24. elokuuta 2018

Vegaaninen, gluteeniton suklaakakku ♥

Innostuin pitkästä aikaa selailemaan hyllyyn kertyneitä keittokirjoja ja niistä erityisesti Pullahiiren makeat kakut -kirjaa. Olen aina tykännyt Pullahiiren resepteistä, eikä tämä kirjakaan tuottanut pettymystä. Kirjan erityisruokavalio-osuudesta löysin sattumalta ohjeen munattomaan, maidottomaan ja gluteenittomaan suklaakakkuun. Koska noita allergia- ja vegaanikakkuja aina silloin tällöin joutuu tekemään, ja hyvä munaton/gluteeniton kakkupohja on ollut vähän hakusassa, niin oli aivan pakko tuota ohjetta sitten testata. Vähän minä soveltelin omiani ja lopputulos oli ihan hyvä. Tosin ehkä vähän nuo gluteenittomat jauhot maistuivat hassulta mun suussa, mutta tyttö tykkäsi. Ehkä se on vähän tottumiskysymyskin.

Kakussa käytin suurimmaksi osaksi Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta ja kun se loppui kesken, niin lisäksi laitoin Semperin Fin mixiä. Olisikohan tuota Semperiä ollut desin verran. Tuo Viljatuotteen jauhoseos oli mulle uusi tuttavuus ja pakko sanoa, että sen leivontaominaisuudet vaikuttivat oikein hyviltä! Kakkupohjasta tuli varsin kuohkea ja ryhdikäs muodoiltaan.

Täytteen kanssa sen sijaan oli hieman ongelmia, sillä suklaan lisäämisen jälkeen vaahto meni aivan löysäksi. Nostin täytteen ehkä tunniksi tai pariksi jääkaappiin, vaahdotin vielä varovasti ja kokosin kakun rengasvuoan sisään. Vaikka vaahto tuossa vaiheessa olikin aika lötköä, oli se seuraavaan päivään mennessä jämäköitynyt riittävästi. 


Kyllähän tämä -ton-ton-leivonta opettelua kaipaa, mutta onhan se ihan mielenkiintoista saada vähän uutta haastetta keittiöhommiin.


Suklaakakku (munaton, maidoton, gluteeniton)

Pohja:
5 dl gluteenittomia jauhoja (Viljatuote + Semper Fin Mix)
2 rkl tummaa kaakaojauhetta 
1 rkl vaniljasokeria
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 dl sokeria
200 g maidotonta margariinia
3 dl kivennäisvettä
Täyte:
150 g maidotonta tummaa suklaata
4 dl gluteeniton, maidoton, munaton vaahtoutuva vispi 
(Alpro soya vispi)
½-1 dl tomusokeria
2 rkl vaniljasokeria
Väliin:
1 banaani
Kostutus:
1 dl appelsiinimehua 

  Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Sulata margariini. Lisää kuivien aineiden joukkoon kivennäisvesi ja margariini. Sekoita taikina tasaiseksi. Öljyä vuoka (halk. 18cm) tai vuoraa se leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan. Paista 170-asteisessa uunissa 45-60 minuuttia. Kakkupohja saa jäädä hieman kosteaksi sisältä. Anna kakkupohjan jäähtyä.
  Paloittele tai rouhi suklaa ja nosta se kattilaan. Lisää ½ dl vispiä. Kuumenna varovasti sekoitellen, kunnes suklaa on sulanut. Nosta pois levyltä jäähtymään. Vatkaa loput vispistä vaahdoksi vanilja- ja tomusokerin kanssa ja lisää jäähtynyt suklaa vaahdon joukkoon. Jos täyte menee löysäksi, nosta hetkeksi jääkaappiin. 
  Leikkaa kakku kolmeen osaan. Kokoa kakku vuokaan tai tarjoilualustalle rengasvuoan sisään. Viipaloi banaani. Kostuta alinta kakkulevyä appelsiinimehulla. Levitä päälle 1/3 suklaavaahdosta. Levitä päälle puolet banaaniviipaleista. Täytä toinen väli samoin. Nosta päälle viimeinen kakkulevy, kostuta se. Peitä kakku kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään. 
  Levitä loppu suklaavaahto kakun päälle ja halutessasi myös reunoille. Koristele tuoreilla marjoilla tai maidottomalla suklaalla.


7 kommenttia:

  1. Mulla on kans ollut tuon soijavispin kanssa ongelmia. Tein kerran joulupöytään maidottoman kääretortun ja käytin siihen tuota soijavispiä ja vitsit mutta oli se päällinen kyllä löysää. On tottunut että normaali kerma käyttäytyy lähes aina tietyllä tavalla, mutta tämäpä ei totellut mun käskyjä alkuunkaan! :D

    VastaaPoista
  2. This cake looks incredibly delicious! I wish I could make something like this. Looks so amazing! Thanks for the share, hope you have a fantastic weekend. Keep up the posts.

    World of Animals

    VastaaPoista
  3. Tein kakun tyttären ylioppilasjuhliin. Vaihdoin soijavispin kauravispiin ja vaahdosta tuli täydellinen. Kakku oli tosi hyvä ja onnistui näin ensikertalaiselta onneksi ja kakkusta tulikin sitten pöydän "pääkakku". Susoittelen!
    Ylpeä ja onnellinen ylioppilaan äiti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla! Lämpimät onnittelut ylioppilaalle ja ylioppilaan äidille. ❤️

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Tämä ei ole mitenkään iso, mutta arvioisin että piisaa noin 8 hengelle. Ehkä kymmenelle, jos on muutakin tarjolla.

      Poista