29. huhtikuuta 2016

Maukas jauheliha-pastagratiini arkeen

Blogia pidempään seuranneet tietävät ja muistavat varmaankin mun keittokirjariippuvuuden. En vain voi vastustaa kauniita, herkullisia kuvia sisältäviä kirjoja. Vaikka netti on pullollaan reseptejä, haalin mieluummin kirjahyllyt täyteen hypisteltäviä keittokirjoja. Kirjoja on tällä hetkellä reilusti yli sadan ja varmasti lisää tulee vielä. Osa kirjoista on ihan ok, osa tosi kivoja ja sitten on muutama kirja, joihin uppoutuessa aika kuluu kuin siivillä. Yksi niistä THE kirjoista on Sari Spåran Talven maku. Ihana kirja, jonka parissa tulee vietettyä aivan huomaamatta hetki jos toinenkin. Täytyy kyllä hommata Sarin muutkin kirjat hyllyyn. 

Alkuviikosta tein perheelle pastagratiinia kyseisen kirjan ohjeen mukaan. No, hieman ohjetta muuttelin vaihtaen naudan jauhelihan sika-nautaan ja voin öljyyn. Tyttö kun ei pelkkää naudan jauhelihaa suostu syömään. Pastana käytin täysjyväpenneä. Gratiini oli oikein kiva arkiruoka ja varmasti tulee tehtyä toistekin. Mielessä kävi, että ruokaa voisi vähän tuunata fetalla ja kesäkurpitsalla. 




Pastagratiini
(4-6ann.)

250 g penne-pastaa (täysjyvä)
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
400 g jauhelihaa
1-2 rkl voita tai öljyä
1 rkl tomaattipyreetä
1 tlk (400g) tomaattimurskaa
suolaa
mustapippuria
2½ dl ruokakermaa
1½-2 dl juustoraastetta
Vuoan voiteluun:
voita tai margariinia

  Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuumenna voi tai öljy pannulla, lisää jauheliha sekä sipulit. Paista kunnes saavat kauniin värin.
  Lisää pannulle tomaattipyree ja tomaattimurska. Anna kiehua hetkisen. Mausta maun mukaan suolalla ja mustapippurilla.
  Sekoita pasta jauheliha-tomaattiseokseen ja kaada seos voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle kerma ja ripottele pinnalle juusto. 
  Paista 225-asteisen uunin keskitasossa 15-20 minuuttia, kunnes juusto on saanut kauniin pinnan ja värin. Tarjoa raikkaan salaatin kera.




En tiedä ehdinkö ennen vappua enää kirjoittelemaan, joten tässä vaiheessa toivottelen oikein ihanaa Vappua teille jokaiselle!

Itse menen vappuruokien kanssa siitä mistä aita on matalin ja turvauduin valmiisiin donitseihin, simaan ja muihin herkkuihin. Ja jos ei huvita mitään ihmeellistä laittaa, niin haetaan vaikka pizzat ja järsitään niitä. Ihanan helppoa!

3 kommenttia:

  1. Meillä tuon isännän lemppariherkkua on pasta ja jauheliha. Tässä oliskin taas oikein kelpo arkiruokaresepti hänelle. Ja jos vaihtaisin pastan gluteenittomaan vaihtoehtoon ja tekisin vieläpä nuo sun tuunausehdotukset, niin miksen minäkin tätä söisi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä. :) Pystyykö muuten gluteenitonta pastaa tehdä itse?

      Poista
    2. Pystyy tekemään. Mulla on pari ohjetta jemmasakin, mutta en ole saanut aikaiseksi testata.

      Poista