10. joulukuuta 2011

Jouluoluesta siirappia ja siirapista pipareita

Välillä Kääpiölinnassakin mennään siitä missä aita on matalin. Rankka, mutta kiva päivä muksun koulun joulumyyjäisissä vei aikalailla mehut. Ei siis tullut mieleenkään, että olisin kokannut jotain monihyväistä tai oikeastaan yhtään mitään. Huikean gourmet-elämyksen tarjosi siis pussimuusi ja kalapuikot. Pussimuusia en oo tehny varmaan viiteen vuoteen. Että kokemus sekin :)

Sain mä kuitenkin jotain tehtyä sitten illalla. Nimittäin sen olutsiirappi-piparitaikinan. Tuo olutsiirappi oli jännän makuista ja sitä voi käyttää vaikka glögiin, kahviin tai muihin leivonnaisiin. Glögimaustetta en kaupasta löytänyt, mutta korvasin sen semmoisella mausteseoksella, johon laitoin kanelia, kardemummaa, maustepippuria, inkivääriä ja neilikkaa. Ohje on lähtöisin viime tai toissavuoden Ilkasta. Tarkkaa en muista. Taikina ainakin oli ihan ok, mutta varsinainen lopputulos selvinnee sitten huomenna.

Tumma jouluolutsiirappi

2dl tummaa siirappia
0,5dl jouluolutta
1tl glögimaustetta (tai 0,5tl kanelia, 0,5tl neilikkaa ja ripaus inkivääriä)

  Kaada kaikki ainekset kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes nestettä on vajaa puolet alkuperäisestä. Hämmentele välillä. Anna valmiin siirapin jäähtyä.

Jouluolutsiirappipiparit

1dl tummaa jouluolutsiirappia
1,5tl kanelia
1tl inkivääriä
1tl jauhettua neilikkaa
2tl pomeranssinkuorta
2dl sokeria
250g voita
1 keltuainen
6-7dl vehnäjauhoja
1,5tl soodaa

  Kiehauta olutsiirappi ja piparkakkutaikinan mausteet. Sekoita sokeri ja pehmeä voi, lisää seokseen siirappi ja keltuainen. Lisää vehnäjauhot, joihin sooda on sekoitettu. Anna taikinan maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  Kauli taikina 3-4 millin paksuiseksi levyksi jauhotetulla pöydällä tai leivinpaperin päällä. Ota taikinasta pipareita muoteilla. Paista piparit 200-asteisessa uunissa 7-12 minuuttia. Anna jäähtyä. Nauti sellaisenaan tai sinihomejuuston kanssa.

Ja leipurilla on sitten etuoikeus siihen oluen loppuun....


1 kommentti:

  1. Hei tää ohjehan vaikutti mielenkiintoselta! Täytyy laittaa talteen, josko joskus itsekin intoutuisin leipomaan pipareita! ☺
    ..ja tuo viimeinen kommentti oli tärkein!! Sai hymyn huulille heti aamusta! ☺

    VastaaPoista