20. elokuuta 2015

Vallaton karviais-valkosuklaakakku

Voihan valkosuklaa ja karviaiset! Mikä uskomaton makupari! Alkuviikosta selailin kuumeisesti leivontakirjoja, jotta saisin hyödynnettyä osan marjoista leivonnaisiin. Oikeastaan olin jo ottanut jo ainekset herukkapiiraita varten esiin, mutta kun näin tämän valkosuklaa-karviaiskakun ohjeen, oli aivan pakko leipoa sellainenkin.

Aivan putkeen kakun valmistus ei mennyt, sillä ensin kakku ei meinannut kypsyä millään ja sitten kypsyi hieman liikaa. Tunnin sijaan kakkuni oli uunissa tunnin ja 20 minuuttia. Huonosta kypsymisestä syytän meidän uunia, joka nyt alkaa oikeasti olla valmista kauraa. Ensihätiin taidetaan kokeilla vastusten vaihtoa, mutta jos tämä ei toimi, täytyy uunihommat jättää vähäksi aikaa vähemmälle. Kun juuri on ostettu uusi telkkari ja varajääkaappi, ei oikein pysty satsaamaan uuteen hellaan. Vuokavalintanikaan ei ollut paras mahdollinen ja tämä kannattaisi tehdä vaikka normaalissa, pyöreässä kakkuvuoassa. Josko sitten olisi kypsynyt ajallaan. 

Ohje tähän vastustamattoman herkulliseen kakkuun löytyi Kristina Erikssonin "Kotileipurin parhaat "-kirjasta. Olen niin suunnattoman ihastunut näihin Kristinan ohjeisiin, että tilasin itselleni synttärilahjaksi hänen voileipäkakkukirjansa. Vielä kun jostain löytyisi Kristinan Herkullisimmat piirakat-kirja, niin olisin suunnattoman iloinen. Jos tuo ruotsin kieli taipuisi edes vähän paremmin, niin sitten haalisin kaikki muutkin hänen kirjansa. Mutta kun ruotsin tunnit meni miten meni, niin parempi pysytellä näissä suomenkielisissä. 

Tästä kakusta löytyy ihanaa pehmeyttä, karviaisen tuomaa kirpeyttä ja suussasulavaa paahtunutta valkosuklaata. Jos mietit mitä hyvää tekisit karviaisista, kokeile tätä! Tähän kakkuun ei muuten tule leivinjauhetta tai vastaavaa ja silti kohoaa nätisti. Toki munat ja sokerit täytyy vaahdottaa kunnolla.




Karviais-valkosuklaakakku

100 g voita tai margariinia
3 kananmunaa
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
3 dl karviaisia
100 g valkosuklaata

  Sulata voi tai margariini kattilassa tai mikrossa ja anna sen vähän jäähtyä. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita sulatettu rasva ja vehnäjauhot muna-sokerivaahtoon. Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 1½ litran kakkuvuokaan.
  Jos karviaiset ovat isoja, halkaise ne. Rouhi suklaa karkeaksi rouheeksi. Ripottele karviaiset ja suklaa kakun päälle.
  Paista kakkua noin tunnin ajan 175-asteisen uunin alatasolla. Jos pinta alkaa kypsyä liikaa, peitä kakku alumiinifoliolla. Tarkista kypsyys tikulla.
  Anna kakun vähän jäähtyä ja kumoa se sitten sokeroidulle leivinpaperille. Karviaiskakku on parhaimmillaan jäähtyneenä ja säilyy mehevänä ainakin pari päivää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti