5. joulukuuta 2015

SOBlogien joulukalenterin 5. luukku - ihana puolukka-kinuskitäytekakku joulun herkkuhetkiin




Tänään on vuoro kurkistaa Kääpiölinnan luukkuun SOblogien yhteisessä joulukalenterissa. Ja mitäs sieltä paljastuukaan.... 

Joulu on ihanaa herkkujen aikaa ja mikäs sen parempaa kuin kunnon kermakakku. Tällä kertaa kinuskilla ja puolukalla täytettynä. Kinuski ja puolukka on tunnetusti loistava makupari ja sopii vallan mainiosti myös täytekakkuun. Kinuskitäyte valmistuu helposti kermavaahdosta ja valmiiksi kinuskiksi keitetystä kondensoidusta maidosta. Muutama liivate kannattaa täytteeseen laittaa, jotta täyte pysyy kasassa. Tai vastaavasti kinuskitäytteeseen voi lisätä hieman maustamatonta tuorejuustoa. 




Kinuskin vuoksi kakusta tulee melkoisen makea, joten puolukkatäytteen voi hyvin jättää hieman kirpsakammaksi. 

Tämä kermaunelma sopii hyvin niin aaton herkkupöytään kuin vaikkapa tapaninpäivänä tarjottavaksi. Tai miksei ihan koska vain kakkua haluaa.



Puolukka-kinuskikakku

4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
Puolukkatäyte:
200 g pakastepuolukkaa
2 dl vispikermaa
n. 1 dl sokeria
½ rkl vaniljasokeria
2 liivatelehteä
1 rkl vettä
Kinuskitäyte:
1 prk (n.400 g ) kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa
2 dl vispikermaa
2 liivatetta
1 rkl vettä
Kostutus:
1½ dl maun mukaan vedellä laimennettua sitruunamehua
Päälle:
6 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
3 rkl tomusokeria
Koristeet:
sokerimassakukkia ja -lumihiutaleita
kultaisia sokerihelmiä

  Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Sekoita taikina tasaiseksi varovasti nostellen.
  Kaada taikina huolellisesti voideltuun ja korppujauhotettuun irtovuokaan (halkaisija 20-22cm) ja kypsennä kakkupohjaa uunin alatasossa noin 30 minuuttia. Kumoa kakku vasta hieman jäähtyneenä.
  Laita liivatteet kylmään veteen. Soseuta sulaneet puolukat sauvasekoittimella. Jos haluat, painele seos siivilän läpi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon puolukkasose ja mausta maun mukaan sokerilla. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi, purista liivatteista vesi pois ja sulata lehdet kiehuvaan vesitilkkaan. Anna jäähtyä hetken. Kaada liivateseos täytteen joukkoon ohuena nauhana samalla hyvin sekoittaen.
  Valmista kinuskitäyte. Laita liivatteet kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kinuski joukkoon. Kuumenna tilkka vettä, purista liivatteista vesi pois ja sulata lehdet kiehuvaan veteen. Anna jäähtyä hetken. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla hyvin sekoittaen. 
  Leikkaa kakkupohja neljään osaan. Kokoa kakku pohjan paistamiseen käytettyyn vuokaan. Jos vuoka on liian matala, käytä tukena reunakalvoa tai leivinpaperista tehtyä lisäreunaa. 
  Nosta päällimmäinen kakkulevy vuoan pohjalle. Kostuta vedellä laimennetulla sitruunamehulla. Levitä päälle puolet kinuskitäytteestä. Nosta päälle kakkulevy, kostuta ja levitä päälle puolukkatäyte kokonaisuudessaan. Nosta päälle kakkulevy, kostuta ja levitä päälle loppu kinuskitäyte. Päälle vielä viimeinen kakkulevy ja kostutus. Peitä kakku kelmulla ja anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  Kumoa kakku alustalle. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on napakkaa. Mausta maun mukaan tomusokerilla.
  Levitä kakun päälle ensin ohut kerros kerma-tuorejuustovaahtoa. Pursota sitten reunat ja päällinen haluamallasi tavalla. Nostele koristeet päälle vasta juuri ennen tarjoilua, sillä sokerimassakoristeet sulavat nopeasti kermakakun päälle. Jos haluat, voit eristää koristeiden kakkuun osuvat pinnat sivelemällä niihin sulatettua valkosuklaata.




Aikaisemmat kalenteriluukut voit käydä kurkkaamassa SOblogien facebook-sivuilta. Tiedossa on vielä monta ihanaa yllätystä, joten kannattaa pysyä kuulolla ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti