1. huhtikuuta 2018

Pienen tytön kirahvikakku ♥ Mango-passion-kinuskikakku

Mun oli aivan pakko kirjoittaa tästä kakusta heti, kun kerrankin mulla on tarjota uusia täyteideoita! Tai no... oikeastaan mun on pakko kirjoittaa tämä heti sen vuoksi, että pian en varmaan muistaisi, mitä tähän kakkuun tuli laitettua. Vaikka mulla onkin muistiinpanot joka kakusta, niin aina en tahdo saada niistä selvää. Tai sitten soveltelen siinä leipoessa niin paljon, ettei niistä muistiinpanoista ole enää juuri hyötyä.

Tämä söpöläinen matkasi yhden pienen neitokaisen synttäreille. Neiti toivoi kakkuun kirahvia, millään muulla ei ollut niin väliä. Äidin toiveesta kakkuun testattiin mango-passion- ja kinuskitäytteitä. Kakun päällä on vaniljainen voikreemi ja päällä kinuski. Kakun kostutin vedellä laimennetulla sitruunamehulla, josko se edes vähän taittaisi kakun makeutta. 

Kun en löytänyt sopivaa mango-passiontäytettä, niin kehittelin sen sitten itse. Vähän hirvitti, että piisaako täytteen liivatemäärä, mutta kyllähän tuo riitti. Ainakin kakku pysyi kasassa siihen saakka, kun luovutin sen päivänsankarin isälle. Makuyhdistelmänä tämä vähän jännitti, mutta sen mitä täytteitä maistelin yhdessä, niin ihan hyvältähän se maistui. Toivottavasti toimii kakussakin. 




Kirahvikakku (Mango-passion-kinuskikakku)

Pohja:
5 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
Kostutus:
vedellä laimennettu sitruunamehu
Mango-passiontäyte:
2 dl kermaa
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
125 g mascarponea
2½ dl mangososetta
3 passionhedelmää
4 liivatetta
3 rkl vettä
4-5 rkl tomusokeria (tai maun mukaan!)
Kinuskitäyte:
3 dl kuohukermaa
125 g mascarponea
1½ dl fariinisokeria
2 liivatetta
1½ rkl vettä
Kinuskikastike kakun sisään:
½ dl kuohukermaa
½ dl fariinisokeria
Voikreemi:
200 g voita
4 dl tomusokeria
keltaista elintarvikeväriä
vaniljasokeria maun mukaan
Kinuski kakun päälle:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
1 tl voita
Koristeet:
sokerimassaa
keltaista koristesokeria

