9. tammikuuta 2017

Mallasleipä ♥

Viime viikolla innostuin taas leipomaan leipää. Selailin aikani kuluksi keittokirjoja ja Pirkan parhaan leivontakirjan mallasleipäohje suorastaan pakotti tarttumaan jauhopakettiin. Mallasleipä on mun heikkouteni, etenkin itse leivottuna. Näistä leivistä ei tullut mitään kaunokaisia, sillä ajatuksissani länttäsin kaikki kolme leipää samalle pellille. Ja kyllähän sen tietää, ettei kolme isoa leipää mahdu kohoamaan kauniisti yhdellä pellillä. Mutta ei se näkö, vaan se maku. Leivät olivat rakenteeltaan ihanan pehmeitä ja maultaan kunnolla maltaisia. Jos mallasleivästä tykkäät, kokeile ihmeessä tätä ohjetta!

Taikina on pehmeää ja löysähköä ja kannattaa sellaiseksi jättääkin. Kohotetun taikinan vaivaamiseen ja leipien muotoilemiseen voit käyttää hiivaleipäjauhoja. Pehmeä taikina takaa pehmeän lopputuloksen.




Mallasleipä
(3 leipää)

1½ dl kaljamaltaita
2½ dl kiehuvaa vettä
5dl vettä
50 g hiivaa
3/4dl siirappia
1½ tl suolaa
½ dl öljyä
n. 12dl hiivaleipävehnäjauhoja

  Mittaa maltaat kulhon pohjalle ja kaada päälle kiehuva vesi. Anna hautua ja turvota noin tunti.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää turvonnut mallasseos, siirappi, suola ja öljy. Alusta joukkoon jauhot niin, että taikina on pehmeää. Kohota taikina liinan alla lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia.
  Jaa kohonnut taikina kolmeen osaan ja leivo leiviksi. Pane leivät pellille leivinpaperille ja pistele. Kohota leivät peitettyinä hyvin.
  Paista 175-asteisessa uunissa alimmalla tasolla 35-40 minuuttia. Tarkista kypsyys koputtelemalla leipien pohjaa. Jos ääni on kumiseva, leipä on kypsä. Voit sivellä leipien pintaa vedellä ohennetulla siirapilla paistumisen loppuvaiheessa, mutta hyvää tulee ilmankin.




4 kommenttia:

  1. Oi, mallasleipä on niin hyvää. :) Piti jouluksi tehdä, mutta se jäi sitten ajatusasteelle. Ehkäpä asia on korjattava lähiaikoina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin oli suunnitelmissa leipoa mallasleipää jouluksi, mutta kaikessa kiireessä se sitten jäi. Onneksi tuo maistuu hyvältä joulun jälkeenkin. :)

      Poista
  2. Mallasleipä on minunkin suosikkiani! Ne pysyvät tosi mehevinä useamman päivän ajankin ja se maltainen maku on vaan tosi koukuttava. Tein vastaavanlaisesta, mutta vielä löysemmästä taikinasta kerran sämpylöitä, tai oikeastaan littanoita leipäsiä, joita oli helppo vain lusikalla nostella pellille. Tuli superhyviä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin oon joskus tehnyt mallasleipäsiä, mutta siitä on jo kauan! Täytyypä tehdä taas, kun kerran noita maltaita on. Kiitos kun muistutit!

      Poista