14. toukokuuta 2017

Mansikka-valkosuklaakakku pienen pojan suureen päivään ♥

16 vuotta sitten äitienpäivänä meillä vietettiin tytön kastejuhlaa. Olin niin ylpeä, kun mustakin oli tullut äiti. Nuorihan minä silloin olin, vasta 24, kun Emma syntyi, mutta silti se oli parasta mitä mulle oli koskaan tapahtunut. Jotenkin se, että lapsi kastettiin juuri äitienpäivänä, oli suunnattoman koskettavaa. Muistan vielä, kuinka katselin omaa mummaani ja äitiäni ja mietin, että nyt minä olen yksi heistä. Siis äiti, kuten hekin. Mummasta mulla ei montaa valokuvaa ole, mutta onneksi edes Emman ristiäisissä tuli napattua yksi. ♥

Tänä äitienpäivänä sai pieni poika nimen ja ilokseni sain tehdä juhliin kakun. Sain kuvan muodossa vinkkiä siitä, millainen kakku olisi toiveissa. Eihän tästä samanlainen tullut, mutta onneksi kuitenkin kelpasi. Kakun täytteistä löytyy valkosuklaata ja mansikkaa. Massan alla on vielä mansikan makuinen kreemi.

Lämpimät onnittelut vielä koko perheelle! ♥




Pojan ristiäiskakku (valkosuklaa-mansikkakakku)

Pohja:
6 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja 
1 tl leivinjauhetta
Kostutus:
vedellä laimennettua sitruunamehua
Valkosuklaamousse:
3 dl vispikermaa
100 g valkosuklaata
125 g mascarponea
Mansikkamousse:
250 g pakastemansikkaa
3 dl vispikermaa
125 g mascarponea
4 liivatelehteä
3 rkl vettä
½-1 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
Mansikkakreemi:
200 g suolatonta voita
3 dl mansikkatomusokeria
1 dl tomusokeria
3 tl sitruunamehua
Päälle:
n. 600 g vaaleansinistä sokerimassaa
pala valkoista sokerimassaa
Koristeet:
sokerimassaa

 Valmista pohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. Voitele 24 senttinen vuoka tai paista kakku rengasvuoassa. Riko munat kulhoon ja punnitse ne. Kerro paino 0,7:llä, jolloin saat selville tarvittavan sokerin määrän. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. 
  Punnitse vehnä- ja perunajauhot. Tarvittava määrä yhteensä on munien paino * 0,7. Tästä vehnäjauhojen osuus on 70%, perunajauhojen 30%. Sekoita joukkoon leivinjauhe. Siivilöi seos munavaahtoon ja nostele taikina varovasti sekaisin. Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 45-50 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos kakkuun painettuun tikkuun ei jää taikinaa, on pohja kypsä. Kumoa kakkupohja ja anna sen jäähtyä.
  Valmista valkosuklaamousse. Paloittele valkosuklaa mikron kestävään kulhoon ja sulata pienissä pätkissä välillä hyvin sekoitellen. Varo ettei suklaan joukkoon pääse yhtään kosteutta. Jätä suklaa hetkeksi jäähtymään. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi, hyväksi vaahdoksi. Kaada joukkoon suklaa ohuena nauhana samalla vatkaten. 
  Valmista mansikkatäyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Soseuta sulaneet mansikat sauvasekoittimella. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon mansikkasose ja tuorejuusto. Makeuta maun mukaan tomusokerilla ja lisää joukkoon vaniljasokeri. Kuumenna vesitilkka kiehuvaksi ja sulata siihen vedestä puristetut liivatelehdet. Anna seoksen jäähtyä hetkisen ja kaada sitten ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla hyvin sekoittaen.
  Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kokoa kakku suoraan kakkupahville tai tarjoilualustalle rengasvuoan tai irtopohjavuoan reunan sisään. Voit koota kakun myös kelmutettuun kakkuvuokaan. Nosta pohjalevy kakkupahville tai vuokaan, kostuta kevyesti ja levitä päälle valkosuklaamousse. Nosta päälle toinen kakkulevy, kostuta ja levitä päälle mansikkamousse. Nosta päälle viimeinen kakkulevy, kostuta. Peitä kakku kelmulla ja anna maustua jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.
  Valmista mansikkakreemi. Vaahdota huoneenlämpöinen voi notkeaksi, lisää joukkoon tomusokerit vähän kerrallaan. Lisää sitruunamehu. Vatkaa, kunnes kreemi on pehmeää ja helposti levitettävää. 
  Poista kakun reunus tai kumoa kakku vuoasta. Levitä ohut kerros kreemiä kakun päälle ja reunoille. Kannattaa levittää pikku nokko kerrallaan, niin levittäminen on helpompaa. Jos kreemiä on hankala levittää, pehmitä sitä vielä vatkaamalla tai laita muutamaksi sekunniksi mikroon. Kreemipinnan pitää olla tasainen, jottei kakkuun jää kupruja!
  Pehmitä kakun päälle tuleva massa hyvin käsissä ja kauli kakkua suuremmaksi levyksi. Nosta levy kakun päälle ja silittele tasaisesti kakun päälle ja reunoille. Tee valkoisesta massasta pitkä nauha, nosta se kiertämään kakkua. Tee valkoisesta massasta rusetti. Jos nauha ei tahdo pysyä paikallaan, voit käyttää sen kiinnittämiseen tilkan vettä tai elintarvikeliimaa.
  Nostele koristeet paikoilleen. Tarvittaessa voit kiinnittää koristeet tilkalla vettä tai elintarvikeliimaa.





Olen jo pitkään pohtinut, että lopettaisin kakkujen tekemisen muille kokonaan. Tätä kakkua tehdessä tuli tosin sellainen fiilis, että ehkä harkitsen vielä. Kesä on muutenkin sellaista aikaa, ettei kauheasti ehdi keittiössä hääräämään, joten katsotaan sitten syksyllä millainen fiilis on. Ainakin nyt leipominen oli taas kivaa! Vaikkakin tuo kakun päälle tullut sokerimassa laittoi kampoihin oikein kunnolla.... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti