaus grammoissa oli vaan niin outo. Kiitos pikaisesta vastauksesta!!

      MaaritN

      Poista
    3. Ajatuskatkos meinasi iskeä mullakin... Hetki piti nimittäin miettiä, että paljonkos nuo olisi deseissä :D

      Poista
  2. Voi pikkumiestä... ♥ Kipeyttä tuntuu nyt olevan ilmoilla. Kai nämä kosteat ilmat vielä osaltaan oikein lisäävät sitä. Mullakin on nyt tämä yskä ollut jo pari viikkoa, eikä mitään laantumista näy. Tänään on ollut kurkku kipeänä.... :/ Mutta ei sentään sänkyyn kaatavaa kuumetta, ainakaan vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voih, toivottavasti paranet pian ♥ Pikkumies oli tuossa alkusyksystä 8 viikkoa flunssassa. Silloin ei tosin kuumetta ollut kuin muutamana päivänä, mutta yskä ja nuha kesti tuon aikaa. Nyt onneksi meni nopeasti ohi, joskin nokka vuotaa vieläkin.

      Poista