10. heinäkuuta 2016

Rippijuhlajuttuja vol. 1 - gluteeniton mangojuustokakku

Eilen vietettiin esikoiseni rippijuhlia ja fiilikset ovat hieman... hmmm... moninaiset. Olen suunnattoman ylpeä ja onnellinen, mutta samaan aikaan olo on hieman haikea. Mun pienestä tytöstä on oikeasti kasvanut nuori nainen. 

Rippijuhlien valmistelut olivat kyllä melkoinen rutistus. Onneksi mun äiti oli apuna, eikä ukko ja neitikään tumput suorana seisseet. Vaikkei aivan kaikkea saatukaan tehtyä, niin ei haittaa. Kun tupa ja piha oli edes jotenkin kuosissa, niin se riitti. Mun ei tarvinnut onneksi siivouspuoleen osallistua, enkä olisi kyllä ehtinytkään, sillä pari päivää olin melko tiiviisti keittiön puolella. Aivan liikaahan taas leivoin, mutta se ei ole mitenkään uutta. En vain osannut päättää mitä tarjota, joten tein sitten vähän kaikkea. Muutama kakku on onneksi syöty kokonaan, osaa herkuista olen suosista antanut muille tuhottavaksi. Vielä löytyy pari kakunpuolikasta, jos joku haluaa piipahtaa kahville.  Tarjottavaksi taikuroin mm. mansikka-suklaatäytekakkua niin tavallisena kuin gluteenittomanakin, kasvis- ja kinkkuvoileipäkakkua, mangojuustokakkua, tobleronekakkua, savulohi- ja kasvispiirakkaa, raparperi-mansikkapiirakkaa ja jos vaikka mitä. 

Mistähän sitä sitten aloittaisi näiden ohjeiden purkamisen? Kelpaisiko ensimmäisenä mangojuustokakku? Juustokakun tein tällä kertaa Myllyn Parhaan reseptiä soveltaen. Ohjeen pohja vaihtui gluteenittomiin kekseihin ja voihin, täytteen maitotuotteet oli kaikki laktoosittomia. Tämä kakku on ihan ok, mutta ehkä tuo aiemmin blogista löytyvä ohje on aavistuksen raikkaampi ja parempi. Toki, jos mangosta tykkää, niin sitten suosittelen tätä. 

En ehtinyt kuvaamaan kakkuja etukäteen, joten kaikki kuvat tarjottavista on otettu varsin pikaisesti samalla, kun vieraat saapuivat. Mutta ehkä noista jonkinmoista kuvaa saa. 




Mangojuustokakku (gluteeniton ja laktoositon)

Pohja: 
200 g gluteenittomia keksejä
80 g voita
Täyte:
6 liivatelehteä
½ dl mangotölkin lientä
1 tlk (n.400/250 g) säilykemangoa 
300 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
½ dl sitruunamehua tai sitrus-, manteli- tms. likööriä
4 dl kuohukermaa
Päälle:
3 dl mangososetta (esim. Bonne)
4 liivatetta
Koristeeksi:
tummaa suklaata
appelsiinilohkoja
mansikoita 
pensasmustikoita
vihreitä rypäleitä

  Hienonna keksit monitoimikoneessa tai kaulimen avulla. Sulata voi ja sekoita keksimurskan joukkoon. Laita irtoreunavuoan (24cm) pohjalle leivinpaperi, öljyä vuoan reunat kevyesti ja painele keksiseos vuoan pohjalle. 
  Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 minuuttia. Kuumenna ½ dl mangolientä kiehuvaksi esim. kattilassa. Puristele liivatteet ja sulata ne kuumentamaasi liemeen. Anna jäähtyä hetkisen. Soseuta valutet mangot. Lisää tuorejuustoon soseutettu mango, sokerit sekä sitruunamehu. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla hyvin sekoittaen. Vatkaa kerma vaahdoksi erikseen ja yhdistä siihen varovasti juustomangoseos. Kaada täyteseos vuokaan. Hyydytä jääkaapissa ainakin muutama tunti. 
  Liota koristehyytelön liivatteita kylmässä vedessä 10 minuuttia. Kuumenna ½ desiä mangososetta esim. kattilassa ja liuota joukkoon vedestä puristetut liivatteet. Lisää loppu sose joukkoon. Levitä seos juustotäytteen päälle ja anna juustokakun hyytyä vähintään seuraavaan päivään. Koristele juustokakku  ennen tarjoilua. 




Lopuksi on vielä pakko esittää kiitokset veljelle vaimoineen, kun ottivat pikkumiehen juhlien aattona hoitoon sekä ihanalle ystävälle, joka juhla-aamuna hoiti astiat paikalleen meidän ollessa kirkossa ja juhlien aikana keitteli kahvit ja hoiti kaikki keittiöhommat! Kiitos myös ihanille vieraille ikimuistoisesta juhlapäivästä! ♥

2 kommenttia:

  1. Vesikielellä Facebookista katselin juhlien herkkupöytää, *slurps* Olit kyllä taas tehnyt taikojasi. Tämäkin kakku on taas niin kauniisti koristeltu!
    Ja vitsit mutta sulla on kaunis tytär!! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! ♥ Tähän kakkuun oon kerrankin tyytyväinen. Täytekakku sen sijaan... no, siitä ei tullut ollenkaan nätti. Mutta onneksi se maistui hyvältä. :D

      Poista