23. maaliskuuta 2012

Sovelletaan sähläten

Päivän teemana on ollut selkeästi soveltaminen. Parit uudet ohjeet tuli kokeiltua, joista kumpikin meni vähän sinne päin. Hyvän pohjan näille kokeiluille tarjosi Pirkka-lehti ohjeineen ja jos tuvan tekniikka olisi kestänyt, niin ehkä molemmat olisi onnistuneetkin. Kun tuvassa on vanha yksivaihesähkö, saa aina ajoittain miettiä että mitäs laitteita tohtii laittaa päälle yhtä aikaa. Kun leipää tehdessä päällä oli pyykkikone, tiskikone, uuni ja hella, oli jääkaapin oven avaaminen liikaa. Kun sain leivän uuniin ja avasin jääkaapin ottaakseni öljyä, niin pääsulake otti ja pimahti. Saattoi se pimahtaminen johtua jostain muustakin, vaikka ajoittuikin niin sopivasti sen oven avaamisen kanssa. Ensin näytti siltä ettei sulakkeissa ole mitään vikaa ja ehdin jo pohtia, että onko kyseessä laajempikin sähkövika vai oonko unohtanut maksaa laskun. Vika oli siis sulakkeessa, eikä talosta tietenkään löytynyt tarpeeksi suurta sulaketta tilalle. Onneksi Mä luulen, että tällä episodilla oli osansa leivän epäonnistumiseen. Leipä kun ehti olla vain hetkisen uunissa, kun sähköt meni ja uuni alkoi jäähtyä. Saattaa vika toki olla leipurissakin. Joka tapauksessa leivästä tuli lättänä ja vähän turhankin rapsakka.

Mutta jospa tarjoilisin hyvyydet ensin. Mä tykkäsin valtavasti tuosta aprikoosi-sinihomejuustobroilerista. Mun basilika- ja paprikakiintiö alkoi tälle viikkoa olla täynnä, joten jätin ne kylmästi pois. Ja pieni ripaus cayennea teki kastikkeelle ihmeitä. Tätä mä haluan toistekin! Alkuperäisen ohjeen löytää Pirkan sivuilta, tässä mun tekeleeni.

Aprikoosi-sinihomejuustobroileri

n.450g tacomarinoituja broilerin fileesuikaleita
1rkl öljyä
1 iso sipuli
2dl ruokakermaa
n.1dl Aurajuustoa
ripaus mustapippuria
0,5tlk(à420g) aprikoosinpuolikkaita
n.0,5dl pecanpähkinöitä
ripaus cayennepippuria

  Kypsennä broilerisuikaleet öljytilkassa ja siirrä lautaselle. Suikaloi sipuli ja kuullota sipulia muutama minuutti pannulla. Lisää joukkoon broilerisuikaleet, kerma, Aurajuusto sekä pippuri. Anna hautua viitisen minuuttia.
  Valuta ja lohko aprikoosit. Lisää ne kasariin. Ripottele päälle rouhittuja pecanpähkinöitä ja mausta makusi mukaan cayennella. Tarjoa pastan tai riisin kanssa.



Sitten siihen leipään. Alkuperäisessä ohjeessa leipään olisi tullut rosmariinia ja oliiveja. Mutta kun en kumpaakaan syö, niin oliivit jätin pois ja rosmariinin korvasin basilikalla. Muut tykkäs tuosta leivästä, mutta multa se ei kovin suuria pisteitä saanut. Ehkä se tosiaan onnistuessaan olisi hyvää. Tässä alkuperäinen ohje, jos joku haluaa kokeilla.

Fetajuustoleipä

1pss(11g) kuivahiivaa
0,5tl suolaa
1tl sokeria
2,5dl vettä
0,5dl salaattijuustokuutioiden öljyä siivilöitynä
n.6,5dl 3-viljan sämpyläjauhoja
Täyte:
100g salaattijuustokuutioita öljymarinadissa
0,5 sitruunan raastettu kuori
2rkl sitruunamehua
1rkl tuoretta rosmariinia (tai basilikaa)
15 kivetöntä mustaa oliivia
Päälle:
salaattijuustokuutioiden öljymarinadia
hienonnettua merisuolaa

  Kaada kuivahiiva monitoimikoneen kulhoon ja mittaa päälle suola ja sokeri. Kaada päälle lämmin vesi (+ 42) ja käytä konetta sen verran että hiiva liukenee. Lisää öljymarinadi ja lähes kaikki jauhot. Jätä vain vajaa desi leipomista varten. Käytä konetta täysteholla sen verran, että taikina muodostaa yhtenäisen paakun ja se irtoaa kulhon laidoilta. Lisää tarvittaessa hiukan jauhoja. Ota taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa se sileäksi palloksi. Anna kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä puolisen tuntia.
   Pese sitruuna huolellisesti harjalla ja raasta kuori raasteterällä, joka on suojattu leivinpaperipalalla. Paperista raaste on helppo irrottaa veitsenterällä työntäen. Purista mehu puolikkaasta. Murenna valutetut salaattijuustokuutiot pienemmäksi kulhossa. Lisää sitruunanmehu ja raaste ja hienonnetut, huhmaressa hierretyt rosmariininlehdet. Leikkaa kivettömät oliivit renkaiksi.
   Kaada kohonnut taikina suoraan jauhotetulle leivinpaperiarkille ja taputtele se käsin 25x45 sentin levyksi. Jaa juusto ja oliivit tasaisesti levylle ja kääri rullalle ja muotoile renkaaksi. Vedä leivinpaperi pellille ja anna leivän nousta peitettynä ainakin puoli tuntia lämpimässä paikassa.
   Voitele kohonnut leipä öljymarinadilla ja ripottele pintaan ripaus huhmaressa rikottua karkeata merisuolaa. Paista leipä 225 asteessa uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Jäähdytä ja tarjoa sellaisenaan vihannesalaatin tai kevyen keiton lisäkkeenä tai sellaisenaan välipalana.

Jos jotain positiivista täytyy tästä leipäepisodista sanoa, niin tällä kertaa osasin laittaa leivinpaperille tarpeeksi jauhoja. Tässä viime aikoina kun nuo mun taikinat ovat yksi toisensa perään tarrautuneet leivonta-alustaan kiinni kaikin voimin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti