3. marraskuuta 2019

Pehmeät porkkanasämpylät

Pitkästä, pitkästä aikaa innostuin leipomaan muksuille sämpylöitä. Tai oikeastaan leivoin nämä jo reilu viikko sitten, mutta on vaan ollut niin kiirus, etten ole ehtinyt kirjoitella reseptiä blogiin saakka. Siihen nähden, että edellisestä sämpylöiden leipomiskerrasta on tosiaan kulunut hyvä tovi, nämä onnistuivat hämmentävän hyvin. Sämpylät olivat ihanan pehmeitä ja sellaisena säilyivätkin muutaman päivän. Yleensä jätän porkkanaraasteen aika karkeaksi, mutta nyt raastoin sen hienoimmalla terällä mitä raastimesta vaan löytyi. Tottahan jauhoja piti laittaa sitten enemmän, mutta kummasti se tuntuma oikeaan jauhomäärään sieltä selkäytimestä löytyi. Toivottavasti seuraavaa inspiraatiota sämpylöiden suhteen ei tarvitse odotella ihan näin kauaa kuin nyt.


Suolaa laitoin näihin aika reilulla kädellä, mutta ei nämä silti mitenkään suolaisia olleet. Tarvittaessa toki vähempikin piisaa.


Porkkanasämpylät 

(n.18-20kpl)

5 dl vettä
50 g hiivaa
1½-2 tl suolaa
1-2 rkl siirappia
200 g hienoa porkkanaraastetta
1 dl kauraleseitä 
n.12-14 dl hiivaleipäjauhoja
3 rkl öljyä 

  Raasta kuoritut porkkanat hienoksi raasteeksi. Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Lisää suola, siirappi ja porkkanaraaste. Lisää leseet ja jauhoja vähän kerrallaan. Alusta taikina pehmeäksi. Jauhojen määrä riippuu porkkanoiden mehevyydestä. Lisää vielä öljy. 
  Peitä taikinakulho liinalla ja anna taikinan kohota noin 30 minuuttia. Kaada taikina hyvin jauhotetulle alustalle ja vaivaa vielä hetki. Jaa taikina 18 osaan ja pyörittele palat sämpylöiksi. Nostele sämpylät leivinpaperille pellille. Kannattaa jakaa sämpylät kahdelle pellille. Kohota vielä liinan alla noin 20 minuuttia. 
  Paista sämpylöitä koosta riippuen noin 10-15 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä ja saaneet vähän väriä. Kypsän sämpylän pohja on kauniin kullankeltainen ja kumisee siihen koputtaessa.


4 kommenttia:

  1. Oi nam!! Itse tehdyt, uunituoreet sämpylät on vaan niin hyviä! Itse en viitsi niitä sen takia leipoa, koska syön tuoreeltaan niitä ihan ähkyksi saakka! :D
    Tuosta suolasta tuli mieleeni,että ostin viime viikolla Lidlistä kaikkien hehkuttamia kaurasydämiä, ja vitsit miten olin pettynyt niiden makuun. Tai siis ne ei vaan kertakaikkiaan maistunut yhtään miltään. Jos pitää välttämättä jättää suola pois, niin voisko sen vaikka korvata jollain yrteillä tms, että sais leipään edes jotakin makua. Jää kyllä kaurasydämet tästä eteenpäinkin kaupan hyllylle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, jos suolaa halutaan vähentää, niin kyllä sitä makua jostain pitää saada. Mä olen niin suolariippuvainen, etten vielä pysty siirtymään vähäsuolaisiin vaihtoehtoihin. Enkä kyllä haluakaan. :D

      Poista
  2. Onpa hyvännäköisiä! Näitä teen huomenna.
    Syysterveisin klaara

    VastaaPoista