  Valmista pohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. Voitele 20-22 senttinen kakkuvuoka tai paista kakku rengasvuoassa. Riko munat kulhoon ja punnitse ne. Kerro paino 0,7:llä, jolloin saat selville tarvittavan sokerin määrän. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. 
  Punnitse vehnä- ja perunajauhot. Tarvittava määrä yhteensä on munien paino * 0,7. Tästä vehnäjauhojen osuus on 70%, perunajauhojen 30%. Lisää leivinjauhe. Siivilöi seos munavaahtoon ja nostele taikina varovasti sekaisin. 
  Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos kakkuun painettuun tikkuun ei jää taikinaa, on pohja kypsä. Anna pohjan jäähtyä hetki, kumoa ja anna jäähtyä kunnolla.
 Aloita kinuskivaahdon valmistus mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. Mittaa 1½ dl kermaa sekä fariinisokeri kattilaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehuu ja jatka keittämistä parin minuutin ajan. Anna kastikkeen jäähtyä ja siirrä jääkaappiin. Kastikkeen täytyy olla täysin kylmää ennen vaahdotusta. 
  Seuraavana päivänä laita ensin liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota loppu kerma ja vatkaa joukkoon tuorejuusto. Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi sähkövatkaimen täydellä teholla. Sekoita kinuskivaahto kerma-tuorejuustoseokseen. Kuumenna vesi pienessä kattilassa, purista liivatteista vesi pois ja sulata liivatteet veteen. Anna seoksen jäähtyä hetki. Kaada liivateseos kinuskivaahdon joukkoon samalla hyvin sekoittaen.
  Valmista kinuskikastike. Mittaa fariinisokeri sekä kuohukerma kattilaan. Kuumenna samalla sekoitellen ja anna kiehua hiljalleen, kunnes kastike paksuuntuu hieman. Nosta kastike jäähtymään. 
  Valmista mango-passiontäyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Halkaise passionhedelmät, kaavi hedelmäliha pois ja paine se siivilän läpi. Mittaa kerma ja vaniljakastike kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Lisää joukkoon mascarpone ja vatkaa tasaiseksi. Lisää täytteen joukkoon passionhedelmä, mangosose sekä maun mukaan tomusokeria. Vatkaa tasaiseksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi pienessä kattilassa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata liivatteet vesitilkkaan. Anna liivateseoksen jäähtyä ihan hetki. Kaada liivate ohuena nauhana hedelmätäytteen joukkoon samalla hyvin sekoittaen. 
  Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Jos paistoit pohjan irtopohjavuoassa tai reunavuoassa, nosta vuoan reuna kakkupahvin tai tarjoilualustan päälle ja kokoa kakku reunan sisään. Jos paistoit pohjan tavallisessa vuoassa, vuoraa vuoka kelmulla ja kokoa kakku vuokaan.
  Nosta alin levy vuokaan. Kostuta maun mukaan vedellä laimennetulla sitruunamehulla. Levitä päälle kinuskivaahto ja kaada kinuskikastike ristiin rastiin täytteen päälle. Kerroksen ei tarvitse olla tasainen.. Nosta päälle toinen levy, kostuta. Levitä päälle mango-passiontäyte. Nosta päälle viimeinen levy. Kostuta. Peitä kakku kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.
  Valmista voikreemi. Vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vatkaamisen aikana tomusokeria vähän kerrallaan. Mausta maun mukaan vaniljasokerilla ja lisää halutessasi joukkoon tippa keltaista pastaväriä. Hyvin vatkattu kreemi levittyy helposti.
  Levitä kakun päälle ja reunoille ensin ohut, tasainen kerros voikreemiä. Nosta kakku jääkaappiin vähintään 15 minuutiksi. Levitä sen jälkeen kakun päälle toinen voikreemikerros. Nosta kakku kylmään.
  Valmista kakun päälle tuleva kinuski. Mittaa fariinisokeri ja kuohukerma kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen, kunnes kinuski sakenee hieman. Sekoita kuuman kinuskin joukkoon teelusikallinen voita. Anna kinuskin jäähtyä hieman ennen kakun päälle kaatamista. Liian kuuma kinuski sulattaa alla olevan voikreemin, liian kylmää kinuskia ei saa nätisti levitettyä. Kaada kinuskia vähän kerrallaan kakun päälle ja levitä palettiveitsellä tms. Anna kinuskipinnan jähmettyä kylmässä hetki ennen koristelua. Muuten koristeet uppoavat kinuskiin.
  Koristele haluamallasi tavalla. 


Lämpimät onnittelut vielä päivänsankarille! ♥ 

6 kommenttia:

  1. Maistoin pääsiäisenä Kustavissa ollessani kahvilassa kakkua, jossa oli myös tuota passionhedelmä moussea ja vitsit mutta se oli hyvää. Hieman kirpakkaa. Uskon että tuo kinuski on ihan täydellinen makupari sille! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ennen oikein tykännyt passionhedelmästä, mutta kun sitä aina silloin tällöin maistelee, niin ei se niin pahaa olekaan. Voisi kyllä joskus kokeilla juustokakkuunkin.

      Poista
    2. Mä oon tehnyt passionista juustokakkuja ja se on sairaan hyvää! Ne hedelmät voi vaan äkkiä tulla kalliiksi. Joskus sain tutun kautta tukusta edullista passionpyrettä joka oli mahtavaa! 😃 Pitää mainostaa että pari ohjettakin löytyy blogista. Uunissa paistettavaan ja liivatteella hyydytettävään 😊

      https://taikakakut.blogspot.fi/2013/10/leilan-new-york-juustokakku.html?m=0

      https://taikakakut.blogspot.fi/2014/02/passionjuustokakku-26cm.html?m=0

      Poista
    3. Kiitos Taru vinkeistä! Täytyy käydä oikein ajatuksen kanssa lukemassa. Sun juustokakkureseptit on aina niin ihania!

      Poista
  2. Tosi ihanan näköinen kakku ja täytteet kuulostaa herkullisilta! 😋😍

    VastaaPoista