2. lokakuuta 2015

Dreaming of the plum trees! - syksyn viimeinen luumupiirakka

Leivontajuttuja pukkaa nyt oikein urakalla, kun perheen muonapuoli on edelleen jotain mitä saa nopeasti lautaselle ja josta ei juuri kannata mitään kirjoittaa. Tortilloja, jauhelihakastikkeita, makaronilaatikkoja ja muita tuiki tavallisia ruokia on kulunut viime aikoina runsaasti. Ja ihan vaan siksi, ettei alkukesästä kadonnut kokkailuinto ole vieläkään palannut kunnolla takaisin. Aina välillä käy mielessä, että voisi keksiä, kehitellä ja kokeilla jotain uutta, mutta sitten tulee niin paljon muuta askaresta, ettei ruokaan jaksa tai ehdi panostaa. Mutta en mä siitä stressiä ota. Eikö se innostus taas joskus palaa. 

Viimeisin leivonnainen on tavattoman pehmeä ja ihanan lempeän makuinen luumupiirakka, johon löysin ohjeen Tarun taikakakut-blogista. Vaihdoin vaan marjat luumulohkoihin ja hyvä tuli! Nyt onkin sitten naapurilta saadut luumut käytetty ja kunhan saan näpyteltyä tekemäni luumumarmeladin ohjeen blogiin, on luumujutut tämän syksyn osalta käsitelty. Innolla odotan, että meidän pikkuruinen luumupuu kasvaisi, niin saisi näitä ihania pieniä hedelmiä omasta pihasta, eikä tarvisi aina käydä naapurista hakemassa. Vaikka eipä tuonne naapuriin pitkä matka ole. 

Piirakasta on pakko sanoa vielä sen verran, että todennäköisesti tästä tulisi aivan loistavaa vaikkapa mustikoilla tai omenoilla täytettynä. Mun tekeleessä osa kermaviilistä painui piirakan sisään, mutta eipä se makua haitannut. Ei siis kannata säikähtää, jos piirakassa päällimmäisenä näkyykin ruskea taikinapinta kermaviilin sijaan. 



Luumupiirakka pellillinen

Pohja:
4 kananmunaa
4 dl sokeria
2 dl kermaa
2 dl maitoa
200 g voita sulatettuna
7 dl vehnäjauhoja
5 tl leivinjauhetta
Täyte:
n. 1 litra luumuja
Päälle:
2 prk kermaviiliä tai rahkaa
2 kananmunaa
½ dl sokeria

  Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kerma, maito ja voisula keskenään. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon.
  Lisää jauhoseosta ja nestettä vuorotellen muna-sokerivaahtoon samalla sähkövatkaimen hitaimmalla nopeudella sekoittaen. Kaada taikina uunipannulle leivinpaperin päälle.
  Huuhtele luumut, poista kivet ja lohko tai kuutioi luumut. Levitä lohkot piirakkapohjalle. Sekoita kermaviili, kananmunat ja sokeri keskenään ja lusikoi seos luumulohkojen päälle.
  Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Peitä tarvittaessa foliopalalla kypsentämisen loppupuolella, jos pinta tummuu liikaa.





4 kommenttia:

  1. Nam nam, hyvännäköistä on! Meidän pihalla ei ole luumupuuta. Ainostaan pari omppupuuta ja yksi kirsikkapuu. Omppuja ei taida muutamaan vuoteen olla vielä odotettavissa, mutta kirsikoita jo tuli muutama.
    Ja vitsit että nää sun ottamat kuvat on aina niin hyviä!!!! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ♥ Meidän luumupuu on varmaan metrin korkuinen, eli ihan pieni vielä. Sen lisäksi löytyy pari kirsikkapuuta, kaksi omppupuuta ja kaksi päärynäpuuta. Ovat kaikki vaan niin nuoria, ettei olla saatu satoa kuin omena- ja kirsikkapuista, eikä nekään mitenkään hirveästi ole vielä marjaa/hedelmää tehneet. Mutta eiköhän ne siitä kasva, kun vaan malttaisi odottaa. :)

      Poista
  2. Tämä on meidän äidiltä saatu ohje ja oikeasti toimii ihan kaikella mitä keksii päälle laittaakin ;D Muistan lapsuudesta, että äiti teki tästä niinkin yksinkertaista kuin laittoi vain punaviinimarjoja päälle! Hyvää, helppoa ja halpaa! Itse olen tuunannut vaikka millä tavalla, marjoja, persikkaa, omenaa, raparperia... Päälle kermaviiliä, rahkaa, jogurttia tai ei mitään... Omenoiden päälle vaan kaneli-sokeri ja ai että kun on hyvää! Tai sitten siihen vielä murupäällinen :) Tämä ohje kiertää tosi paljon netissä, eikä ihme! Kiitokset äidille siis! ♥ Niin ja tämä luumuinen versio on mulle ihan uusi! Kivaa kun ihmiset keksivät omia makuja tähän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sano iso kiitos äidillesi myös multa ♥ Aivan huippu ohje, jota taatusti sovellan jatkossakin!

      Poista