Ikivanhasta ruokaohjemapista löytyi sellainen kukkakaaligratiiniohje, jota oli pakko päästä testaamaan. Rakastan gratiineja ja sieniä, joten tämä oli kyllä mun makuun paras gratiini, jota olen syönyt. Muille tämä ei kelvannut, sillä perheen miehet inhoavat kukka- ja parsakaalia, tyttö puolestaan ei tykkää valkokastikkeesta. Mutta ei haittaa, jääpä mulle enemmän.
Ruskan gratiini
1 kukkakaali
1 parsakaali
vettä
suolaa
Valkokastike:
30 g voita tai margariinia
4½ rkl vehnäjauhoja
4-5 dl maitoa
200 g tuoreita sieniä
pieni nokare voita
musta- tai valkopippuria
suolaa
2-3 dl juustoraastetta
Keitä kaalit suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi. Hienonna sienet ja paahda niitä pannulla, kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut. Lisää pannulle pikku nokare voita ja mausta sienet ripauksella suolaa.
Sulata kastikkeen rasva pinnoitetussa kattilassa. Lisää jauhot koko ajan sekoittaen. Anna jauhojen kypsyä hetki, mutta älä anna niiden ruskistua. Lisää maito samalla hyvin sekoittaen. Kuumenna kastike kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen muutama minuutti, jotta kastike sakenee. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon sienet.
Nosta valutetut kaalit voideltuun vuokaan. Kaada päälle kastike ja ripottele pinnalle juustoraaste. Kypsennä 250 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.
..mulla taas olis tehnyt tiukkaa sienien kanssa! :D Olen jo opetellut kanttarelleja syömään, mutta nekään ei aina mene alas jos ei oo ihan "mun makuun" valmistettu. Mutta kaalit ja valkokastike (ilman vehnäjauhoa), nam ;)
VastaaPoistaMeillä on syöty sieniä aina, joten ehkä se on yksi syy miksi niistä on tullut herkkua. :) Isä tapasi tehdä uunissa sienimuhennoksen tuoreista herkkusienistä ja kermasta. Yhtään en muista mitä muuta siinä oli, mutta hyvin se kaikille kelpasi. ♥
PoistaIhanan näköistä! Mäkin justiinsa tein kukkakaaligratiinia! Niin hyvää! :)
VastaaPoistaTässäkin asiassa oon sun kanssa täysin samaa mieltä! Kaikessa yksinkertaisuudessaan niin hyvää.
Poista