23. elokuuta 2015

Party time! - lohivoileipäkakkua tuplasynttäreille

Perjantaina ei juuri tarvinnut miettiä, että mitä tekisi, sillä sain väkertää tuttavani ja hänen miehensä synttäreille ja tupareille kolme voileipäkakkua, yhden gluteenittoman juustokakun ja gluteenittoman kasvispiirakan. Kiva homma, josta selvisin tällä kertaa ilman suurempia ongelmia, ellei huomioi uuden kakkuvuoan aiheuttamia viiltohaavoja sormissa... Uutta vuokaa pestessä totesin, että kyseisin kapistuksen reunat ovat todella terävät! Pieni kosketus ja haava tuli. Eikä tosiaan kerran vaan neljästi. Noh, laastarit ja kertakäyttöhanskat on onneksi keksitty. Jatkossa täytyy käsitellä tuota hieman varovaisemmin. 

Voileipäkakuiksi tein kaksi 20 hengen kinkkukakkua omalla, vanhalla ohjeella. Tosin kurkkusalaattitäytteen majoneesin vaihdoin tuorejuustoon ihan vaan siksi, että säilyisi edes vähän paremmin. Lohikakuksi toivottiin Kinuskikissan ohjeella tehtyä kakkua. Tämän kohdalla emmin suuresti ja muuttelinkin ohjetta hieman. Henkilökohtaisesti en tykkää voileipäkakuista, joissa joka välissä on sama täyte. Kyllähän sellaista kakkua pienen palan voi syödä, mutta tykkään enemmän noista kahden täytteen kakuista, jolloin eri suupalat maistuvat hieman erilaisilta. Kun ensimmäisen kerran maistoin lohitäytettä, meinasi itku tulla. Täyte oli aivan hirvittävän tuhti ja maistui lähinnä tuorejuustolta. Onneksi kaapista löytyi kermaa, joten kevensin täytettä kermavaahdolla. Kostutukseen käytin kasvislientä ja päälle laitoin kermavaahdolla kevennetyn lohituorejuuston. Seuraavana päivänä kakkua kuorruttaessa poisleikattuja reunapaloja maistellessa huomasin, että maut olivat onneksi edes vähän tasaantuneet. Silti tämä kakku oli mun makuun liian raskas ja jatkossa tekisin yhteen väliin jonkin kasvispohjaisen täytteen. Toivottavasti vieraille kuitenkin maistui. Muiden muutosten lisäksi suurensin kakkuohjetta hieman, jolloin kakku oli mitoitettu noin 25 hengelle. 






Lohivoileipäkakku
(25 ann.)

14 isoa vehnäpaahtoleipäviipaletta
14 isoa ruispaahtoleipäviipaletta
Täyte:
700 g lämminsavulohta
300-350 g kylmäsavulohta
4 rkl sitruunamehua
1-2 nippua tilliä
500 g ranskankermaa
750 g ruohosipulituorejuustoa
1-1½ dl vispikermaa vaahdotettuna
mustapippurirouhetta
Kostutus:
kasvislientä
Koristelu:
600 g lohituorejuustoa
1 dl vispikermaa vaahdotettuna
50-100 g kylmäsavulohta
salaattia
kurkkua
tilliä

  Poista lämminsavulohesta nahka ja ruodot. Leikkaa lämmin- ja kylmäsavulohi pieniksi paloiksi. Purista sitruunamehu. Hienonna tilli. Leikkaa paahtoleivistä ohuelti reunat pois.
  Sekoita keskenään ranskankerma ja tuorejuusto. Vatkaa kuohkeaksi (n. 5 min). Sekoita joukkoon kylmäsavulohi, sitruunamehu, tillisilppu ja pippurit. Vatkaa kerma vaahdoksi ja nostele täytteen joukkoon.
  Laita kahden pitkän tuorekelmusuikaleen päälle tiiviisti vierekkäin 7 palaa ruispaahtoleipää, kaksi vierekkäin ja kolme ja puoli peräkkäin. Kostuta kasvisliemellä. Levitä päälle 1/3 täytettä. Ripottele täytteen päälle 1/3 lämminsavulohesta. Lado päälle vehnäpaahtoleipäviipaleet ja kostuta. Laita väliin jälleen täytettä ja lämminsavulohta. Lado täytteen päälle toiset ruispaahtoleivät, kostuta ja toimi täytteen kanssa kuten edellä on kuvattu. Laita voileipäkakun kanneksi vielä vehnäpaahtoleivät ja kostuta.
  Kääri kakku tiukasti kelmuun. Anna maustua jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään. Jos haluat, voit laittaa kakun päälle kevyen painon. Itse en tapaa painoa laittaa.
  Vatkaa kuorrutteen kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Kumoa kakku alustalle ja tasoita reunat. Levitä päälle tasainen kerros tuorejuustoa. Pursota ylimääräinen juusto kakun reunoille. Jos haluat sileän kakun, tuorejuustoa tarvitaan noin 400-500 grammaa. Levitä kakun päälle salaatinlehtiä. Nostele päälle lohesta tehdyt ruusukkeet ja kurkuista leikatut lehdet. Kurkkulehtien leikkausohjeen löydät täältä. Koristele vielä tillillä.

Kinkkukakkujen päällä on kermavaahdolla jatkettu ruohosipulituorejuusto. Kahteen kakkuun juustoa meni noin 750 grammaa ja kermaa 2 desiä.




Niin joo, blogi täyttää tänään 4-vuotta ;) Mihin se aika oikein katoaa?!?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti