27. lokakuuta 2023

Ihana, pieni sitruunakakku ♥

Keittokirjojen läpikäynti jatkuu. Tällä kertaa tarkemman tutkiskelun kohteeksi pääsi Kotiruokaa kirja ja testiin pääsi sitruunakakun ohje. Tosin jonkin verran sovellellen. Kun nostin kakun uunista, olin aivan vakuuttunut ettei tuo onnistunut. Mutta kun leikkasin palan ja maistoin, oli tämä ihan superhyvää! Vaikka näytti littanalta ja kovalta, oli oikeasti tosi mehevä kakku.



Pieni sitruunakakku

150 g huoneenlämpöistä voita
2 dl (175g) sokeria
2 kananmunaa
1 sitruunan raastettu kuori
2,75 dl (175g) vehnäjauhoja 
1,5 tl leivinjauhetta
1,25 dl maitoa (lämmitä ihan hiukan)
Siirappi:
2,25 dl (n.140g) tomusokeria
0,5 dl vastapuristettua sitruunamehua
Koristeluun:
tomusokeria

  Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele ja vuoraa leivinpaperilla irtopohjavuoka (halk. 20cm). 
  Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen samalla hyvin vatkaten. Voit halutessasi lisätä lusikallisen jauhoja, ettei vaahto juoksetu. (Vähennä tämä kokonaisjauhomäärästä.) Pese sitruuna huolellisesti ja raasta sen keltainen kuori. Lisää raaste vaahdon joukkoon. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi taikinaan. Kääntele varovasti lastalla sekaisin. Lisää vielä maito ja sekoita tasaiseksi. Maitoa kannattaa lämmittää muutama sekunti mikrossa, ettei kylmä maito tee rasvasta kokkareista. Kaada taikina vuokaan.
  Paista kakkua uunissa noin 40-45 minuuttia tai kunnes on kauniin kullanruskea ja kypsä. Nosta vuoka ritilälle jäähtymään.
  Tee siirappi. Mittaa tomusokeri ja sitruunamehu pieneen kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes sokeri on liuennut. Älä anna kiehua.
  Pistele lämpimän kakun pintaan reikiä haarukalla tai cocktailtikulla ja lusikoi siirappi kakun päälle. Anna siirapin imeytyä.
  Anna kakun jäähtyä vuoassaan. Irrota sitten vuoka ja siivilöi päälle tomusokeria.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti