20. helmikuuta 2016

Lohirisotto ♥

Löysin jokin aika taapäin kirja-alesta ihanan pienen Kotiruokakirjan. Kirja Kerryann Dunlopin käsialaa ja sisältää 50 kivaa ruokaohjetta. Ohjeet ei ole kovinkaan vaikeita ja jos yhden testin perusteella pitää arvioida, niin hyviäkin ovat. Kirjan ohjeista pääsi testiin herkullinen lohirisotto. Mies ei voi risottoja sietää, eikä varsinkaan sellaisia, joissa on kalaa, joten tämä herkku jäi täysin mun ja tytön syötäväksi. Aavistuksen löysempää mun risotosta olisi voinut tulla, mutta kasvisliemi loppui kesken, enkä viitsinyt keitellä enää lisää. Kasvisliemen tein kasvisfondista.




Lohi-hernerisotto
(4-6ann.)

150 g pakasteherneitä
1 l kasvislientä
400 g tuoreita tai pakastettuja lohifileitä
1 puhdistettu purjo (laitoin kevätsipulia)
2 valkosipulinkynttä
1 pieni sipuli
1 rkl oliiviöljyä
3 tuoreen timjaminoksan riivityt lehdet 
(laitoin kuivattua timjamia)
250 g carnaroli- tai arborio-risottoriisiä
nokare (suolatonta) voita
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
persiljaa
suolaa ja pippuria myllystä

  Kumoa herneet siivilään tiskialtaan päällä ja kaada päälle kiehuvaa vettä niin, että herneet sulavat. Siirrä ne sitten odottamaan. Kaada kasvisliemi kattilaan ja kuumenna. Kun liemi alkaa poreilla hiljalleen, lisää lohifileet ja hauduta varovasti noin 12 minuutin ajan tai kunnes kala on täysin kypsä. Pakastekala vaatii muutaman minuutin pidemmän kypsennyksen. Kun kala on kypsä, nosta se reikäkauhalla lautaselle odottamaan. 
  Silppua kalan kypsyessä purjo tai kevätsipuli, valkosipulinkynnet sekä sipuli. Laita ainekset paksupohjaiseen kattilaan tai kasariin. Lisää ruokalusikallinen öljyä, nokare voita ja timjaminlehdet. Paista sitten keskilämmöllä noin viiden minuutin ajan tai kunnes sipulisilppu on pehmennyt, muttei ruskistunut. Lisää joukkoon riisi ja sekoita huolellisesti. Lisää kasvisliemi kauhallinen kerrallaan riisin joukkoon. Anna nesteen aina imeytyä täysin ennen seuraavan liemierän lisäämistä, sekoita risottoa jatkuvasti. Lisää lientä noin 20 minuutin ajan, tai kunnes riisi on täysin kypsää - risoton pitäisi olla täyteläisen juoksevaa mieluummin kuin raskasta ja paksua. Seuraa siis koostumuksen muuttumista ja käytä vain tarvittava määrä lientä.
  Kun risotto on pehmeää, nosta pannu liedeltä, lohko kala ja lisää se risottoon. Kumoa sekaan myös herneet ja lisää vielä sitruunamehu ja -kuoriraaste. Silppua ja lisää persilja. Sekoita huolellisesti. Peitä risotto kannella ja anna sen levähtää parin minuutin ajan. Mausta suolalla ja pippurilla ja tarjoa heti. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti