8. elokuuta 2016

Ihanan kirpsakka karviais-rahkapiirakka ♥

Sateiden myötä meidän vadelmasato alkaa valitettavasti olla menetetty, joten nyt on hyvä aika siirtyä karviaispuskien kimppuun. Karviaisia tuli tänäkin vuonna yli omien tarpeiden, mutta jospa koittaisi käyttää edes osan, ennen kuin menevät pilalle. Pakastin alkaa olla niin täynnä, ettei sinne kovin montaa marjaa enää mahdu.

Käytiin kesällä pikaisesti Tampereella ja kun aikaa oli, kierrettiin miehen kanssa muutamat kirpparit. Yhdeltä kirpparilta löysin Isoäidin parhaat leivonnaiset-kirjan. Olen kyseistä opusta silmäillyt kirjakaupassa useamman kerran, mutta en vain ole raaskinut sitä ostaa. Nyt kirja löytyy hyllystäni ja hintaa oli hurjat kaksi euroa! Samasta pöydästä tarttui mukaan useampi kirja, kun kerran halvalla sai. Täytyisikin päivittää tuo Kääpiölinnan keittokirjalista, sillä kirjoja on viime aikoina tullut aikalailla lisää.




Kirjasta löytynyt karviaispiirakan ohje ja marjoja notkuvat puskat innoittivat hyödyntämään aamupäivän leipomalla. Vaikka piirakkaohje onkin vähän monivaiheinen, niin aika helppo tämä kuitenkin oli. Lopputuloksena oli sekoitus pullaisaa pohjaa, makeahkoa rahkatäytettä ja ihanan kirpsakoita karviaisia. Ihan kelpo piirakka siis!

Karviaispiirakka
(pellillinen 30*36cm)

Taikina:
250 g (n.3,8dl) vehnäjauhoja
60 g (n.0,7dl) sokeria
hyppysellinen suolaa
20 g tuorehiivaa
1,2 dl kädenlämpöistä maitoa
1 kananmuna
voita voiteluun
Täyte:
600 g karviaisia
500 g maitorahkaa
½ dl perunajauhoja
120 g (1,4dl) sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 sitruunan raastettu kuori
2 kananmunaa
hyppysellinen suolaa
1 rkl sitruunamehua
Murupäällyste:
150 g (n.2,3dl) vehnäjauhoja
90 g (reilu 1dl) sokeria
100 g voita
2 sitruunan raastettu kuori

  Taikina: Kaada jauhot kulhoon, paina keskelle kuoppa ja ripottele jauhojen reunaan sokeri sekä suola. Sekoita hiiva kuopassa kädenlämpöiseen maitotilkkaan (n.½dl). Nostata leivinliinalla peitettynä lämpimässä n. 30 minuuttia.
  Sekoita juuritaikinaan kulhon reunoilta jauhosekoitus, loppu maito ja muna ja nostata vielä peitettynä 30 minuuttia.
  Pese ja valuta tällä välin karviaiset. Sekoita rahka ja muut täyteainekset tasaiseksi seokseksi. Murupäällyste: Sekoita jauhot ja sokeri. Lisää joukkoon voi ja sitruunankuori ja nypi halutun kokoisiksi muruiksi.
  Kauli taikina jauhotetulla työtasolla ja siirä voidellulle uunipellille. Voit kaulia taikinan myös leivinpaperin päällä ja nostaa leivinpaperin kanssa pellille. Levitä rahkaseos tasaisesti taikinapohjalle ja peitä karviaisilla.
  Painele marjoja kevyesti. Levitä muruseos marjojen päälle. Paista 180 asteisessa uunissa noin 60 minuuttia. Jos muruset tummuvat liikaa, peitä piirakka foliolla. Anna piirakan jäähtyä pellillä.





4 kommenttia:

  1. Mula on ihan sama juttu, että pakastin on jo ihan täynnä marjoja. Ja vielä on poimimatta loput mustaherukat ja mihinköhän ajattelin puolukat änkeä...?! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on vielä niin paljon viime vuotisia puolukoita, etten taida tänä vuonna niitä poimia ollenkaan. Tai sitten on pakko hommata kolmaskin pakastin. :D

      Poista
  2. Karviaisten hyötykäytön kanssa on ollut meillä aina vähän ongelmia. Karviaishillo ei musta ole kaikista parasta hilloa ja jotenkin sellaisenaan napsimisessakin tulee pian raja vastaan. Ollaan käytetty karviaiset lähinnä mehuihin, mutta tätä piirakkaa voisi kyllä kokeilla, kuulostaa toimivalta yhdistelmältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun piirakan kanssa tarjoaa vielä vaniljakastiketta tai -vaahtoa, niin tästä tulee vielä parempaa! Jokunen vuosi sitten tein pieniä karviaiskuppeja ja ne oli kyllä todella hyviä. Kelpo liköörinkin näistä saa aikaan, jos siis likööreille on muuten käyttöä. :) Mutta kyllä meilläkin on välillä vaikea keksiä, mihin kaikki marjat saa hukattua.

      Poista