9. marraskuuta 2013

Is it noise or sweet swede music? - karamellisoidut lantut pipareilla ja auralla

Paistettu lanttu on meidän perheessä suurta herkkua. Siksi ei ollut vaikea keksiä, mitä tehdä ylimääräiselle lantulle ja kaapista löytyneelle parille piparkakulle, kun tämän ohjeen bongasin mapeistani. Piparkakuilla ja aurajuustolla maustetuista lantuista kehkeytyi herkkupala, joka sopisi vallan mainiosti vaikka joulupöytään! Tai muuten joulun aikaan nautittavaksi. Oli kertakaikkiaan ihana, jouluinen lisuke! Ohjeen alkuperää en valitettavasti muista, mutta eiköhän se jostain lehdestä ole kopsattu. Rosmariini ei kuulu mun suosikkeihin, joten korvasin sen timjamilla ja omenaviinietikan tilalla käytin hunaja-omenaviinietikkaa. Lanttujen kanssa syötiin hitaasti kypsennettyä possun maalaisfileeselkää. Mutta kun en kuollaksenikaan muista miten possun maustoin, en tähän ala ohjetta arvailemaan. Sen verran voin kertoa, että hyvää oli.




Karamellisoidut lantut

1 lanttu (n.500g kuorittuna)
4 salottisipulia tai 2 pientä keltasipulia
25g voita
2rkl sokeria
1tl kuivattua timjamia (tai 1-2rkl tuoretta rosmariinia)
1rkl omenaviinietikkaa
0,5-1dl piparkakkumuruja
suolaa
mustapippuria
(sinihomejuustoa)

  Kuori lanttu ja kuutioi n.2*2cm kuutioiksi. Lohko sipulit. Esikeitä lanttukuutioita muutaman minuutin ajan. Valuta hyvin.
  Paista lanttukuutioita miedolla lämmöllä voissa. Lisää sipulilohkot ja sokeri. Kypsennä sekoitellen, kunnes sokeri sulaa ja ruskistuu hieman. Lisää timjami tai hienonnettu rosmariini sekä etikka. Pienennä lämpöä, laita kansi päälle ja hauduta kuutiot kypsiksi.
  Mausta piparkakkumurusilla, suolalla ja pippurilla. Ripottele halutessasi päälle sinihomejuustoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti