24. kesäkuuta 2014

Vaaleanpunaista unelmaa - (muka) marmoroitu punaherukka-valkosuklaakakku

Toinen juhannuksen ei niin onnistuneista, mutta onneksi syömäkelpoisista kakuista oli herkullinen punaherukka-valkosuklaakakku. Punaherukka sellaisenaan ei kuulu mun lempimarjoihin, mutta leivonnaisissa, mehuissa ja likööreissä se kyllä kelpaa. Tässä kakussa epäonnistui valkosuklaatäyte, joka oli kyllä hyvää, mutta jäi koostumukseltaan rakeiseksi. Punaherukkatäyte sen sijaan onnistui hyvin. Marmorointikaan ei oikein mennyt putkeen, mutta ei liene vaarallista. Ohje tähän kakkuun löytyi Kotilieden suuresta juhlakirjasta. 




Martan marmoroitu herukka-valkosuklaakakku
(15ann.)

Pohja:
1pkt(175g) kaurakeksejä
75g voita
Valkosuklaatäyte:
200g valkosuklaata
(2tl öljyä)
2dl vispikermaa
0,5tlk(à250g) maitorahkaa
1dl sokeria
3 liivatelehteä
1rkl vettä
Punaherukkatäyte:
6dl(300g) punaherukoita (käytin pakastettuja)
1dl sokeria
2dl vispikermaa
0,5tlk(à250g) maitorahkaa
4 liivatelehteä
Koristeeksi:
tuoreita punaherukoita tai valkosuklaata

  Murskaa keksit ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Aseta irtopohjavuokaan (halk. 24-26cm) pohjan kokoinen leivinpaperipala ja painele seos sen päälle tasaiseksi kerrokseksi.
  Valmista valkosuklaatäyte. Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa: suklaa sulaa epätasaisesti, joten sitä on syytä sekoittaa välillä. Jostta suklaa ei muuttuisi rakeiseksi, voit panna sen joukkoon varmuuden vuoksi tilkan öljyä. Kaada kerman joukkoon sulatettu valkosuklaa ja vatkaa voimakkaasti. Sekoita joukkoon maitorahka ja sokeri. Liuota pehmenneet liivatelehdet kiehuvaan vesitilkkaan ja sekoita täytteeseen. Kaada valkosuklaamousse vuokaan ja painele se epätasaiseksi kerrokseksi niin, että vuoan reunat ja kakkupohja eivät peity kokonaan. 
  Valmista herukkatäyte. Kiehauta herukat ja sokeri ja painele seos siivilän läpi kulhoon. Anna jäähtyä. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma. Kiehauta tilkka marjasosetta ja liuota siihen liivatelehdet. Vispilöi liivateseos ja rahka marjasoseeseen. Sekoita lopuksi joukkoon kermavaahto.
  Kaada juokseva herukkatäyte vuokaan. Vedä veitsellä täytteisiin uurteita niin, että täytteet hieman sekoittuvat ja pinnalla näkyy molempia täytteitä. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään viisi tuntia. Koristele herukkatertuilla tai valkosuklaalla.



11 kommenttia:

  1. Onpas kaunis kakku. Kiva löytää uusia käyttötapoja punaherukoille (enpä olisi itse keksinyt niitä laittaa juustokakun joukkoon), itsellä kun on hieman samaa pulmaa löytää punaherukoille riittävästi käyttökohteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Muistaakseni viime kesänäkin tein yhden punaherukka-valkosuklaakakun, joka oli melkoista herkkua. Välillä oon yrittänyt laittaa herukoita vadelmahillon joukkoon, kun en oikein muutakaan ole keksinyt. Sääli noita puskaankaan jättää.

      Poista
  2. Hieno kakku, eikä tosiaankaan voisi aavistaakaan, että siinä olisi jotain pielessä. Mä en ole hyydytettyä kakku koskaan tehnyt herukoista, pitäis varmaan kokeilla!

    VastaaPoista
  3. Hieno kakku, eipä kyllä ikinä uskois, että siinä olisi jotain pielessä! Mä en ole koskaan tehnyt hyydytettyä kakkua herukoista, pitäis varmaan kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä kokeilla :) Etenkin makean valkosuklaan kanssa oli oikein hyvää.

      Poista
  4. Jokohan mun kommentit suostuis näkymään... Tai sit mun on vaan kommentointimäärä tullut täyteen sun blogissa ja on tullut esto päälle! ;)
    Samaa mieltä Eijan & Rommirusinan kanssa, että kakku on hienon näköinen joka tapauksessa! Ja varmasti myös hyvän makuinen. Voi kun meidän herukkapensaat antais edes pienen sadon jo tänä vuonna. Olis niin paljon ohjeita mitä testata.... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ei, ei sellaista estoa SAA olla :) Mullakin on ollut viime aikoina vaikeuksia saada kommentteja julkaistua. En tiedä missä vika :/

      Poista
  5. Todella herkullisen näköistä! :) Tein itsekin punaherukoista juustokakkua muistaakseni parisen vuotta sitten. Siitä tulee kivan raikas kakku ja valkosuklaan kanssa on tosi ihanaa. Toivottavasti tulis hyvä punaherukkasato tänä vuonna, niin pääsisi taas leipomaan sellaista, ettei tarvitsisi vain näin kuvien välityksellä mutustella ;) Tuo mainitsemasi rakeinen valkosuklaa antoi luultavasti vaan hieman enemmän rakennetta kakulle ja kakku oli herkullista siitä huolimatta ;) Mullakin vähän aikaa sitten yhden piirakan tuorejuustotäyte jäi rakeiseksi, eikä sitä huomannut ketään muu kuin minä itse. Muut mussuttivat hyvällä ruokahalulla ja kehuivat sitä. Itselleen on usein tosi kriittinen, ja usein myös syyttä suotta. Pääasia, että maistuu :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä näyttäis tulevan ihan hirvittävä määrä punaherukkaa, jos nuo joskus vaan joskus kypsyisivät. Aurinko, voisitko jo tulla näkyviin?!?

      Kummasti sitä itse on aina kaikista kriittisin omien tuotosten kanssa. Muut syö hyvällä ruokahalulla ja itse oikein kaivelemalla kaivelee kaikki viat esiin :)

      Poista
  6. Tarvitsen hieman tarkennusta tuohon "0,5tlk(à250g) maitorahkaa". Eli ostanko yhden 500 gramman paketin, josta otan puolet molempiin täytteisiin, vai riittääkö yksi 250 gramman paketti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi 250 gramman purkki piisaa, eli puoli purkkia kumpaankin täytteeseen. Toivottavasti kakku maistuu :)

      Poista