16. elokuuta 2014

Hello my apple! - epäonninen omena-pähkinäkakku oman puun hedelmistä (vihdoinkin!)

En nyt muista oonko kuolannut Dansukkerin reseptivihkosesta löytyneen omenakakun ohjeen perään vuoden vai pari, mutta nyt odotus on päättynyt ja ohje testattu. Päätin joskus, että kunhan vaan omista puista saa kunnolla omenoita, menee ohje testiin. Eihän meidän omenasato vieläkään mitenkään päätähuimaava ole, mutta sen verran niitä on kuitenkin tullut, että sain kakun leivottua. Mikään järin suuri kakusta ei tullut, mutta toisaalta ihan hyvä, sillä pienikin määrä herkkuja saa luvan riittää. Ohjeen mantelit ja cashewpähkinät vaihdoin pekaanipähkinöihin, kun niitä sattui olemaan ja sattuvat olemaan mun lempipähkinöitä.




Mutta ettei asiat näyttäisi taas niin valoisilta, niin pakko tunnustaa, ettei tällä(kään) kertaa leipomiset menneet ihan putkeen. Ajattelin tehdä kinuskikastiketta vain puoli annosta, sillä mies ei ole mikään kinuskin suunnaton ystävä, joten en viitsinyt pikkuruista kakkua uittaa kinuskissa. Kinuskin keittelin ohjeen mukaan ja jätin jäähtymään, kuten käskettiin. Ehkä olisi kuitenkin pitänyt tajuta, ettei sitä kastiketta kovin kauaa kannata seisottaa, sillä jässähtäähän se. Yritin miedolla lämmöllä pehmittää kinuskia, että saisin edes jotain kakun päälle. Tein sitten vain pienet kinuskiraidat ja niissäkin kinuskin rakenne kärsi tuon uudelleen lämmittämisen takia.

Vähän harmittaa, kun tätä kakkua olin niin kauan hiniöinyt, mutta eipä voi mitään. Hyvää tämä oli silti!




Kinuskilla aateloitu omenakakku

100g margariinia tai voita
1dl ruokokidesokeria
2 kananmunaa
1,75dl vehnäjauhoja
0,5tl leivinjauhetta
0,5tl kanelia
Pinnalle:
3dl omenakuutioita
100g ranskankermaa
2tl vaniljasokeria
1tl perunajauhoja
1dl pekaanipähkinöitä
3rkl ruokokidesokeria
Koristeluun:
tomusokeria
Kinuski:
1dl ruokokidesokeria
1dl kuohukermaa

  Voitele irtopohjavuoka (19–20 cm). Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kaneli ja lisää seos taikinaan huolellisesti sekoittaen.
   Levitä taikina vuoan pohjalle. Ripottele omenakuutiot päälle. Sekoita ranskankerma, vaniljasokeri ja perunajauhot ja valuta seos omenakuutioiden päälle. Ripottele pähkinät ja ruokokidesokeri päälle.
  Paista uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Kokeile kypsyys cocktailtikulla. Jäähdytä haaleaksi, irrota rengas ja siirrä kakku tarjoiluvadille, jolle on siivilöity tomusokeria. (Jätin tomusokerin pois.)
  Valmista kinuskikastike kakun jäähtyessä. Kaada sokeri paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna, kunnes sokeri sulaa ja ruskistuu. Kaada kerma sekoittaen kattilaan (seos jähmettyy aluksi mutta muuttuu taas juoksevaksi keitettäessä) ja keitä noin 15 minuuttia silloin tällöin sekoitellen. Jäähdytä (vain ihan hetkisen!). 
  Valuta kinuskikastiketta kakun päälle juuri ennen tarjoamista.


Keep your hands to yourself!


2 kommenttia:

  1. Miten minulta on mennyt tällainen ihanuus ihan ohi? Tämä pitää ehdottomasti lisätä tämän syksyn to do -listalle! Ihanaa, että syksy on ovella ja saa ruveta leipomaan ihania omenaleivonnaisia ja tehdä sieniruokia. Ihan lempivuodenaikani!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omenaleivonnaiset on kyllä yksi syksyn parhaista asioista :) Toivottavasti sulla on vähän parempi tuuri tämän kakun kanssa :)

      Poista