Leppoisa, harvinaisen kiireetön
sunnuntaiaamu oli mukava aloittaa leipomalla sämpylöitä ja pikkuruisia
aamupalapiiraita. Kun leipälaatikon sisältö oli huvennut uhkaavasti,
täytyi äkkiä tehdä uusia leipiä tilalle. Tosin sämpylät katosivat niin
nopeasti, ettei ne edes ehtineet laatikkoon saakka. Kunhan saan uunin
pestyä, taidan laittaa uuden sämpylätaikinan kohoamaan, tällä kertaa tuplana. Samaan
syssyyn laitoin vielä meetvurstileivän juuren muhimaan, jotta saisi
illalla paistaa vielä yhden leivän huomista varten.
Näitä
valkosipulisämpylöitä olen tehnyt kerran aikaisemmin ja silloinkin ne
katosivat oitis. Ovat nimittäin älyttömän hyviä! Tällä kertaa tein
sämpylät irtopohjavuoassa, joka ei todellakaan ollut paras mahdollinen
idea. Sämpylöistä valunut rasva pääsi vuoan reunan ja pohjan välistä
uunin pohjalle. Käry oli melkoinen ja sen seurauksena tuon uuninkin
joudun pesemään. Kannattaa siis tehdä sämpylät vaikkapa piiras- tai
uunivuoassa. Persiljaa meillä ei ollut, enkä lähtenyt ostamaan.
Valkosipulia sen sijaan voisi olla enemmänkin! Ohje näihin
herkkupaloihin on löytynyt Pirkasta.
Valkosipuli-sisarussämpylät
(12kpl)
2dl maitoa
2,5tl kuivahiivaa
0,75tl suolaa
2rkl öljyä
2rkl siirappia
1dl neljän viljan hiutaleita
n.4,5dl hiivaleipäjauhoja
Täyte:
50-60g voita tai margariinia
2 valkosipulinkynttä murskattuna
0,5dl persiljaa hienonnettuna
Lämmitä maito hieman käden lämpöä lämpimämmäksi, 42-asteiseksi. Sekoita
kuivahiiva osaan jauhoja ja lisää seos maitoon hyvin sekoittaen. Lisää
suola, öljy, siirappi ja neljän viljan hiutaleet. Alusta taikinaan loput
jauhot niin, että taikina on pehmeää ja kimmoisaa. Kohota peitettynä
lämpimässä paikassa 20-30 minuuttia.
Voitele piirasvuoka, esimerkiksi foliovuoka, (halkaisija 20 cm). Jaa
kohonnut taikina 12 osaan. Pyörittele palat sileiksi sämpylöiksi.
Asettele sämpylöistä yhdeksän ympyrään vuoan reunalle ja loput kolme
vuoan keskelle. Peitä vuoka ja kohota lämpimässä paikassa puolisen
tuntia.
Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet täytettä varten. Sekoita täytteen
aineet keskenään. Paina kohonneisiin sämpylöhin sormella koloja ja täytä
ne valkosipulivoilla.
Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 13 minuuttia. Anna sämpylöiden jäähtyä hieman vuoassa.
Minun aamuni alkoi juoksulenkillä ja nämä olisivat varmasti maistuneet sen jälkeen ;)
VastaaPoistaIhanan reipas olet, kun heti aamusta jaksat lähteä lenkille! Mulla ei aamuisin olisi moiseen virtaa, ei ainakaan ennen kunnon kahvimukillista :)
PoistaOih, valkosipulisämpylöitä.. ihanaa <3 Pitäisi kanssa leivoskella jotain leipää, syksy on jotenkin leiväntekoaikaa mulle aina. En tiedä mistä moinen inspis aina tuleekaan :D
VastaaPoistaJust aloin miettimään, että minäkin leivon syksyisin ja talvisin paljon enemmän leipää kuin vaikkapa kesällä. Mistähän moinen tosiaan johtuu? Oliskohan viljan kypsymisellä jotain osuutta asiaan? Tarpeeksi monta sukupolvea on odotellut syksyn ensimmäisiä uusista viljoista leivottuja leipiä, niin olisko jotain siitä jäänyt meidänkin geeneihin. Lisäksi viilenevät säät vaativat kropalta enemmän energiaa "lämmitykseen" ja kroppa huutaa hiilareita ja virtaa.
PoistaTäällä ollaan aivan lääpällään valkosipuliin, joten kyllä pitää ehdottomasti kokeilla, sitäpaitsi sämpylöitä on pitänyt leipoa jo monta päivää, mutta aina vaan jää....
VastaaPoistaNo nyt sitten leipomaan :) Nämä on oikein valkosipulinystävän herkkusämpylöitä :) Meillä pikkumieskin on syönyt näitä uskomattoman määrän, vaikkei yleensä leivästä piittaa.
PoistaAivan älyttömän herrrkullisen näköisiä! Noita täytyy tehä :)
VastaaPoistaMun mielestä nää maistuu paremmalta kuin näyttää :) Mutta testaa ihmeessä!
PoistaIhania! Valkosipuli antaa sämpylöillekin makua.:)
VastaaPoistaTuli tuossa yksi päivä mieleen, että oletko kokeillut koskaan tehdä likööriä ruusun terälehdistä? Melkein tekisi mieli kokeilla, vaikka noita vanhojakin likööreitä vielä riittää.;)
En ole ruusulikööriä tehnyt, mutta sen ohjetta tuossa katselin juuri muutama päivä sitten :) Samaten orvokkilikööri kiinnostaisi, joskin se olisi vasta ensi kesän juttu. Jos kokeilet, niin kerro miten onnistui!
Poista