5. syyskuuta 2013

Hyvää kauraa - kaurainen granola ja kauraleipää

Kertokaas nyt viisaammat, että mitä eroa on granolalla ja myslillä? Löysin illalla mapeistani kauraisen granolan ohjeen ja aikani kuluksi tekaisin sitä yhden satsin. Mun mielestä tuo muistuttaa ihan mysliä, joskin nautitaan viilin tai jogurtin kera. Onko granola vain fiinimpi nimitys myslille? Oli miten oli, Me-lehdestä löydetyn ohjeen mukaan valmistettu kaurainen granola yhdessä mansikkajogurtin kanssa oli superhyvää! Joskin hieman kauemmin tuo mun tekeles olisi saanut olla uunissa ja ohjeen rusinat vaihdoin kuivattuihin mansikoihin.

Kaurainen granola
(10ann.)

0,5dl mantelirouhetta
7dl suuria kaurahiutaleita
1dl auringonkukkaöljyä (laitoin rypsiöljyä)
0,75dl pehmeää hunajaa
1dl kookosrouhetta (laitoin kookoshiutaleita)
1dl auringonkukansiemeniä
0,25tl suolaa
1dl rusinoita (laitoin kuivattuja mansikoita)
Tarjoiluun:
marjoja tai hilloa
jogurttia tai viiliä

  Sekoita keskenään mantelirouhe, puolet kaurahiutaleista, kasviöljy, hunaja, kookosrouhe ja auringonkukansiemenet. Kun hunaja ja kasviöljy ovat sekoittuneet aineksiin kauttaaltaan, lisää joukkoon suola sekä loput kaurahiutaleet. Sekoita varoen, jotta saat nämä juuri lisätyt hiutaleet säilymään ehjinä.
  Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja jaa seos sille. Paista 200-asteisessa uunissa 5 minuuttia. Kääntele seosta ja jatka paistamista 150-astesessa uunissa 15 minuuttia. Jäähdytä seos hyvin, mielellään seuraavaan päivään.
  Lisää rusinat tai mansikat. Säilytä seos ilmatiiviissä tölkissä mielellään viileässä kaapissa valolta suojattuna. Säilyy 2-3 viikkoa. Granolan kanssa maistuvat marjat ja jogurtti tai viili. Kirpeitä marjoja käytettäessä voidaan makua pehmentää banaanilla.
  Vinkki! Granola antaa rouheisuutta marjapiirakoihin. Levitä seosta marjojen päälle muruseokseksi ja paista piirakka uunin alaosassa.

 

Jos joku olisi mulle kolme vuotta sitten sanonut, että voisin tehdä jotain ennen aamukahvia ja päivän lehteä, ainakaan murahtelematta muille, olisin pitänyt tätä hulluna. Minä kun en ole ollut se maailman aurinkoisin ihminen heti herättyäni. Pikkumies on pitänyt huolen siitä, että kahvinkeittoon ei pääse välttä- mättä ensimmäisen kahden valveillaolotunnin aikana, joten on ollut pakko opetella toimimaan ilman aamukahvia. Tänään ensitöikseni, tai no pikkumiehen aamutoimien jälkeen, laitoin kauraleipätaikinan kohoamaan. Ohje näihin löytyi Seuran suuresta ruokakirjasta.

Tämä taikina oli varsin helppoa ja mukavaa leivottavaa ja kohottamisen jälkeen käyttäytyi kuin unelma.  Uunissa kohosivat vielä niin valtavasti, että olisi kannattanut paistaa kumpikin omalla pellillään. Suolaa olisi voinut olla aavistuksen enemmän kuin teelusikallinen. Mutta muuten tämä oli ihanan pehmeää ja hyvää!


Kaurainen auringonkukkaleipä

(2 leipää)

5dl maitoa tai vettä
25g hiivaa
1-2tl suolaa
ripaus sokeria
1dl kauraleseitä
2dl kaurahiutaleita
1-2dl auringonkukansiemeniä
n.10dl vehnä- tai hiivaleipävehnäjauhoja
0,5dl öljyä
Voiteluun:
munaa
Pinnalle:
auringonkukansiemeniä

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, sokeri, leseet, hiutaleet ja siemenet. Alusta jauhot taikinaan ja lisää lopuksi öljy. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä.
  Vaivaa kohonnut taikina kevyesti jauhotetulla pöydällä ja leivo siitä kaksi leipää. Nosta leivät leivinpaperille pellille ja anna kohota liinalla peitettynä.
  Voitele kohonneet leivät kananmunalla ja ripottele päälle auringonkukansiemeniä. Paista 175 asteen lämmössä noin 30 minuuttia.

4 kommenttia:

  1. Mullakin tuli granolaa omenahyveeseen :) (Laitan tohon linkkilaatikkoon linkin.)Mun granola on "amerikkalaistyylinen", eli sopii myös myslipohjaksi. Silloin siinä ei ole (jos olen oikein ymmärtänyt;)) vielä pähkinöitä, rusinoita, hedelmiä tms. Sana on ehkä yleistynyt koskemaan myös valmista mysliä, en tiedä, mutta rapakon takana lienee eräänlainen pohja, josta sitten jatkojalostetaan. Joka tapauksessa, tota sun granolaa täytyy maistaa! Ja uskon että: mikäs sen maukkaampaa aamiaisella kun sitä kreikkalaiseen jugurttiin ja tota sun auringonkukkaleipää myös, jota täytyy myös kokeilla :)

    VastaaPoista
  2. http://kokkiliemessa.blogspot.fi/2013/08/syvan-etelan-omenahyve-mysli.html

    VastaaPoista
  3. Tänään on selvästi leipäpostaus päivä :D Ihanan näköistä leipää, rakastan kaikkia siemenleipiä ja ylipäätään siemeniä. Paahdettuna turkkilaisen jogurtin päällä aivan ihanaa!! :)

    Täällä kanssa entinen aamukohmeinen, joka nykyään hörppii kahviansa kun ehtii. Välillä laitetaan uutta kahvia jäähtyneen tilalle, jäähtymään. :D

    VastaaPoista
  4. Kiitos molemmille! Täytyy käydä kurkkaamassa tuota sun omenahyvettä :) Omenahyve on mun suurta herkkua!

    Harvoin sitä kyllä ehtii juoda kupillista KUUMAA kahvia :D Aina tulee jotain muuta tekemistä.... Saa toimia erotuomarina taistelevan parivaljakon välillä, vaihtaa vaippaa, pelastaa kissat pieniltä sormilta, laittaa lastenohjelmia... Lista on loputon!



    VastaaPoista