22. marraskuuta 2017

Suuren suuri tuparikakku mansikka- ja sitruunatäytteillä

Josko tähän väliin laittaisi sitten juttua viime viikonlopun tupaantuliaiskakusta. Pahoittelen heti alkuun ankeita kuvia, mutta kakku oli niin mahdottoman painava, etten sitä uskaltanut siirrellä kuin sen mitä oli pakko. Joka kerta sai jännittää, jotta saako kakun ehjänä jääkaappiin tahi jääkaapista pöydälle. Kun kakku viimein lähti ehjänä maailmalle, oli helpotuksen tunne melkoinen. 

Kakussa oli 14 munan pohja, täytteenä mansikka- ja sitruunavaahtoa. Jäin miettimään, olisiko sitruunatäytteeseen riittänyt vähän vähempikin liivatemäärä, sillä äkkiseltään laitettu tuo tuntui paljolta. Toki, olihan sitä täytettäkin melkoisesti. Kakku on periaatteessa noin 45 hengelle, mutta runsaiden täytteiden ansiosta saattaisi piisata isommallekin määrälle. Etenkin jos on muutakin tarjottavaa.




Sitruuna-mansikkakakku

Pohja:
14 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
Kostutus:
vedellä laimennettua sitruunamehua
Sitruunatäyte:
6 dl kermaa
6 liivatelehteä
400 g sitruunarahkaa
1prk (340g) lemon curd-tahnaa
½ dl vettä
Mansikkatäyte:
6 dl kermaa
350 g tuorejuustoa
400 g mansikkaa
2-3 rkl mansikkatomusokeria
maun mukaan tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
6-7 liivatelehteä
5 rkl vettä
Päälle:
17 dl vispikermaa
5-6 rkl vaniljakreemijauhetta
maun mukaan tomusokeria

 Valmista pohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. Paista pohja voidellussa, kantikkaassa, n. 32*30cm vuoassa. Itse käytin säädettävää reunavuokaa. 
  Riko munat kulhoon ja punnitse ne. Kerro paino 0,7:llä, jolloin saat selville tarvittavan sokerin määrän. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. 
  Punnitse vehnäjauhot ja perunajauhot. Tarvittava määrä yhteensä on munien paino * 0,7. Tästä vehnäjauhojen osuus on 70%, perunajauhojen 30%. Lisää leivinjauhe jauhoseokseen. Siivilöi seos munavaahtoon ja nostele taikina varovasti sekaisin. Paista kakkua 175 asteessa uunissa noin 50 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos kakkuun painettuun tikkuun ei jää taikinaa, on pohja kypsä. Anna pohjan jäähtyä hetki, kumoa pohja tai poista reunavuoka.
  Leikkaa pohja kolmeen osaan. Koska kakku on suuri, kannattaa se koota tukevan kakkupahvin tai tarjoilualustan päälle.
  Valmista sitruunatäyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Lisää sitruunarahka ja 4/5 lemon curdista. Jätä siis pikku nokko levitettäväksi pohjan päälle. Vatkaa seos tasaiseksi, hyväksi vaahdoksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi pienessä kattilassa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota ne kuumaan veteen. Sekoita ja anna jäähtyä hetki. Lisää liivate täytteen joukkoon ohuena nauhana samalla hyvin sekoittaen. 
  Nosta alin kakkulevy kakkupahville tai tarjoilualustalle. Jos omistat reunavuoan, kokoa kakku sen sisään. Kostuta kevyesti vedellä laimennetulla sitruunamehulla. Levitä päälle ohut kerros lemon curdia. Levitä päälle sitruunatäyte. Nosta päälle toinen kakkulevy, kostuta.
  Valmista mansikkatäyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Soseuta sulaneet mansikat sauvasekoittimella. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon mansikkasose ja tuorejuusto. Makeuta mansikkatomusokerilla ja maun mukaan tomusokerilla, lisää joukkoon vaniljasokeri. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata siihen vedestä puristetut liivatelehdet. Anna seoksen jäähtyä hetkisen ja kaada sitten ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla hyvin sekoittaen.
  Levitä mansikkatäyte kakkulevyn päälle. Nosta päälle viimeinen kakkulevy, kostuta. Kääri kakku kelmuun ja anna tekeytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.
  Lisää kuorrutteen kerman joukkoon vaniljakreemijauhe sekä maun mukaan tomusokeria. Vaahdota kerma. Levitä ensin ohut kerros kermaa kakun reunoille ja tasainen, hieman paksumpi kerros kakun päälle. Pursota reunat ja päällinen haluamallasi tavalla. Nosta koristeet paikoilleen mahdollisimman lähellä tarjoilua. 
  Näiden koristeiden pohjaan sutaisin sulatettua valkosuklaata, jotta koristeet eivät heti pehmenisi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti