6. maaliskuuta 2018

Kasvisruokakokeiluja osa 1: Kesäkurpitsapaistos

Perheen teini on ollut kasvispainotteisella ruokavaliolla noin kaksi vuotiaasta alkaen. Kyllähän tuo joskus syö lihaa tai broileria, mutta hyvin hyvin harvoin. Viime aikoina tyttö on huolehtinut ruoistaan pääasiassa itse, mutta kun lukio syksyllä alkoi, alkoi ruoatkin olla vähän mitä sattuu. Toisaalta kyllä ymmärrän, että kun opiskelee ja päivät on pitkiä, niin ei se ruoanlaitto taida olla ensimmäisenä mielessä kun kotia pääsee. Tähän saakka olen ollut sitä mieltä, että jos ei sama ruoka kuin muilla kelpaa, joutuu tekemään ruokansa itse, mutta nyt mun on ollut pakko puuttua neidin syömisiin. Lupasin tehdä muutaman kerran viikossa jotain kasvisruokaa, jota voi sitten syödä pari päivää putkeen. Mutta jos nekään ei kelpaa, niin sitten saa syödä mitä tykkää. 

Sen lisäksi, että neiti ei syö lihaa, joutuu hän nyt testaamaan normaalista poikkeavaa ruokavaliota vatsavaivojen vuoksi. Se tuo tähän soppaan omat haasteensa ja kieltämättä on pakko terästää mielikuvistusta, jotta keksii mitä laittaa tytölle ruoaksi. Mulla oli eilen kauppareissulla monta hyvää ajatusta ruoan suhteen, mutta niistä melkein jokainen kariutui, kun sisälsivät välteltäviä aineksia, eikä niitä oikein voinut jättää pois tai korvata millään. Lopulta päädyin tekemään kesäkurpitsapaistosta Kodin kuvalehden reseptiä soveltaen. Sipulit oli pakko jättää pois, vaikka olisihan tuo ruoka ollut taatusti parempaa sipulin ja valkosipulin kera.



Kesäkurpitsapaistos

n. 600 g kesäkurpitsaa
loraus öljyä
tuoretta tai kuivattua timjamia
1prk (400g) tomaattimurskaa
½ dl vettä
kuivattua  tai tuoretta basilikaa
suolaa
mustapippuria
5 munaa
½ dl raastettua parmesaania
½ dl silputtua persiljaa
Päälle:
parmesaania

  Leikkaa kesäkurpitsat noin sentin siivuiksi ja paista lorauksessa öljyä. Mausta viipaleet kevyesti suolalla ja nosta sivuun odottamaan.
  Kaada tomaattimurska pannulle. Lisää vesi. Mausta basilikalla, timjamilla, suolalla ja pippurilla. Anna kiehua ilman kantta muutama minuutti
  Riko munien rakenne, lisää sekaan juustoraaste ja persilja sekä lopuksi tomaattimuhennos. Levitä kesäkurpitsaviipaleet vuokaan ja kaada tomaattiseos kesäkurpitsojen päälle. Ripottele päälle parmesaania. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa  35–40 minuuttia tai kunnes paistos on kypsä.

Tomaatin sekaan sekoitettu juusto ja kananmuna tekee ruoan koostumuksesta aika kiinteän. Ensimmäinen ajatus oli, että tämä on ihan kauheaa, mutta kun uskaltauduin ruokaa maistamaan, oli se makunsa puolesta ihan hyvää. Kesäkurpitsaviipaleita olisin voinut paistaa vähän kauemmin, ja se sipuli + valkosipuli toisi todellakin sen oman lisänsä, mutta muuten tämä oli ihan ok. Tytölle ainakin kelpasi ja sehän se on tärkeintä.






2 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen kasvisruoka. Kesäkurpitsa on hyvää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Mulla on kesäkurpitsaan semmoinen viha-rakkaussuhde. Ennen en voinut sietää sitä ollenkaan, mutta kiitos anopin, oon siitä ruvennut tykkäämään hetkittäin. Parasta tuo on kuitenkin anopin ihanassa kesäkurpitsavuoassa. ♥

      Poista