19. toukokuuta 2015

Sweet thing, you make my heart sing! - hurmaava gluteeniton suklaajuustokakku browniepohjalla

Urtekram ja Ruoka.fi järjestivät kilpailun, jossa täytyi kehitellä joko makea tai suolainen gluteeniton leivonnainen Urtekramin gluteenittomia jauhoja tai jauhoseoksia hyödyntäen. 

Kun tieto kilpailusta tuli, alkoi pää heti pyöritellä ajatuksia sopivasta leivonnaisesta. Alunperin suunnitelmana oli tehdä raikas kasvisvoileipäkakku, mutta siinä kohtaa kun neljäs epäonnistunut vuokaleipä lensi roskiin, oli pakko antaa periksi ja muuttaa suunnitelmaa. Onneksi varasuunnitelma oli mietitty ja sen seurauksena syntyi älyttömän hyvä kinuskinen suklaajuustokakku browniepohjalla. Pohjaan käytin Urtekram kaurajauhoja, jotka toivat pohjaan oman makunsa ja mukavan rouhean rakenteen. Täytteeseen käytin pääasiassa laktoosittomia tuotteita, joskin suklaassa on tietenkin maitoa. Ainoa haaste kakun suhteen oli löytää gluteenitonta suklaata, sillä yllättävän monessa oli maininta vehnäjäämistä. Kannattaa siis olla tarkkana, jos kakun täytyy olla täysin gluteeniton.

Perheen tuomio kakulle oli yksimielinen; kerrassaan herkullinen kakku, ei liian makea ja kaurajauhoilla tehty pohja oli monin verroin parempi kuin tavallisilla vehnäjauhoilla tehty. Olen aivan varma, että tätä kakkua nähdään meidän pöydässä vielä monen monta kertaa! 

Jos kakku kolahti, voit käydä antamassa sille äänesi Ruoka.fi-sivulla! Jos olet epäileväinen reseptin suhteen, voit samaisessa paikassa kurkkia muiden upeita luomuksia ja löytää niistä mieluisimman. Samalla voit osallistua kilpailuun, jossa arvotaan iso paketillinen Urtekram-tuotteita! Äänestysaikaa on 15.6.2015 saakka. 





Kinuskinen suklaajuustokakku browniepohjalla

Pohja:
100 g voita
100 g tummaa suklaata
1½ dl sokeria
1 kananmuna
½ dl tummaa kaakaojauhetta
1½ dl Urtekram kaurajauhoja
Täyte:
350 g laktoositonta Philadelphia-juustoa
4 dl laktoositonta kuohukermaa
1 dl sokeria
½ rkl vaniljasokeria
100 g Panda Kinuski Muru-suklaata
6 liivatelehteä
½ dl vedellä laimennettua sitruunamehua (puolet vettä, puolet mehua)
Koristeluun:
pari palaa tummaa suklaata

  Valmista pohja: Rouhi suklaa karkeaksi rouheeksi. Sulata voi mikrossa. Lisää heti joukkoon suklaarouhe ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut kokonaan. Lisää joukkoon sokeri, kananmuna, kaakaojauhe sekä kaurajauho. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi.
  Vuoraa irtopohjavuoka (halk. 20cm) leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä 175 asteisen uunin alatasolla noin 15-17 minuuttia. Pohja saa jäädä hieman pehmeäksi. Anna pohjan jäähtyä.
  Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään.Vatkaa tuorejuusto ja sokerit tasaiseksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää tuorejuustoseoksen joukkoon. Kuumenna vedellä laimennettu sitruunamehu. Purista liivatteista vesi pois ja sulata ne kuumaan sitruunamehuun. Anna seoksen jäähtyä hetki. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan hyvin sekoittaen.
  Jaa täyte kahteen osaan. Paloittele kinuskisuklaa ja sulata varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Kaada suklaa toiseen täytekulhoon ja sekoita tasaiseksi.
  Öljyä irtopohjavuoan reunat kevyesti öljyllä ja levitä valkoinen täyte browniepohjan päälle. Levitä päälle suklaatäyte. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia, mielellään seuraavaan päivään.
  Irrota kakku vuoan reunasta terävällä veitsellä tai palettiveitsellä. Sulata tumma suklaa mikrossa tai vesihauteessa ja laita pursotus- tai pakastepussiin. Leikkaa nurkkaan pieni reikä ja koristele kakku sulalla suklaalla.  



Jauhot lahjoittu Urtekram


8 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. :D Tämä katos meilläkin todella nopsaan. Viimeinen pala piti jakaa tarkasti kahtia muksujen kesken :D Täytyy pian tehdä uusiksi ja kenties kokeilla Fazeriinaa tai jotain muuta suklaata tuohon suklaatäytteeseen.

      Poista
  2. Nam, ihana! :P Tuo pala kuva oikein huutaa maistamaan! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tuon palakuvan muistin ottaa vasta seuraavana päivänä ja koristeet ehti hieman hikoilla, mutta eipä se onneksi haittaa :)

      Poista
  3. Ystäväpiirissä alkaa olemaan useampikin keliaakikko, joten nämä gluteenittomat ohjeet tulevat enemmän kuin tarpeeseen!! ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, hyvä :) Ja tämä kelpaa kyllä meille tavallista ruokavaliota noudattavillekin.

      Poista
  4. Kuulostaa ja näyttää hyvältä, kokeilen varmasti joskus. Juuri mutustelen tuota Pandan suklaata. :) Edellisiin kommentteihin jatkaen, se on kumma kun mainitset että leivonnainen on gluteeniton se saa vastaanotokseen "Ymh" jo ennenkuin kukaan on edes ehtinyt maistamaan. Parempi olisi vain olla hiljaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi :) On totta, että gluteenittomia leivonnaisia kohtaan on negatiivisia asenteita ja usein turhaan. Ihan yhtä hyviä ovat kuin tavallisetkin... ja joskus jopa parempia :)

      Poista