5. kesäkuuta 2018

Ihana gluteeniton mustaherukka-suklaakakku ♥

Pahasti näyttää siltä, että meidän perheessä suositaan jatkossa entistä enemmän gluteenittomia leivonnaisia ja ruokia. Aiemmin keväällä vihjailin toisen muksun terveyshuolista ja nyt sitten lääkärin suosituksesta karsitaan lapsen ruokavaliosta kaikki mahaa ärsyttävät ainekset eli valtaosa viljoista. Katsotaan sitten myöhemmin, voiko jotain ottaa takaisin vai ei. Keliakiatutkimuksen tuloksia ei vielä olla saatu, ja jos sitä ei vielä ole, niin riski sairastua myöhemmin on suuri. Nyt asiaa seurataan molempien muksujen osalta säännöllisin väliajoin. Kun tämä prosessi alkoi, kiitin luojaani, että osaan leipoa ja että gluteenittomien ainesten valikoima on nykyään niin suuri, ettei ipana jää taatusti mistään paitsi.


Tämän päivän lääkärireissun jälkimaininkeihin varauduin gluteenittomalla mustaherukka-suklaakakulla. Oikeastaan tämän tein siksi, että sain käytettyä viime viikonlopulta yli jääneet kermat. Kakun ideana käytin Tertin kartanon mustaherukka-suklaakakkua, mutta soveltelin ohjetta hieman. Mustaherukka olisi tässä kakussa voinut maistua enemmänkin, mutta olihan tämä silti hyvää! Etenkin tuo pohja oli sellainen, että sitä voisi hyödyntää muissakin kakuissa.


Mustaherukka-suklaakakku (gluteeniton)

Pohja:
170 g tummaa suklaata (gluteeniton)
150 g voita
3 keltuaista
1 dl sokeria
3 valkuaista
½ dl gluteenitonta jauhoseosta
Kostutus:
n. ½ dl mustikka-vadelmamehua
Päälle:
½ l kuohukermaa
1 dl mustaherukkahyytelöä
½ dl sokeria
4 liivatelehteä
Koristeeksi:
vajaa ½ dl kuohukermaa
60 g tummaa suklaata (gluteeniton)
tuoreita marjoja
pikkuisia marenkeja

  Voitele irtopohjavuoka (halkaisija 21 cm). Jos haluat, jauhota vuoka gluteenittomilla korppujauhoilla. Itse käytän vuoan voiteluun vuokasprayta. 
  Sulata suklaa ja voi mikroaaltouunissa pienellä teholla välillä sekoitellen. Vatkaa valkuaiset kulhossa kovaksi vaahdoksi, nosta sivuun odottamana. Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Yhdistä keskenään suklaa-rasvaseos ja keltuaisvaahto. Lisää joukkoon jauhoseos. Nostele valkuaisvaahto varoen taikinan joukkoon. 
  Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Jäähdytä kakku.
  Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoilualustalle. Nosta kakun ympärille kakun paistoon käytetyn vuoan reuna tai erillinen reunavuoka. Kostuta kakkupohja. 
  Pane liivatelehdet kylmään veteen 5-10 minuutiksi. Vaahdota kerma. Kuumenna mustaherukkahyytelö ja sokeri. Purista liivatelehdistä vesi pois ja sulata ne kuumaan mustaherukkahyytelöön. Anna seoksen jäähtyä hetki.. Yhdistä kermavaahto ja mustaherukka-liivateseos samalla hyvin sekoittaen. Levitä seos kakun päälle. Anna hyytyä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään.
  Paloittele suklaa mikron kestävään kulhoon. Lisää kerma. Kuumenna seosta mikrossa vähän kerrallaan, välillä sekoitellen, kunnes suklaa sulaa. Anna seoksen jäähtyä hetki. Nosta seos pursotuspussiin ja koristele kakku suklaalla, marjoilla sekä pikkuruisilla marengeilla.


On kyllä aika kivaa, kun taas saa käyttää kakkujen koristeluun tuoreita marjoja! En malta odottaa, millaisen sadon tänä vuonna saa omasta pihasta. Itse en kyllä tänä vuonna hommannut yhtään tainta tai mitään muutakaan, mutta kyllähän noita marjapuskia ja omppupuita pihasta löytyy ihan kiitettävästi. Haaveissa on muutama uusi pensasmustikkapuska, kunhan ensin saisi hävitettyä pari vanhaa, kutakuinkin kuollutta mustaherukkapensasta. En siis usko, että niitä puskia tänä kesänä saa, mutta onhan niitä kesiä muitakin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti