25. lokakuuta 2023

Paahdettu juuressosekeitto ♥

Tykkään kasvissosekeitoista, mutta koska ne useimmiten jää yksin mun syötäväksi, niin kovin usein ei tule sosekeittoja keiteltyä. Liselotte Forslin Ihana perjantai kirjassa ollut paahdetun juureskeiton ohje houkutteli kuitenkin sen verran, että pakko oli testata. Tästä piisaa mulle lounaaksi aika moneksi päivää, mutta ei haittaa, sillä keitto oli hyvää. Tosin hieman enemmän olisi mun keitossa saanut olla porkkanaa, mutta muuten ei tässä ollut mitään vikaa. Siis jos kasvissosekeitoista tykkää.


Paahdettu juureskeitto

1 keskikokoinen palsternakka
1 iso porkkana
1 pieni lanttu
1 sipuli tai 2 salottisipulia
3 rkl oliiviöljyä
1 dl valkoviiniä
8-10 dl voimakasta kana- tai kasvislientä
sormisuolaa
vastajauhettua mustapippuria
Lisäksi:
paahdettuja kurpitsansiemeniä
smetanaa tai ranskankermaa

  Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kuori juurekset ja leikkaa ne sokeripalan kokoisiksi kuutioiksi. Kuori ja lohko sipuli.
  Laita kasvikset uunipannulle yhteen kerrokseen, valuta päälle oliiviöljy. Suolaa ja pippuroi reilusti ja sekoita kasviksia. Paahda uunissa noin 25 minuuttia.
  Siirrä kasvikset isoon kattilaan. Kaada joukkoon viini ja kanaliemi. Anna kiehahtaa ja keitä sitten hiljalleen noin 5 minuuttia. Tarkista, että kasvikset ovat kypsiä.
  Soseuta keitto sauvasekoittimella. Keitto saa olla aika paksua, mutta lisää halutessasi kana- tai kasvislientä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
  Tarjoa keitto paahdettujen kurpitsansiementen ja smetanan tai ranskankerman kera. Päälle sopii myös pekoni, krutongit tai vaikkapa homejuusto.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti