19. joulukuuta 2011

Rakennuspuuhia ja jauhelihavuokaa

Joka joulu mä kuvittelen löytäväni ittestäni sen suuren arkkitehdin ja rakennusmestarin, joka loihtii toinen toistaan hienompia piparitaloja. Ja joka ikinen vuosi sama karu totuus iskee päin naamaa, kun niitä tupia alkaa tekemään. Ei musta saa suurta piparirakentajaa tekemälläkään. Yleensä oon talot tehnyt tavallisesta itse tehdystä piparitaikinasta. Tänä vuonna kokeilin Yhteishyvän nettisivuilla ollutta piparitaikinaa, joka oli tarkoitettu nimenomaan näitä rakennelmia varten. Muuten hyvä, mutta eihän tuo maistunut oikein millekään. Taikinaan käytettiin valmista piparkakkumaustetta ja mun makuun se oli turhan pliisua. Taikina sinänsä oli ihan ok, kun pipareista tuli semmoisia pehmeitä eikä murenevaisia. Mutta aika muhkeita noista mun talon palasista tuli. Jatkossa taidan pysytellä siinä tutussa ja turvallisessa.

Tänä vuonna tehtiin kaksi taloa, kun tyttökin tahtoi tehdä oman. Toiseen kaavat löytyi Dan sukkerin sivuilta ja toisen kaavat ovat Myllyn parhaan sivuilta. Jostain syystä mun talon palasista ei kaavoista huolimatta tullut tasakokoisia. Tytön tuvan katto meni uusiksi, kun eihän noilla paloilla olisi kattoa saanut aikaiseksi. Onneksi kaapista löytyi aamulla tehtyä olutpiparitaikinaa. Mutta onpahan noista kai hetken iloa, vaikkei ihan priimaa olekaan. Lisäilen kyhäelmien kuvat myöhemmin :)

Tässä kuitenkin tämä Yhteishyvän ohje, jos joku haluaa kokeilla. Maku tosiaan on aika mieto ja taikina vähän hassun kumimaista.

Piparkakkutaikina piparitaloihin
(riittää yhteen pienehköön tupaan ja alustaan)

50g voita
0,5dl sokeria
1dl tummaa siirappia
1,5rkl piparkakkumaustetta
1dl maitoa tai maitojuomaa
5-6dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1tl ruokasoodaa tai 2tl leivinjauhetta

  Laita rasva, sokeri, siirappi ja mausteet kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoittaen, kunnes sokeri ja rasva ovat sulaneet.  Lisää lämpöä ja anna seoksen kiehahtaa. Sekoita joukkoon maito ja anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi.
  Kaada rasvaseoksen joukkoon osa jauhoista, ripottele päälle ruokasooda. Sekoita tasaiseksi ja lisää jauhoja, kunnes saat kovan taikinan. Taikinan tulee olla hyvin kiinteää, sillä silloin se ei leviä uunissa.
Muotoile taikina taputellen levyksi ja kääri muoviin. Laita jääkaappiin kovettumaan seuraavaksi päiväksi.
  Ennen leipomista anna taikinan lämmetä hetki huoneenlämmössä, jotta se olisi helpompi kaulia. Kauli taikina suoraan leivinpaperin tai silikonisen paistoalustan päällä, niin osia ei tarvitse siirrellä enää leikkaamisen jälkeen, vaan voit vetäistä leivinpaperin suoraan pellille. Näin osat pitävät muotonsa. Sirottele taikinan päälle tarvittaessa vain hiukan jauhoja kaulimisen aikana.
  Talon osia tehdessä voi käyttää valmiita muotteja. Jos ei muotteja kotoa löydy, niin netistäkin löytää vaikka minkälaisia kaavoja. Mä oon yleensä vaan tulostanut kaavat, leikannut muotoonsa ja käyttänyt sellaisenaan. Ja voihan ne kaavat tehdä ihan itsekin.
  Paista talon osia 175 asteisessa uunissa noin 6 minuuttia. Anna osien jäähtyä hyvin. Koristele seinät ennen talon kokoamista. Katon voi koristella koottunakin. Käytä koristeena erilaisia karamelleja ja liimaa ne sokerikuorrutteen avulla. Tai pursota osille sokerikuorrutetta ja halutessasi sulatettua suklaata.
  Talon voi koota joko käyttämällä sulaa sokeria tai sokerikuorrutetta. Mä kokoan aina sokerikuorrutteella, niin ei tarvi varoa sormien polttamista. Kasassa nuo pysyy tuollakin.



Takana tytön luomus ja edessä mun tekeles.

Kun päivät tuntuu näin joulun alla olevan touhua täynnä, niin ruokien täytyy olla helppoja ja nopeita. Tytön mieliksi tein tänään juustoista jauheliha-makaronivuokaa. Yhtään en taas muista, mistä oon ohjeen mappeihini löytänyt. Mutta hyvää tämä on. Ja oivallinen, nopea ja kananmunaton vaihtoehto makaronilaatikolle.

Juustoinen jauheliha-makaronivuoka

9dl vettä
1 lihaliemikuutio
1ps(400g) makaroneja
400g jauhelihaa
2 punasipulia lohkoina
suolaa
mustapippuria
(valkosipulijauhetta)
1ps(150g) pizzajuustoraastetta
2dl ruokakermaa

  Keitä makaroneja 8 minuuttia liemikuutiolla maustetussa vedessä. Kaada kattilan sisältö (myös se keitinvesi) laakeaan uunivuokaan. Paahda jauheliha ja reilut sipulilohkot paistinpannulla öljytilkassa. Mausta suolalla ja pippurilla ja halutessasi valkosipulijauheella. Levitä jauheliha-sipuliseos makaronien päälle, kaada kerma vuokaan ja ripottele juusto pinnalle. Kuorruta uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa hyvän salaatin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti