31. joulukuuta 2011

Herkullista Uutta Vuotta!

Kääpiölinnassa on viimeinen päivällinen syöty. Onneksi kuitenkin vaan tälle vuotta ja ensi vuonna jatketaan. Tosin alkuun ehkä hieman kevennetyllä linjalla. Muistin ihme kyllä hakea sen kuoharipullon eli illalla saa mussuttaa vielä suklaata kera kuohuviinin. Olettaen, että pysyn hereillä. Mä en yleensä tuollaisista juomista piittaa pätkääkään, mutta kesällä löytyi sellainen jota minäkin saan alas. Kunnia ja kiitos tästä taitaa kuulua appiukolle.

Tänään siis ruokalistalla oli naudan paistia, yrttiriisiä ja tuorejuustoyllätystä. Siis salaattia, jossa oli semmoisia tuorejuustokököjä. Yhtään en tiedä, mistä ohjeet näihin on peräisin. Jostain lehdistä kuitenkin. Mutta hyvät ohjeet olivat, kiitos niiden laatijoille.

Paahdettu naudanfiee

n.800g naudan ulkofileetä
1rkl öljyä
1 murskattu valkosipulinkynsi tai 1tl valmista valkosipulimurskaa
1tl suolaa
2tl rouhittua mustapippuria
Paistamiseen:
1rkl öljyä
2 oksaa tuoretta timjamia tai 1tl kuivattua
Lisäksi:
paahdettua, kuivattua sipulia
kapriksia

  Sekoita öljy ja mausteet ja hiero tahna huoneenlämpöisen fileen pintaan. Kuumenna öljy pannulla ja lisää timjami pannulle. Paista filee kauttaaltaan kauniin ruskeaksi.
  Nosta ruskistettu filee uunivuokaan ja työnnä paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 150 asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on 60 astetta.
  Kääri filee folioon ja anna vetäytyä noin 15 minuuttia. Leikkaa filee viipaleiksi ja ripottele halutessasi päälle paahdettua sipulia ja kapriksia. Paistoliemen voi käyttää kastikkeeseen.

Yrttiriisi

1rkl öljyä
3dl jasmin- tai basmatiriisiä
6dl vettä
0,5-1tl suolaa
0,5dl tuoreita yrttejä hienonnettuna

  Kuumenna öljy kasarissa. Lisää riisi ja anna kuullottua. Kaada vesi joukkoon ja mausta suolalla. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 12 minuuttia. Sekoita hienonnetut yrtit joukkoon. Peitä kannella ja anna seistä parisen minuuttia.


Tuorejuustoyllätys

puolikas rapeaa keräsalaattia tai jääsalaattia
muutama lehti lollo rossoa tai lehtisalaattia
pala tuoretta kurkkua
2-3 kananmunaa keitettynä
100g maustamatonta tuorejuustoa
25g pähkinärouhetta
1 nippu ruohosipulia
1 viipale paahtoleipää
kirsikkatomaatteja halutessa
Kastike:
2-3rkl oliiviöljyä
0,5rkl balsamiviinietikkaa

  Levitä huuhdellut lollo rossot tai lehtisalaatit laakealle vadille. Suikaloi päälle kerä- tai jääsalaattia. Viipaloi päälle kurkku ja keitetyt kananmunat.
  Hienonna ruohosipuli. Kaada pähkinärouhe pienelle lautaselle. Ota tuorejuustosta teelusikalla palleroita ja pyörittele osa ruohosipulisilpussa, osa pähkinärouheessa.
  Kuutioi paahtoleipä pieniksi kuutioiksi ja paahda kuutiot kuumalla kuivalla pannulla. Laita tuorejuustopallot ja leipäkuutiot salaatin päälle. Sekoita kastikeainekset ja mausta salaatti kastikkeella. Loput ruohosipulit voi ripotella salaatin pinnalle.


Salaattia tein vähän pienemmän annoksen, että se tulisi syötyäkin. Kastikkeen jätin kokonaan pois ja hyvää oli ilmankin. Nuo tuorejuustopallerot oli aika yllättäviä siellä salaatin seassa, mutta leipäkuutioiden kanssa maistuivat ihan hyviltä. Muutaman kirsikkatomaatin laitoin vielä koristeeksi, kun näytti muuten niin ankealta.

Nyt Kääpiölinnan emäntä painuu vastaanottamaan uutta vuotta perheen kanssa. Vaikka mennyt vuosi on ollutkin aika kaoottinen, niin on tässä ollut paljon hyvääkin. Ainakin tuon pojan ilmaantuminen ja tietenkin innostus tämän blogin kanssa. Niinpä iso kiitos kaikille lukijoille ja herkullista uutta vuotta! Palataan asiaan taas ensi vuonna :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti