5. syyskuuta 2013

Se on silkkaa toscaa - omena-toscaa piirakassa

Uskomatonta, mutta totta... Mun vanha möhkälekoneeni hajosi taas. Pika-analyysin perusteella näytönohjain on tullut tiensä päähän. Tosin mun analyysit tietokoneiden vikojen suhteen saattaa mennä pahasti metsään... Mutta en mä vielä luovuta. Saan veljeltäni toisen näytönohjaimen, josko kone sitten taas pelittäisi.

Naapurilta viime viikolla haettuja ompuja on vielä reilusti jäljellä, joten oli aivan pakko leipoa :) Tosin ajattelin välillä laittaa leipomuksia pakastimen täytteeksi, jos vaikka joku meillä ehtisi joskus piipahtaa. Tällä kertaa turvauduin luotto-omppupiirakkareseptiin, jota on vuosien varrella tullut tehtyä usein! Tosin viime kerrasta on aikaa... hmm... aivan liian kauan. Tämä omena-toscapiirakka on ihanan mehukas, mutta ei kuitenkaan liian makea. Eikä ole edes vaikea tehdä. Tänään tosin meinasin polttaa koko höskän, kun samalla yritin pelastaa asioita väsykiukkujätkältä. Reppana ei nukkunut päiväunia ajoissa ja meno oli todellakin sen mukaista. Hyvin painokkaasti tuli joka asiaan vastauksena "EI", mitä vaan pyysin tekemään. Ja yleensä teki juuri päinvastoin. Välillä lenteli tavarat, välillä kiipeiltiin aivan vääriin paikkoihin. Tuota menoa katsellessa itsellekin tuli hiki pintaan. Jätkä sitten nukahti autoon, kun kiikutin neitokaista jalkkistreeneihin. Niin rakkaita kun nuo lapsukaiset ovatkin, niin tällaisina päivinä voisin riemumielin kipittää jonnekin muualle... Tosin kun pikkumies kiukunpuuskan mentyä ohi otti mua kaulasta kiinni ja kuiskasi "äiti", unohtui kaikki harmit sen siliän tien.

Mutta sitten siihen piirakkaan. Ohjeen alkuperää en enää muista, mutta jonkun jauhofirman reseptivihkosesta olen sen aikoinani ylös kirjoittanut. Ohje on kulkenut mun mukana jo lähemmäs 20 vuotta, joten en edes yritä selvittää sen alkuperää. Sanottakoon vaan, että kiitos ja kunnia ohjeesta kuuluu jollekulle muulle.

Omena-toscapiirakka

Pohja:
4 kananmunaa
2dl sokeria
5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1dl sulatettua voita tai margariinia
1dl maitoa
Päälle:
6-9 omenaa
Kuorrutus:
100g voita tai margariinia
0,5dl vehnäjauhoja
1,5dl sokeria
0,5dl maitoa
100g mantelirouhetta

  Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet, sulatettu jäähdytetty rasva ja maito. Sekoita taikinaa vain sen verran, että aineet tasoittuvat.
  Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannulle (n.30*35cm). Kuori ja lohko tai kuutioi omenat. Lado omenat taikinan päälle. Paista piirakkaa 225 asteessa uunin keskiosassa 10 minuuttia.
  Sulata kuorrutusta varten kattilassa rasva, lisää joukkoon vehnäjauhot, sokeri ja maito. Anna seoksen kiehahtaa koko ajan sekoittaen. Sekoita joukkoon man- telirouhe.
  Levitä seos ohuena nauhana puolikypsän piirakan pinnalle. Tasoita tarvittaessa varovasti lastalla. Paista piirakkaa vielä 10-12 minuuttia.



4 kommenttia:

  1. Ehkä munki olis vihdoin aika tehdä toscapiirakkaa. Ja syksyyn sopisi hyvin tuo omenainen toscapiirakka! :)

    Voi pikkumiäs!! <3 Ymmärrän hyvin että väsyneenä vähän kiukuttaa...niin minuakin! :)

    VastaaPoista
  2. Noh.. Kyllä minäkin oon aikamoinen kiukkupässi väsyneenä. Äidin poika <3 Onneksi ilta meni hieman rauhallisemmissa merkeissä :)

    VastaaPoista
  3. Kaikenlaisia omenajalosteita on tullut taas tehtyä, mutta enpä muistanut tätä reseptiä lainkaan! Tosi kivan blogisi innoittamana tekaisin myös oman ruokablogin :) Tervetuloa käväisemään! http://metsatuvassa.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienolta näyttää! Kiva, että innostuit kirjoittamaan ruoistakin,

      Poista