27. helmikuuta 2016

Kolmas Late uunista ulos - Late Lammas-kakku vadelma-mascarponetäytteellä

Late Lammas-kakkuja on tässä blogissa nähty ennenkin, mutta koska tällä kertaa Late sai sisuksiinsa aivan eri täytteen, niin laitetaanpas tämäkin ohje jakoon.

Ystäväni mies vietti viikonloppuna 50-vuotissynttäreitään ja suurena Late-fanina päivää juhlistettiin tietenkin Late-kakulla. Toiveena oli tumma kakkupohja vadelmatäytteellä. Lupaa kysymättä sävelsin omiani ja lisäsin kakun sisälle pikkusipaisut suklaaganachea. Vadelmatäytteestä tein aavistuksen makeamman kuin yleensä. Kakun maku hieman hirvitti, mutta kuulemma kelpasi vallan mainiosti. Joka kerta tehdessä kakkuja muille päätän, että ei enää ikinä, mutta positiivisen palautteen jälkeen mieli muuttuu kummasti. 

Laten naama kannattaa tehdä hyvissä ajoin, jotta se ehtii kuivaa kunnolla. Muussa tapauksessa korvat eivät välttämättä pysy ehjänä kakun päällä. Itse tein koristeen reilu viikko ennen kakun tarjoilua.




Late Lammas-kakku (vadelma-suklaatäytekakku)

Vadelmamousse:
4 dl vispikermaa
250 g mascarponea
450 g pakastevadelmia sulatettuna
4 liivatelehteä
2 rkl vettä
maun mukaan tomusokeria
(2 rkl vaniljakreemijauhetta)
Suklaaganache:
100 g tummaa suklaata
100 g kermaa
Kostutus:
maitoa (mausta halutessasi vaniljasokerilla)
Päälle:
2 dl vispikermaa
maun mukaan tomusokeria
1 pss (280 g ) pieniä valkoisia vaahtokarkkeja
Laten naama:
mustaa ja valkoista sokerimassaa
spagetinpätkät korvia tukemaan

  Valmista kakkupohja ohjeen mukaan. Paistoin kakkupohjan puolipallon muotoisessa kakkuvuoassa, mutta saman asian ajaa vaikka pyöreä uunivuoka. Paistoaika oli noin 45 minuuttia.
  Valmista täyte. Soseuta vadelmat sauvasekoittimella. Painele vadelmaseos siivilän läpi. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää mascarpone ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on sopivan jämäkkää. Lisää joukkoon paseerattu vadelma. Mausta maun mukaan tomusokerilla ja lisää halutessa hieman vaniljakreemijauhetta makua tuomaan. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi, lisää joukkoon vedestä puristetut liivatteet. Anna jäähtyä hetkisen. Lisää liivateseos vadelmavaahtoon ohuena nauhana koko ajan hyvin sekoittaen.
  Valmista suklaaganache. Rouhi suklaa pieneksi rouheeksi ja laita kulhoon. Kuumenna kerma kiehumapisteeseen (ei kuitenkaan kiehuvaksi). Lisää puolet kermasta suklaan joukkoon. Odota noin 30 sekuntia ja sekoita hyvin. Lisää loppu kerma vähän kerrallaan samalla hyvin sekoittaen, kunnes suklaaganache on sileää.
  Vuoraa pohjan paistoon käytetty vuoka kelmulla. Leikkaa kakku viiteen tai kuuteen osaan. Nosta päällimmäinen levy vuokaan ja kostuta kevyesti maidolla. Levitä päälle vadelmamoussea. Sivele seuraavan levyn yläpintaan ohut kerros suklaaganachea ja kumoa levy vadelmamoussen päälle suklaapinta vadelmaa vasten. Jatka näin, kunnes kaikki levyt on käytetty. Kostuta pohjalevy vielä maidolla. Kääri kakku kelmuun ja anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  Kumoa kakku alustalle ja poista kelmut. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta maun mukaan tomusokerilla. Kermasta ei kannata tehdä kovin makeaa, sillä vaahtokarkit on itsessään melko makeita. Levitä kerma ilmavasti kakun pintaan. Painele päälle vaahtokarkkeja kauttaaltaan. Nosta Laten naama kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua.




Maanantaina mulla alkaakin sitten vihdoin ja viimein se kuntoutus, joten jutut voi olla vähän vähissä seuraavat kaksi tai kolme viikkoa. Toki saan illat ja viikonloput olla kotona, mutta en tiedä kuinka paljon jaksaa kokkailla tahi kirjoittaa. Mitään stressiä en kuntoutuksen aikana blogista ota, vaan teen just sen verran mikä hyvältä tuntuu. 

6 kommenttia:

  1. Ihanaa! Mahtavaa! Loistavaa! Kiva idea - täytyy kokeilla

    VastaaPoista
  2. Tuo sokerimassa kovettuu viikossa kivikovaksi. Onko siis tarkoitus, että koristeet sitten vain nakataan päältä pois, kun kakkua aletaan syömään? Ei muuten, mutta tuolla kaapissa on koristeet viikonlopun kakkua varten kuivumassa, enkä halua vieraiden telovan hampaitaan.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. :) Laten naama on kuitenkin sen verran raskasta tekoa, että jos sen haluaa pysyvän ryhdikkäästi kakun päällä, on parempi kuivattaa koriste ensin. Nostat sitten pois, kun kakkua leikataan. Pehmeän massan kanssa on vaarana, ettei korvat pysy kasassa, vaan alkavat painua kakun myötäisesti. :)

      Poista
  3. Ok. Kiitos!:) Tuntuu vain pikkaisen hassulta (ja haaskaukselta) tehdä koriste mitä ei sitten syödäkään, mutta kiva silti joskus kokeilla jotain muutakin kuin perinteisiä kermakakkuja. Olisi vain tähänkin pitänyt perehtyä kunnolla ennen toimeen ryhtymistä. Nyt en älynnyt kiinnittää korvia tekovaiheessa päähän ja tuolla ne osat on nyt irrallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos massa ei ole ihan kivikovaa, niin saat kiinnitettyä korvat vielä esim. spagetinpätkillä tai cocktailtikuilla. :)

      Poista