17. syyskuuta 2013

Antaisitko vähän leipää?

Viikonloppuna en leipätaikinaan jaksanut käsiäni sotkea, mutta eilen innostuin pyöräyttämään pari sekaleipää. Ohje näihin löytyi vanhasta Ruutukokki-keittokirjasta. Tämä jauhopussien tyhjäysprojekti tuntuu jatkuvan loputtomiin... Ainoastaan grahamjauhot on käyneet vähiin ja muita on vaikka kuinka. Mutta periksi ei anneta ja edelleen leivät leivon suurimmaksi osaksi itse. Jos vaan innostusta piisaa, niin taidan jatkaa tätä leipäprojektia jauhopussien tyhjettyäkin. Olen nimittäin huomannut, että mun aina niin onneton masuni voi paljon paremmin, kun syön omatekoisia leipiä leipomoiden tekeleiden sijaan. Mies osasi selittää mistä se luultavasti johtuu, mutta enhän minä sitä selitystä enää muista.  Tottakai niitä ostoleipiäkin pöytään päätyy, mutta jatkossa ehkä entistä vähemmän.

Sekahiivaleipä
(2 leipää)

5dl vettä
30g hiivaa
2tl suolaa
2dl kaurahiutaleita
2dl ruisjauhoja
3dl grahamjauhoja
n.4-6dl hiivaleipäjauhoja
0,5dl öljyä

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja kaurahiutaleet. Vatkaa joukkoon ruis- ja grahamjauhot, lisää hiivaleipäjauhot hyvin alustaen. Lisää alustamisen loppuvaiheessa öljy.
  Kohota taikinaa lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Leivo kohonneesta taikinasta pellille kaksi leipää.
  Anna leipien kohota liinalla peitettynä. Pistele leivät tai vedä niiden pintaan terävällä veitsellä viiltoja. Kypsennä leivät 200-225 asteisessa uunissa 25-30 minuutti. Kypsän leivän pohja kumisee koputellessa.
  Anna leipien jäähtyä liinalla peitettynä.


4 kommenttia:

  1. Vitsi kun itselläkin olis ihan hiukan enemmän aikaa, niin leipoisin kans itse kaikki leivät! On ne vaan niin paljon parempia, ja tietää ainakin mitä syö. Aika järkyttävä on se lisäainelista leivissäkin...
    "Korvamerkitsin" tämän ohjeen, pakko testata joskus! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan nuo omatekoiset parempia kuin useimmat leipomoiden. Tosin poikkeuksiakin löytyy :) Mulla kun tuota aikaa on yllinkyllin, niin leivän leipominen vaikka päivittäin onnistuu. Enemmän se on kiinni huvituksesta :D Ja äkkiseltään väittäisin, että kyllä siinä jotain säästääkin, kun leivät leipoo itse.

      Poista
  2. Omatekoinen leipä on niin hyvää. En itse syö vaaleaa leipää ollenkaan, paitsi silloin kun teen itse. Tuore kotileipä kun on vastustamatonta. Tämä kuulostaa kivalta reseptiltä, voiskin tätä kokeilla ens kerralla kun leivän tekoon alkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me yritetään vältellä sitä "pullamössö"-leipää ja mieluummin ostetaan niitä, joissa on jotain purtavaakin. Tosin joskus kyllä leivon pelkkää vehnäleipää :)

      Poista