13. toukokuuta 2015

Bun is on my mind - pehmeät pellavansiemen-seesamsämpylät

Mikäs sen mukavampaa sadepäivän puuhaa kuin upottaa kätensä taikinaan ja leipoa sämpylöitä. Mieli kyllä halajaisi pihamaata kuopsuttamaan, mutta vilkaisu ikkunasta ulos muuttaa mielen aika nopeasti. Eilen sain sentään siivottua kasvihuoneen ja kunhan kelit hieman lämpenee, saa tomaatit luvan muuttaa sinne. Tänä vuonna tämä taimien kasvatus on nimittäin ryöstäytynyt täysin käsistä ja melkein jokaisella pöydällä, vintin rapuista puhumattakaan löytyy ruukku jos toinenkin. Keittiön ikkunalla kasvavat chilit alkavat olla jo niin pitkiä, ettei ikkunasta näe kunnolla ulos. En kyllä tiedä miten saan kaikki kasvit edes mahtumaan kasvihuoneeseen... 

Nämä sämpylät syntyivät lisäillen aineksia vähän summamutikassa. Pellavansiemeniä halusin ehdottomasti, sillä jostain syystä niitä on tehnyt mieli jo useamman päivän. Pellavansiementen lisäksi laitoin taikinaan seesaminsiemeniä, jotka toivat näihin oman kivan lisänsä. Sämpylöistä tuli ihanan pehmeitä ja tästä saanee kiittää tarpeeksi pehmeäksi jätettyä taikinaa. 

Sainpa näillä ainakin yhden ihmisen tyytyväiseksi, sillä koulusta kotiin kömpinyt tyttö oli ikionnellinen uunituoreista sämpylöistä. 




Pellavansiemensämpylät
(20kpl)

6 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
½ dl pellavansiemeniä
½ dl kuorimattomia seesaminsiemeniä
6 dl hiivaleipäjauhoja
n. 8 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä

  Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva ja lisää suola sekä siirappi. Lisää pellavan- ja seesaminsiemenet. Lisää joukkoon ensin hiivaleipäjauhot samalla puuhaarukalla sekoittaen. Alusta joukkoon vehnäjauhot ja lopuksi öljy. Vaivaa muutama minuutti. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä noin 30 minuuttia. 
  Kaada taikina reilusti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa hetki. Jaa taikina kahteen osaan, pyörittele osat tangoiksi ja leikkaa kumpikin 10 osaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja nosta leivinpaperille pellille. Ripottele pinnalle hieman jauhoja. Anna kohota liinalla peitettynä 15-20 minuuttia. 
  Kypsennä sämpylöitä 225-asteisessa uunissa noin 13-15 minuuttia. 

4 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää! Juuri oikeanlaista sadepäivän puuhaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu :) Toivottavasti huomenna silti jo sää kirkastuisi, niin pääsisi pihahommiin. Sormet aivan syyhyää päästä putsaamaan loppuja vadelmapuskia :)

      Poista
  2. Tuoreet sämpylät on kyllä ihania! Ja pellavansiemenet. Meillä oli joskus pellavansiemenkausi jolloin sitä syötiin päivittäin mm. aamupuurossa. Sitten alettiin odottelemaan kuopusta ja suosituksien mukaan pellavansiemenet jätettiin pois. Sitten se pääsi unohtumaan..
    Pitäisikin ensi kauppareissulla käväistä siemenosastolla ja hakea muitakin siemeniä, jospa sitä innostuisi leiväntekopuuhiinkiin.. Viime aikaiset kelitkin on sitä luokkaa että sisällä saa olla ja keksiä puuhaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tykkään kanssa kaikista siemenistä, etenkin leivonnassa. Meillä oli yhteen aikaan tapana paahtaa siemeniä salaattiin melkein joka päivä, mutta jotenkin se on jäänyt. Muutenkin saisi täydentää varastoja, sillä kaapista ei taida löytyä kuin noita pellavan- ja seesaminsiemeniä.

      Poista