23. syyskuuta 2013

When life gives you lemons, make lemon pie!

Mä sitten tykkään tästä vuodenajasta! Lenkkeilyinnostuskin on aivan toista luokkaa, kun säät ovat sopivan viileitä ja luonto on suunnattoman kaunis värikkäine puineen. Yöllisen vesisateen jäljiltä ilmakin oli ihanan raikas, joten mentiin aamusella pikkumiehen kanssa kävellen kauppaan. Siitäkin huolimatta, että ostettavaa oli melkoisesti. Reppu selkään ja osa tavaroista rattaiden alle, niin hyvin selvittiin. Reippailun jälkeen saatoin hyvillä mielin leipoa marengilla hunnutetun sitruspiiraan. Oikeastaan olin suunnitellut tekeväni tämän jo viikonloppuna, mutta en vaan ehtinyt.  

Ihan nappiin mun suoritus ei tosin mennyt, sillä pohja jäi aavistuksen raa'an oloiseksi. Muutama minuutti pidempään uunissa olisi todennäköisesti auttanut. Lisäksi jatkossa laittaisin enemmän sitruunan kuorta, sillä sitruuna ei juuri maistunut. Mutta muuten tämä oli aivan ihana piiras, jota oli pakko ottaa toinenkin palanen!


Keltainen sitruspiiras

Pohja: 
4dl vehnäjauhoja
4rkl sokeria
125g jääkaappikylmää voita tai margariinia
0,5dl kylmää vettä
Täyte:
3dl vettä
3 keltuaista 
n.1dl sokeria
1rkl voita
4rkl maissitärkkelysjauhoja
0,5 sitruunan kuori raastettuna
1 sitruunan mehu
Marenki:
3 valkuaista
1dl sokeria

  Valmista pohja mittaamalla jauhot ja sokeri kulhoon. Lisää paloiteltu voi ja nypi seos ryynimäiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina palloksi, kääri kelmuun ja anna tekeytyä hetki jääkaapissa.
  Kauli taikina kelmun välissä sopivan kokoiseksi levyksi ja nosta hyvin voideltuun piirasvuokaan. Pistele pohja ja nosta reunoille foliosta rutistellut tuet. Kypsennä pohjaa 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes pohja saa hieman väriä. 
  Sekoita kaikki täytteen ainekset teflonkatilassa ja kuumenna koko ajan sekoittaen. Anna kiehua miedolla lämmöllä 1-2 minuuttia. Levitä kiisseli esikypsennetylle piiraspohjalle.
  Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri joukkoon muutamassa erässä. Levitä marenki kiisselin päälle ja muotoile halutessasi lusikalla. 
  Kypsennä piirasta vielä 5 minuuttia niin, että marenki ruskistuu hieman. Anna jäähtyä hetkisen ennen tarjoilua.



Sitruunasta tuli mieleen Linnunradan käsikirja liftareille-trilogian kolmannen osan (Elämä, maailmankaikkeus - ja kaikki) pätkä, joka menee näin:

  Arthur pudisteli päätään ja istuutui. Hän kohotti katseensa. 
  "Luulin sinun kuolleen..." hän sanoa töksäytti. 
"Niin minäkin luulin vähän aikaa", sanoi Ford, "ja sitten ajattelin olla pari viikkoa sitruuna. Huvittelin polskuttelemalla vähän väliä ginitonicissa." 
  Arthur yskähti ja teki saman sitten uudestaan. 
  "Mistä sinä....?" hän aloitti.
  "Löysin ginitonicia?" sanoi Ford iloisesti. "Löysin pikku järven, joka luuli olevansa ginitonic ja polskuttelin siinä. Ainakin luulen, että se luuli olevansa ginitonic."

Lupaan palata kirjan lainauksiin, jos joskus teen ruokaa kirahvista :D Niin ja kyseinen trilogia on siitä mielenkiintoinen, että kolmen opuksen sijaan kirjoja on nykyään 5+1. Suosittelen :)

15 kommenttia:

  1. Tämä piirakka on ollut mulla jo kauan kokeilulistalla. Olen joskus oikaissut ja laittanut täytteeksi valmista lemon curdia. Hyvää on tullut niinkin, mutta kyllä tätäkin versiota pitää joskus kokeilla.
    Mulla käy useasti näiden marenkipiirakoiden kanssa niin, että pohja jää aavistuksen verran raa'aksi. Itse sitä saa kyllä aina syötyä ;) mutta ei viitsi vieraille tarjota raakaapiirakkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ootko muuten syönyt lemon curdia lättyjen välissä? Hämmentävän hyvää :)

      Poista
    2. Enpä ole maistanut. Täytyykin testata!!
      Olin jo niin yllättynyt kun kaveri käski laittaa pannukakun päälle kinuskikastiketta. Sekin oli hyvä yhdistelmä.

      Poista
  2. Nanne, suosittelen kokeilemaan ja juuri niin, että tekee itse tuon sitruunatäytteen. On aivan ihanaa herkkua. Ehkä jopa lempipiirakkani.:D Hienosti onnistunut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko sulla Melody vastaavaa ohjetta blogissa? Voisin testata :)

      Poista
    2. Löytyy blogista yksi resepti, joka on joskus löytynyt Yhteishyvästä.:)
      http://mustikkasuuleipoo.blogspot.fi/2012/10/sitruunatorttu.html
      Siitä on luvattoman kauan aikaa, kun sitä tein ja pitäisi ehdottomasti tehdä uudelleen. Ihan täysin tyytyväinen en silloin ollut lopputulokseen, mutta se johtui varmaankin leipurista, ei reseptistä.:D

      Poista
    3. Kiitos Heidi :) Täytyy käydä kurkkaamassa!

      Poista
  3. Komia piiras ja voin tuntea sirtuunan suussani, olen siis harras ihailija ;) mutta syksy, ei ole minun lajini, kun pimeää kohti mennään ja lujaa, huoh, kevättä jo odottelen :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä taas RAKASTAN syksyä!!! Ihana pimeys, kylmenevät illat, kirpakat aamut, villasukat, leivinuunin lämmitys, ihanat pataruoat, lenkkeily syksyisessä metsässä, kynttilät.... jne jne.

      <3 SYKSY <3

      Poista
    2. Hyvin samoista syistä minäkin tykkään syksystä kuin Nanne. Aivan ihanaa aikaa!

      Poista
  4. Sitruunaleivonnaiset ovat niin ihanan raikkaita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on :) Sitruunaa raastaessa mulle iski vastustamaton halu saada sitruunapullia. Vieläköhän niitä suklaapäällysteisiä sitruunapullia saa? Mumma niitä mulle aina osti, kun olin pieni.

      Poista
  5. Ihana piirakka. Siitä onkin aikaa, kun olen viimeks marenkipiirakkaa tehnyt - pitäis varmaan korjata asia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marenkipiirakat on kyllä ihania! Tai mikä tahansa, missä on marenkia...

      Poista