24. syyskuuta 2013

So pure, so simple - ruissämpylöitä ja jauhelihasoosia

Tämän päivän perusteella en olisi kovinkaan varteenotettava ehdokas "vuoden äiti"-pystin saajaksi, jos sellaisia jaettaisiin... Pikkumies onnistui saamaan takaraivon verille ja isompi ipana painui ruoan jälkeen ovet paukkuen vinttiin, kertoen samalla hyvin painokkaasti vihaavansa mua... Huoh... Onneksi nyt on rauha maassa ja asiat sovittu. Pikkumies tykkää hirveästi leikkiä meidän olohuoneessa olevissa suurissa puisissa laatikoissa, joissa on pyörät alla. Yleensä laatikot on yhden tason alla, mutta herra käy ne aina vetämässä esiin. Jotenkin pikkumies onnistui kaatumaan laatikossa niin, että löi sekä takaraivonsa että otsansa. Takaraivoon tuli pieni haava ja otsaan kuhmu. Onneksi ei käynyt pahemmin ja tilanteesta selvittiin itkulla, halilla ja haavan putsauksella. Neiti puolestaan suuttui siitä, että joutui viettämään päivän kotona miettien, miten näillä keleillä pukeudutaan kouluun lähtiessä. Kun yöllä on ollut pakkasta ja kymmenen jälkeenkin mittari näytti vain neljää astetta, ei mielestäni ole oikein soveliasta fillaroida kouluun toppi ja reikäneule päällä. Kaikki takit roikkuivat siististi eteisen naulakossa... Luulisi olleen kylmä! Ehkä tänään käydyt keskustelut saivat neidin järkiinsä ja jatkossa pukeudutaan sään mukaan... 

Ruokarintamalla päivän teemaksi näytti muodostuneen hitaat, hyvin simppeleistä raaka-aineista tehdyt ruoat. Uskomatonta, miten tomaattisesta jauhelihakastikkeesta voi saada niin hyvää keittämällä pitkään. Etenkin, kun ainekset olivat hyvin vähäiset ja yksinkertaiset. Aluksi kastike ei ollut kummoisen makuista, mutta maku parani sitä mukaa, mitä pidempään kastike sai muhia. Jatkossa tosin lisäisin joukkoon muutaman valkosipulinkynnen. Pieni ripaus sokeria sopi kastikkeeseen kuin nenä päähän.

Nippozzanon Annan ragu

oliiviöljyä
1 punasipuli
1 porkkana
pala juuriselleriä
400g jauhelihaa
n.800g tomaatteja
suolaa
mustapippuria
(ripaus ruokokidesokeria)

  Hienonna punasipuli ja suikaloi porkkana ja selleri ohuiksi tikuiksi. Kuumenna oliiviöljy pannulla ja kuullota siinä sipulisilppua hetkisen. Lisää porkkana- ja sellerisuikaleet. Murustele jauheliha joukkoon ja ruskista. Mausta ruskistettu jauheliha suolalla ja pippurilla.
  Kalttaa tomaatit kastamalla ne kiehuvaan veteen ja kuori ne. Kuutioi tomaatit ja nosta jauhelihan joukkoon pannulle. Anna kiehua miedolla lämmöllä pari tuntia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa (ja ripaus ruokokidesokeria.) Tarjoa pastan kera.


Sämpylöiden ohjeen bongasin nostalgiakorteista. Eipä näissäkään mitään ihmeellisiä aineksia ollut, mutta lopputuloksena oli mukavan pehmoisia sämpylöitä. Suolaa laittaisin jatkossa hieman enemmän, ehkä 0,75 ruokalusikallista.

Ruissämpylät
(30kpl)

5dl vettä
50g hiivaa
1rkl sulatettua voita tai margariinia
0,5rkl suolaa (voi laittaa enemmänkin!)
3,5dl ruisjauhoja
7,5dl vehnäjauhoja

  Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi, murenna hiiva taikinakulhoon ja kaada vesi päälle hyvin sekoittaen. Lisää sulatettu rasva ja suola. Lisää molemmat jauhot ja alusta taikina tasaiseksi ja notkeaksi. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa liinalla peitttynä noin 45 minuuttia.
  Vaivaa kohonnut taikina jauhotetulla alustalla kimmoisaksi. Jaa taikina viiteen osaan ja pyörittele palat jauhotetulla pöydällä tangoiksi. Jaa tangot edelleen kuuteen osaan jokainen.
  Nostele palat pellille leivinpaperille sen kummemmin paloja pyörittelemättä. Kohota paloja noin 30 minuuttia. 
  Kypsennä sämpylöitä 225 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Jos kaikki sämpylät ovat samalla pellille, kypsyvät ne noin 20 minuutissa.

2 kommenttia:

  1. Vaikka olenkin ruisleivän ystävä en ole piiiitkiin aikoihin tehnyt ruissämpylöitä. Noita täytyy kyllä kokeilla - kuin myös pitkään haudutettua ragua, sillä valkosipulilla ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkosipulia ei koskaan voi olla liikaa :) En ymmärrä, miksi en heti tajunnut sitä lisätä. No, seuraavalla kerralla sitten.

      Meilläkin ruisleipä ja -sämpylät on suosittuja. Molemmat katoavat varsin nopeasti, mikä ei tietysti ole huono juttu.

      Poista