8. kesäkuuta 2014

Go on get some rhubarb pie - kesän ensimmäinen raparperipiirakka

Vihdoin ja viimein pääsin minäkin käsiksi raparperiherkkuihin, kun mun surkean pienet raparperipuskat olivat saaneet kasvatettua muutaman hentoisen varren. Ystäväni onneksi keksi mistä noiden huonon kasvun täytyy johtua. Ne on vaan mustasukkaisia, kun juttelen mukavia omena- ja päärynäpuille runsaan sadon toivossa ja raparperiraasut jäävät täysin ilman huomiota. Eikö kuulostakin aivan loogiselta selitykseltä? Vahingosta viisastuneena lupaan suoda koko kesän edes yhden kauniin sanan, tai edes ajatuksen, mun raparperipuskilleni. Tietysti ajoittainen kastelu ja lannoituskin voisi asiaa jotenkin auttaa... 

Kesän ensimmäiseksi raparperileivonnaiseksi valikoitui Kotilieden isosta leivontakirjasta bongatun ohjeen mukaan valmistettu vanilja-raparperipiirakka. Olihan tuo ihan hyvää, mutta vähän enemmän olisin kaivannut makeutta raparpereille. Täytteeseen ei lisätä sokeria, mutta muutama ripaus raparperien pinnalla voisi toimia. Piirakkaa ei onneksi tarvinnut yksin tuhota, sillä vieraina oli äitini veljensä kanssa sekä mieheni täti puolisonsa kera. Ilta oli varsin mukava, sillä kahviseura kelpaa aina!




 Vanilja-raparperipiirakka
 (10-12ann.)

Pohja:
150g voita tai margariinia
1dl sokeria
1 kananmuna
2,5dl vehnäjauhoja
1dl kaurahiutaleita
Täyte:
1pss vaniljakastikejauhetta
1,5dl maitoa
250g mascarponejuustoa
1 kananmuna
250g raparperia

  Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna huolella vatkaten. Lisää joukkoon kuivat aineet ja pyöräytä nopeasti taikinaksi. Painele taikina voidellun ja korppujauhotetun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
  Sekoita vaniljakastikejauhe maidon joukkoon ja anna seistä muutama minuutti. Sekoita joukkoon mascarpone ja kananmuna.
  Levitä vaniljaseos pohjan päälle tasaisesti. Paloittele (kuoritut) raparperit ja asettele piirakan pinnalle. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia. Täyte hyytyy vielä vähän jäähtyessään.

3 kommenttia:

  1. Hyvännäköistä piirakkaa, jos teen tätä, pidän mielessä sen sokerin siihen päälle. Mäkin sain työkaverilta juurakon, joten ens kesänä on mullakin sitten omasta takaa raparperia. Mun tarttis vielä tänään tehdä jotakin makeaa yhdelle työkaverille, en vielä tiedä onko se raparperista vai mitä se olisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ei se sokeri pakollinen ole, mutta jotenkin sitä silti kaipasin. Mä taidan joutua turvautumaan kavereiden puskiin loppu kesän, jos ei nuo tuosta innostu kasvamaan. Raparperi-kookosmuffinsseja haluaisin vielä tehdä ja sen pakollisen kiisselin. Ja olishan sitä vaikka mitä raparperiherkkuja, jos oikein lähtee ohjeita kaivelemaan.

      Poista
    2. Mä sain työkaverilta muovikassillisen raparperin varsia. Mun äiti tekee tosi hyvää raparperi-mansikkamehua, soitin ohjeen häneltä ja ajattelin jos sitä tekisin viikonloppuna.

      Poista