26. kesäkuuta 2014

Have yourself some B.U.N. - porkkanaiset sämpylät suolapähkinöillä

Innostus leipien ja sämpylöiden leipomiseen on ollut pahasti miinuksella viime viikkojen aikana. Yksi syy lienee se, että pihalla on niin paljon mielekkäämpää puuhaa, ettei halua viettää aikaa keittiössä taikinaa vaivaillen. Paljon helpommalla pääsee, kun kipaisee kauppaan tai melkein naapurissa olevaan leipomon myymälään. En tiedä minkä mielenhäiriön sain alkuviikosta, kun innottomasta asenteesta huolimatta sain aikaiseksi pari pellillistä sämpylöitä. Liekö sitten sattumalta vastaan tulleen mielenkiintoisen reseptin ansiota, että tällainen tilanne pääsi syntymään. Kuten monesti aiemminkin olen todennut, en voi vastustaa mitään, missä on pähkinöitä ja kun näin sämpyläohjeen, joka sisälsi porkkanan lisäksi suolapähkinöitä, olin aivan myyty. Ohje on alunperin kulkeutunut mappeihini Pirkasta. Muuten leivoin sämpylät ohjeen mukaan, mutta kuivahiivan vaihdoin tuoreeseen ja 3-viljan sämpyläjauhot korvasin saamillani Hennolan tilan sämpyläjauhoilla. Oli oikeastaan vaan hyvä juttu, että hetken uhrasin aikaani taikinan parissa, sillä lopputuloksena oli mukavan pehmeitä ja varsin porkkanaisia sämpylöitä, jotka säilyttivät mehevyytensä vielä muutaman päivän leipomisen jälkeenkin.




Pähkinäiset porkkanasämpylät

1pkt(500g) porkkanasosetta
25g hiivaa
n.9,5dl sämpyläjauhoja
2rkl siirappia
0,5tl suolaa
1,5dl suolapähkinöitä
0,5dl öljyä

  Lämmitä porkkanasose noin 37-asteiseksi. Murustele hiiva soseen pinnalle ja sekoita, kunnes hiiva liukenee kokonaan. Sekoita joukkoon siirappi, suola ja vähitellen jauhoja. Rouhi suolapähkinät karkeaksi rouheeksi ja lisää taikinaan öljyn kanssa. Alusta taikinaan loput jauhot. Kohota taikina peitettynä lämpimässä paikassa. 
  Painele taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina 18-20 tasakokoiseen palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja nosta pellille. Kohota sämpylät hyvin liinalla peitettynä.
  Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla noin 8 minuuttia.

Nyt on aika toivottaa kaikille oikein hyvää ja rentouttavaa viikonloppua! Huomenna koittaa vuoden paras ja odotetuin päivä, kun Kääpiölinnan herrasväki laittaa kimpsut ja kampsut kasaan, hyppää fillarin selkään ja suuntaa kulkunsa kohti Törnävänsaarta ja Provinssia. Vielä jaksaa vanha rokata, etenkin kun viikonloppu alkaa Eläkeläisten ja humpfonian tahdissa. Palataan asiaan, kun rokit on rokattu ja viikonlopusta toivuttu.

4 kommenttia:

  1. Nämä sämpylät menevät kyllä meilläkin testaukseen, ehkä jopa jo tänään. Ei voi mennä vikaan, jos sämpylöissä on sekä porkkanaa että pähkinöitä! :)
    Oikein ihanaa Provinssi viikonloppua teille Kultaiset!!!! <3 Viettäkää ihana viikonloppu!!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta :) On olemassa paljon huonompiakin yhdistelmiä kuin porkkana ja pähkinät :)

      Poista
  2. Onpa hauska idea tuo suolapähkinät, ei kyllä olis tullut mieleeni laittaa niitä sämpylöihin, mutta sopivat varmasti. Mä oon joskus laittanut niitä cole slawin joukkoon, se oli hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi enpä olisi osannut laittaa suolapähkinöitä coleslaw'n joukkoon! Suuren suuri kiitos vinkistä Eija! Tämä tässä bloggaamisessa on just parasta, kun saa toisilta mainioita vinkkejä, joita ei itse olisi osannut ajatellakaan.

      Poista