29. toukokuuta 2021

Kesäjuhlien makeat herkut ♥

Lupasin tuossa voileipäkakkupostauksen yhteydessä laittaa vinkkejä myös makeiden leivonnaisten suhteen. Kauan mietin, että miten sen toteuttaisin, mutta jospa keräisin tähän niitä suosituimpia kakkujen täytevaihtoehtoja ja muutamia inspiraatiokuvia kakuista. Tai oikeastaan linkkejä niihin hyväksi havaittuihin täytteisiin, sillä muuten tästä jutusta tulisi tuskastuttavan pitkä. 

Mä yleensä tykkään isoihinkin juhliin tehdä muutaman vähän pienemmän kakun yhden tai kahden isomman sijaan. Jos vieraat tulee hyvin eri aikaan tai juhlapäivä sattuu olemaan kovin helteinen, on mukavampi (ja turvallisempaa) tarjota pienempiä kakkuja, joiden ei tarvi seistä pöydässä kovin kauaa. Helle ja täytekakku kun ei ole mikään hyvä yhdistelmä. 

Tarjottavien määrän pohdiskelu on aina yhtä haastavaa, mutta tosiasia on, että jos tarjolla on montaa sorttia, ei täytekakkujen menekki ole ihan hirveän suuri. Etenkin jos vieraat kiertää useammat juhlat, ei niitä herkkuja määräänsä enempää mene. 

Sen mitä olen kakkuja tehnyt, suosituimpia tuntuu olevan raikkaat, marjaisat täytteet. Niiden etu on myös se, että ne saa tehtyä täysin laktoosittomana. Toki suklaisistakin tykätään ja ainakin Brunbergilta löytyy hyvä laktoositon suklaa. Ja ainahan marjojen ja suklaan yhdistelmä toimii. Myös kinuski yhdessä marjatäytteen kanssa on hyvä pari, eikä ollenkaan niin ällömakea kuin voisi ajatella. 

Mutta siis niitä täytteitä. Jos leipomuksia juhliin on paljon, kannattaa pysyä helpoissa täytteissä. Ihanan täytteen saa ihan vaan tomusokerilla ja vaniljakreemijauheella maustetusta mascarpone-kermavaahdosta, hillosta ja tuoreista marjoista. Okei, tässä esimerkkikakussa on käytetty pakastemansikoita, mutta kyllähän ne tuoreet on aina parempia. Ja jos aikaa on, hillo on helppo keittää itsekin.

Myös vadelmamousse yksistään on raikas täyte ja tämä on ollut varsin tykätty. Pakastevadelmien suhteen suosin ja suosittelen kotimaisia marjoja. Jos kuitenkin käytät ulkolaisia, muista kuumentaa ne huolella! Tuoreilla marjoilla saa koristeltua kakun helposti ja koristelua voi halutessa täydentää rippiristillä tai ylioppilaslakilla (tai muulla juhliin soveltuvalla koristeella).


Ylioppilaslakin tai rippiristin tilalle laittaa jotain juhlakalun harrastuksiin liittyvää. Etenkin erilaiset mopot sun muut on olleet hyvin suosittuja poikien kakuissa.Mansikka ja kinuski on ihana yhdistelmä. Raikas mansikkatäyte vaan toimii kinuskin kanssa yhdessä. Mansikkatäytteen voi hyydyttää liivatteella tai vaniljakreemijauheella. Mansikka on vaan hieman jännittävä hyydytettävä ja muutaman kerran on käynyt niin, että täyte on jäänytkin turhan pehmeäksi. Etenkin vaniljakreemijauhetta käyttäessä. Mansikka-kinuskikakkuun sopii päälliseksi hyvin pehmeä kermavaahto, joka tuo raikkautta kakkuun. Lisäksi kesällä kakun väliin voi lisätä vielä tuoreita mansikoita! 

Rippikakku mansikka-kinuskitäytteellä

Myös lakritsa ja sitruuna on mielenkiintoinen makupari, joskaan ei ehkä kaikkien mieleen. Kyseinen täytepari löytyi tästä pienestä ylioppilaskakusta. Vastaavanlaisen kakun olen tehnyt myös raikkaalla mustikka-vadelmarahkatäytteellä. 


Helppo ja raikas täyte syntyy myös kermasta, tuorejuustosta ja hedelmistä. Tässä täytteessä ei ole mitään mullistavaa eikä trendikästä, mutta viis siitä. Maku on hyvä ja sehän se on tärkeintä!


Täytekakkujen lisäksi voisi vinkata vielä muutaman ihanan leivonnaisen, joita on löytynyt joko meidän tai mun asiakkaiden juhlista. Tai olen leiponut muuten vaan, mutta voisi ihan hyvin olla myös juhlapöydässä tarjolla. 

Yksi näistä herkuista on ihana, suklainen geishakakku! Toki geishan voi vaihtaa melkeinpä mihin suklaaseen tahansa. Tuoreet marjat tuovat ihanaa raikkautta tähän muuten aika tuhtiin kakkuun. 


Mangojuustokakku on aika perinteinen, mutta silti aina yhtä ihana leivonnainen. Tämän kakun raikkaus on vaan jotain niin ihanaa. Ohjeen kakun gluteenittomat keksit voi halutessaan vaihtaa esim. Digestive- tai kaurakekseihin.


Nämä pienet mansikka-suklaawhoopiet on etenkin lasten mieleen! Ja kyllä näitä itsekin tuli syötyä huomaamatta aika monta. 


Eräs nuorimies toivoi aikoinaan mokkapaloja yo-juhlilleen. Mietin aika kauan uskallanko moisia luvata, sillä olin ihan surkea leipomaan mokkapaloja. Mutta mä tein sen ja sen jälkeen tämä on se ainoa mokkapalaresepti jota käytän! Vaikka mokkapalatkin on aika arkinen juttu, saa pellillisellä tai parilla jo hyvin tarjottavaa ja kyllähän niistä aika moni tykkää. 


Jaahas. En tiedä saako tästä jutusta mitään irti, mutta parhaani yritin. Blogiin on vuosien varrella kertynyt niin paljon erilaisia reseptejä, että oli hieman haasteellista miettiä mitkä olisi hyviä tähän juttuun. Onhan nuo lisäksi aika tavallisia, mutta kyllä nuo perinteiset jutut tuntuu parhaiten juhlissa katoavan. 

2 kommenttia:

  1. Minulta on pyydetty suklaa-vadelmakakkua valmistujaisiin kesäkuussa ja tuo sun ihana geisha-kakku antoi mulle vinkkiä minkälaiselta haluan sen kakun näyttävän. Olin ensin ajatellut että myös päällystän kakun jollakin, mutta kyllä tuo nakukakku vaan on niin kesäisen nätti, nyt kun saa tuoreita marjoja ja kukkia <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei mahtavaa jos tuosta oli apua! Tuo on ihanan helppo tapa koristella kakku. :) Jos mä saisin valita, kaikkien kakkujen päällä olisi vaan marjoja ja kukkia. ♥

      Poista