19. maaliskuuta 2012

Apeata rankkaa, rapeata ankkaa

Eilisestä säheltämisestä muistuttaa enää kipeät sormenpäät, mutta eikö tämä tästä. Vieläkin tämä kirjoittaminen on jokseenkin kivuliasta, joten tässä seuraa pikainen juttu ankasta. Eilen paistettu Pekingin ankka on jo melkein tuhottu, vaikkei tuo neidille kelvannutkaan. Niin isolta kuin tuo lintu vaikuttaakin, niin ei siinä kauheasti syötävää ole. Mulle iski laiskuus kokkailun kanssa, enkä jaksanut paistaa niitä kiinalaisia lättyjä, joiden kanssa tuo olisi pitänyt tarjota. Riisin kanssa pääsi paljon helpommalla. Luumukastikkeena käytettiin valmista chilillä maustettua luumukastiketta, joka oli yllättävän hyvää. En ollut tuota kastiketta aikaisemmin maistanut ja olin vähän epäileväinen tuon suhteen. Pekingin ankasta on taatusti useita versioita, mutta tämä on Itämainen keittiö-kirjasta (Hsiung, Fernandez, Wheeler, 1993).

Pekingin ankka

n.2,3-2,5kg ankka
2rkl hunajaa liuotettuna 1,5dl:aan lämmintä vettä
Lisäksi:
20-24 ohutta ohukaista
1dl ankkakastiketta tai luumukastiketta
6-8 vihersipulia tai pala purjoa suikaleina
0,5 kurkkua ohuina suikaleina

  Tämän ruoan onnistumisen edellytyksenä on käyttää vähärasvaista ankkaa ja huolehtia siitä, että ankan pinta on täysin kuiva ennen paistamista. Mitä kuivempi pinta, sen rapeampi ankka.
  Sulata pakastettu ankka pakkauksen ohjeen mukaan. Upota ankka 2-3 minuutiksi kiehuvaan veteen. Näin huokoset sulkeutuvat tiiviisti eikä rasva pääse liukenemaan keitettäessä. Nosta ankka valumaan ja kuivata se huolellisesti.
  Sivele ankka kauttaaltaan hunajavedellä ja ripusta 4-5 tunniksi viileään paikkaan. Hätätapauksessa käy jääkaappikin eli ankka vuokaan ja viileään.
  Aseta ankka rintapuoli ylöspäin ritilälle uunipannulle ja paista 200 asteisessa uunissa noin 1.5 tuntia valelematta tai kääntämättä. Ankasta irtoaa jonkin verran rasvaa, joten pelti on syytä olla alla.
  Irrota ja leikkaa rapea nahka ohuiksi suikaleiksi terävällä veitsellä ja irrota sitten liha ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Tarjoa nahka- ja lihasuikaleet eri astioista.
  Aseta lautaselle ohukainen, täytteeksi keskelle 1rkl kastiketta ja muutama suikale kurkkua ja purjoa. Laita päällimmäiseksi muutama suikale nahkaa ja lihaa.
  Jos ei jaksa lättyjä tehdä, niin hyvää tämä on keitetyn riisinkin kanssa.

Ankkakastike

2rkl seesamiöljyä
6-8rkl soseutettua keltaista papukastiketta
2-3rkl tummaa sokeria

  Kuumenna öljy pienessä kasarissa. Lisää papukastike ja sokeri. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä. Tarjoa kylmänä.


Tämä saattaa kuulostaa työläältä ruoalta, mutta ei se sitä ole. Tosin hidas tehdä eli aikaa saa varata heti kunnolla.

Pakko vielä lisätä yksi pieni juttu. Pakastimesta löytynyt vaniljajäätelön loppu muuttui muiden ainesten kera herkku-ananasjuomaksi. Ananaksen, kookoksen ja vaniljan yhdistelmä oli oikeasti hyvää, vaikken mä kauheasti ananaksesta yleensä piittaakaan. Varsinkin ne paahdetut kookoshiutaleet oli niin niin niin.... namia! Juomaa valmistaessa täytyi leikkiä vähän ruotsalaista kokkia. Neiti ja ukko kun olivat niitä Muppet-juttuja katsoneet just netistä, niin tarttuihan se muhunkin. Terävimpiä veitsiä ei kuulemma saanut heitellä, kumma juttu. Mutta, tämän ananasjuoman löysin Kotilieden suuresta keittokirjasta. Kirja on jo jonkin aikaa ollut hyllyssä, mutta jäänyt turhan vähälle käytölle. Ohjeet näyttää niin hyviltä, että tähän opukseen täytyy tutustua tarkemmin.

Ananasjuoma
(4ann.)

6 ananasrengasta
4dl maustamatonta jogurttia
4dl vaniljajäätelöä
2rkl sokeria
4rkl kookoshiutaleita

  Valuta ananaspalat ja kuivaa ne talouspaperiin. Pane tehosekoittimeen ananaspalat, jogurtti, jäätelö ja sokeri. Vatkaa kuohkeaksi juomaksi. Kaada juoma korkeisiin laseihin.
  Paahda kuivalla pannulla kookoshiutaleita kunnes ne saavat hieman väriä. Ripottele kookoshiutaleet juomien päälle ja tarjoa.

2 kommenttia:

  1. Tätä ankanpaistoa on tosiaan ollut liikkeellä ;)

    VastaaPoista
  2. Ankat ei taida olla kauhean ilahtuneita tästä buumista :D

    VastaaPoista