14. lokakuuta 2023

Ihana, helppo hiivaleipä ♥

Leipää ei ole tullut leivottua aikoihin. Sinänsä harmi, kun itseleivotut leivät ja sämpylät on kyllä aika herkkua. Eilen iski kuitenkin jokin äkillinen leivontainspis ja sain leivottua kolme ihanaa hiivaleipää Kaarina Roinisen Tv-leipurin viikonlopun leivonnaiset kirjan ohjetta sovellellen. Kirja on täynnä simppeleitä perusleivontaohjeita. Ei mitään ihmeellistä, mutta just sellaisia juttuja joista itse tykkään. Kirjan sain ilmaiseksi paikallisen Roskalavan kautta ja on niin kiva, että saa edelleen pysytellä hyllyssä.

Tämä leipä on varsin helppo tehdä, joskin ottaa hieman aikaa. Taikinan vaivaamisen annoin tuon mun yleiskoneen tehtäväksi ja leivän koostumus oli aika jees! Kannattaa siis vaivata taikinaa huolella.



Hiivaleipä
(3 pientä leipää)

5 dl maitoa tai vettä
30 g tuorehiivaa tai 1pss (11g) kuivahiivaa
2 tl suolaa
2 rkl tummaa siirappia
1 dl kauraleseitä
5 dl hiivaleipäjauhoja
5-6 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä
Voiteluun ja pinnalle:
maitoa
hiivaleipäjauhoja

  Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva joukkoon. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä maito 42 asteiseksi. Sekoita kuivahiiva 0,5 desiin hiivaleipäjauhoja ja vatkaa seos lämpimän maidon joukkoon.  Lisää suola, siirappi sekä leseet. 
  Alusta taikinaan jauhot. Älä lisää kaikkia jauhoja kerralla, vaan jätä 1-2 desiä alustamisen lopussa lisättäväksi. Lisää öljy sekä loput jauhot tarvittaessa. Vaivaa taikinaa kunnolla. Taikina on aika pehmeää. 
  Peitä kulho liinalla ja anna kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa noin 30-60 minuuttia. 
  Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa vielä hetki. Jaa taikina kolmeen osaan ja leivo palat pieniksi pyöreiksi leiviksi. 
  Nosta leivät heti leivinpaperille pellille. Yhdelle pellille mahtuu kaksi leipää. Voitele leivät heti maidolla ja ripottele päälle reilusti hiivaleipäjauhoja. Sivele jauhot kädellä leivän pintaan. Anna leipien kohota. 
  Leikkaa terävällä veitsellä viillot leipien pintaan. Kypsennä 175 asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 35-40 minuuttia tai kunnes leivät ovat kypsiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti