30. marraskuuta 2016

Oi kuusipuu, oi kuusipuu!

Voi taivas miten hidas tämä mun päivitystahti on nykyään. Jotenkin päivät vaan menee sellaista kyytiä, ettei mukamas ehdi koneen ääreen istahtamaan. Ja edelleen tupa on niin totaalisen kaaoksen vallassa, ettei oikein huvita tehdä lisää sotkua kokkailemalla mitään ihmeellistä. Onneksi pian helpottaa, sillä remontti on aikalailla loppusuoralla! Mä en ole mikään siivousintoilija, mutta odotan jo innolla, että saan tehtyä kunnon siivot ja tuvan järjestykseen. Eteisen valmistumiseen menee tosin vielä tovi, joten sinne kuuluvat tavarat täytyy pitää vielä jossain jemmassa. 

Aivan toimettomana en sentään ole ollut, vaan innostuin leipomaan ihanan mehevää kahvi-suklaapiirakkaa joskus kauan sitten Pirkasta poimitun ohjeen mukaan. Näin joulun lähestyessä halusin jatkojalostaa piirakasta joulukuusia, jos se vaikka auttaisi löytämään kadoksissa olleen joulufiiliksen. Jotenkin joulu tuntuu niin kaukaiselta asialta, etten tajua ollenkaan, että eihän siihen enää kovin montaa viikkoa ole. Joskus tein muuten porkkanakakusta vastaavanlaisia kuusia, värjäsin kuorrutteen vihreäksi ja koristelin ne valkoisilla lumihiutaleilla. Ne taisi mennä likan koulun myyjäisiin, eikä niitä onneksi tarvinnut tuoda kotiin takaisin. 




Suklaiset joulukuusileivokset (kahvi-suklaapiirakka)

2 kananmunaa
3 dl sokeria
150 g voita
2 dl vahvaa kahvijuomaa
5 dl vehnäjauhoja
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Kuorrutus:
5 rkl(n. 60 g) voita
5 rkl kuumaa, vahvaa kahvijuomaa
4 dl (225 g) tomusokeria
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
Koristeeksi;
koristerakeita
koristelegeeliä tai pikeeriä
suklaatikkuja

  Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Sulata rasva ja kaada joukkoon kahvi. Lisää seos muna-sokerivaahtoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan siivilän läpi. Vältä turhaa sekoittamista.
  Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan (halkaisija 26-30 cm). Jos et tee joulukuusia, voit kypsentää piirakan piirakkavuoassa (halk. 30cm). Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 25 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Paksumman kakun kypsymiseen saattaa mennä muutama minuutti kauemmin. Anna kakun jäähtyä. 
  Valmista kuorrutus. Sulata rasva. Lisää kahvi, tomusokeri, kaakao ja vaniljasokeri. Levitä pehmeä kuorrute jäähtyneelle pohjalle. Jos et tee kuusia, koristele piirakka heti. 
  Kuusia tehdessä anna kuorrutteen jähmettyä ensin. Leikkaa kakku sitten kolmioiksi. Koristele geelillä ja koristerakeilla. 



Ai niin, vihreä koristelugeeli ei muuten ole paras valinta suklaan kanssa. Eihän se tuosta juuri mihinkään näy, mutta pitääpähän koristeet paikallaan. 

6 kommenttia:

  1. Aivan ihania! Voi kun olis yhtään leipurin vikaa mutta ei :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Harjoittelemalla oppii, eikä näiden tekeminen ole kauhean hankalaa. :)

      Poista
  2. Kiitos tästä ohjeesta, näitä ajattelin itsekin tehdä joulupöytään. Mikäli jaksan tehdä... :D Aatonaattoon saakka pitäisi painaa töitä, enkä kyllä joulusta aio mitään urakkaa itselleni ottaa. Syödään tasan tarkkaan sitä mitä löytyy, ilman mitään tuskailuja. Mistä muuten olet löytänyt nuo suklaatikut?
    Tsemppiä remontin loppurutistukseen ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löysin suklaatikkuja Citymarketista. Yritän muistaa laittaa sulle kuvan illemmalla. :) En mäkään jaksa stressata joulusta yhtään. Kunhan tämän tuvan saisi jotenkin siivottua, se piisaa.

      Poista
  3. Kuusi ja tähti ovat hyviä muotoja herkutteluun !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Ja olisihan näistä voinut tehdä vaikka tonttuja, jos olisi jaksanut askarrella enemmän. :)

      Poista