6. heinäkuuta 2013

Good smoke and whiskey - savut sialle, viski kokille

Arton, meidän savustimen, tapojen opiskelu jatkuu. Eilen savustimeen pääsi broileria, tänään kassleria. Broilereiden savustus ei oikein mennyt niinkuin elokuvissa. Jostain syystä broilerit kypsyivät uskomattoman hitaasti. Mutta kun ne vihdoin iltamyöhään olivat valmiita, maistuivat ne oikein hyviltä. Päivälliselle ne eivät kuitenkaan ehtineet.

Tänään aamupäivällä laitettiin iso pala kassleria savustumaan. Liha sai olla savustimessa viitisen tuntia, joskin savustimen lämpö pääsi välillä laskemaan alle sataan asteeseen. Sen lisäksi unohdin laittaa lihan eilen maustumaan, joten liha ehti maustua vain muutaman tunnin. Lihan mausteeksi laitoin taas öljyyn sekoitettua sipulijauhetta, suolaa ja pippuria. Viidessä tunnissa lihan sisä- lämpötilaksi saatiin 85 astetta. Varsin kypsää, mutta olisi se hieman kauem- minkin voinut olla. Ylikypsä possu kun on vaan niin hyvää. Vaikka kyllä tämäkin kelpasi! Edelleenkään en tiedä, miten tämä savustus oikeaoppisesti tulisi hoitaa, mutta me tehtiin näin.

Savustettu porsaan kassler

1,5kg kassleria
Mausteöljy:
0,75dl öljyä
2tl suolaa
1tl sipulijauhetta
mustapippuria
Lisäksi:
3dl olutta
3dl omenapuulastuja

  Sekoita mausteöljyn ainekset keskenään ja hiero öljy lihan pintaan. Nosta liha pussiin ja nosta jääkaappiin maustumaan. Anna maustua mieluiten yön yli.
  Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen savustamista. Sekoita pari desiä olutta ja pari desiä savustuslastuja keskenään ja anna imeytyä puolisen tuntia.
  Aseta halutessasi lihan alle paksu foliopala ja nosta esivalmisteltuun savustimeen. Savusta viitisen tuntia, kunnes lihan sisälämpö on noin 85-92 astetta. Possu on ihanan ylikypsää sisälämmön noustessa 92 asteeseen. Lisää savustuslastuja puolessa välissä (tai tarpeen mukaan) ja hiilellä savustettaessa hiiliä niin, että hiillos pysyy hyvin yllä.
  Nosta liha savustimesta, kääri hetkeksi folioon ja nauti vaikkapa uusien perunoiden ja salaatin kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...