3. tammikuuta 2020

Makea siirappikakku ♥ (ja pari sanaa joulusta)

Niin, joulu ja uusi vuosi olisi lusittu ja edessä hiljalleen paluu normaaliin arkeen. Sitä normaalia totta totisesti kaipaankin, sillä meidän joulun ja vuodenvaihteen juhlinta sisälsi kolme kertaa influenssa A:n, kolme päivystyskäyntiä sairaalassa, yhden murtuneen varpaan sekä huolestunutta pohdintaa siitä, koska olisi armeliainta päästää sydänvikainen kissa autuaammille hiirenmetsästysmaille. Ei siis ihan paras mahdollinen juhlapyhä. 

Siinä ennen omaa sairastumista ehdin hyvin kipulääkittynä leipoa muutaman kakun ja laittaa jouluruoat, mutta lopulta valtaosa ruoista päätyi roskiin. Surullista kyllä, sillä en todellakaan pidä siitä, että ruokaa hävitetään tuolla tavalla. Kukaan ei vaan lopulta ollut siinä kunnossa, että olisi jaksanut heittää ruokia pakastimeen. Eikä kyllä kukaan niitä pystynyt syömäänkään. Mies, joka sairastui viimeisenä, yritti parhaansa mukaan ruokia popsia, mutta eipä tuohonkaan määräänsä enempää mahdu. 

Mutta sen mitä tuota yhtä kakkua ehdin maistaa, niin olihan se sen verran hyvää, että voisin ohjeen teille laittaa. Kakun tein Emman makea joulu-kirjan ohjetta soveltaen. Päälle tuleva kinuski tekee kakusta melkoisen makean, joten sen voi ihan hyvin jättää pois, jos haluaa.



Mausteinen siirappikakku

1,75 dl fariinisokeria
175 g huoneenlämpöistä voita
0,75 dl öljyä
2 kananmunaa
1,5 dl tummaa siirappia
4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
2-4 tl inkivääriä 
2 tl kanelia 
2 dl jäähdytettyä teetä (mustaa tai 
vaniljanmakuista)
Kuorrute:
1 dl kermaa
0,75dl fariinisokeria
1 rkl siirappia

  Vatkaa pehmeä voi, öljy ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää siirappi ja sekoita tasaiseksi.
  Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen teen kanssa. Aloita ja lopeta jauhoseoksella.
  Voitele ja jauhota kakkuvuoka (n.1,5l, mun vuoka oli 1,75l). Kaada taikina vuokaan ja kypsennä kakkua 175 asteisessa uunissa 60-80 minuuttia. Kakku on kypsä, kun testitikkuun tarttuu vain muutama murunen. Anna kakun jäähtyä vuoassaan ennen kumoamista.
  Jos haluat kuorruttaa kakun, tee kuorrute kakun paistuessa. Mittaa kuorrutteen ainekset pieneen pinnoitettuun kasariin ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä muutama minuutti. Siirrä kuorrute jäähtymään laakealle lautaselle ensin huoneenlämpöön, sitten jääkaappiin. Jääkaapissa kuorrute vähän jässähtää ja sen voi sekoittaa lusikalla juoksevammaksi ennen kakun päälle kaatamista. Kaada kuorrute kakulle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti