20. heinäkuuta 2016

Rippijuhlajuttuja vol. 5 - hurmaava savulohipiirakka ♥

Pienen tauon jälkeen täällä taas! Tehtiin viikonloppuna pikavisiitti Tampereelle rippijuhliin ja kun kerran sinne saakka mentiin, niin hoidettiin siinä samalla jokavuotinen Särkänniemi-reissukin. Normaalisti on samalla reissulla katsastettu myös serkun vanhempien mökki, mutta koska mulla on tiedossa melko kiiruinen loppuviikko, oli se mutka pakko jättää väliin. Harmillista, mutta eipä näille voi oikein mitään. Rippijuhlista on vielä pakko mainita sen verran, että oli aika ihana mennä kerrankin valmiiseen kahvipöytään! Eikä herkulliset kakut ja piirakat ainakaan sitä riemua vähentäneet! Kiitos vielä emännälle mukavista juhlista ja lämpimät onnittelut juhlien sankarille! ♥ 

Mutta palataanpas me vielä tytön rippijuhliin ja siellä tarjolla olleeseen savulohipiirakkaan. Ohjeen tähän herkkuun nappasin Nannelta Elämää Koivurannassa-blogista. Alunperin tämä on lähtöisin Ruokasurffausta-blogin Annalta. Että kiitosta vaan molemmille! Tämä piirakka oli aivan älyttömän hyvää! Pohja oli loistava, samoin täyte! Eikä mennyt miksikään, vaikka tein piirakan ajoissa ja laitoin muutamaksi päiväksi pakastimeen. Jos hyvää savulohipiirakkaa haluat, niin tätä kannattaa kyllä kokeilla!




Savulohipiirakka pellillinen

Pohja:
300 g voita
6 dl vehnäjauhoja
1 dl vettä
2 tl suolaa
Täyte:
500 g lämminsavulohta
1-2 suippopaprikaa
pala purjoa
200 g vahvaa juustoraastetta
6 kananmunaa
3 dl ruokakermaa
200 g creme fraichea
½ dl hienonnettua tilliä
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä

  Valmista ensin pohja. Leikkaa todella kylmä voi kuutioiksi ja laita isoon kulhoon. Kaada voikuutioiden päälle suola ja vehnäjauhot. Nypi voi ja jauhot sekaisin, kunnes koostumus on murumaista. Lisää vesi ja vaivaa taikina nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa liikaa, ettei taikinaan ala muodostumaan gluteenia (elastisuutta). Taikinan tulee säilyä muromaisena eikä leipämäisenä.
  Painele taikina leivinpaperille syvälle pellille kostutetuin sormin. Muista myös reunat. Nosta taikinapelti pakastimeen siksi aikaa, kun uuni kuumenee 200 asteeseen. Esipaista pohjaa uunin alimmalla tasolla 10-15 minuuttia, kunnes pohja on kauniin kullan ruskea.
Valmista täyte sillä välin, kun esipaistat pohjaa. Hienonna purjo, suippopaprika ja tilli. Riko kananmunat tyhjään kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää sekaan kerma ja creme fraiche. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita hyvin. Lisää munaseokseen purjo, paprika, tilli ja juustoraaste. Sekoita. 
  Kaada seos esipaistetun pohjan päälle. Palottele lohi ja levitä palat täytteen päälle. Painele lohta tarvittaessa haarukalla, jolloin se uppoaa paremmin täytteen sekaan. 
  Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alimmalla tasolla n.20-25 minuuttia. Jos piirakka alkaa saamaan liikaa väriä, laita leivinpaperi piirakan päälle.





4 kommenttia:

  1. Vaikuttaa älyttömän hyvältä! Ohje menee korvan taakse! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä kokeilla! Tämä oli aivan ihanaa.

      Poista
  2. Hei kiva kun testasit tätä! Nämä Annan piirakkaohjeet on kyllä niin huippuhyviä. Tehtiin tätä samaista piirakkaa myös mun kummitytön ristiäisiin pari kesää sitten (apua, onko siitäkin jo niin kauan...?!) ja teki sielläkin hyvin kauppansa.
    Meillä on Särkänniemen reissu vielä edessäpäin. Just eilen mun veljen lapsia haastattelin, että Lintsi vai Särkänniemi ja kuulemma Särkkis tänä vuonna. Viime vuonna käytiin Lintsillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kumman nopeaa nuo muksut kyllä kasvaa! :D Me kanssa suunniteltiin, että joku vuosi voisi Särkänniemen sijaan mennä Lintsille. Särkänniemessä kun on tullut käytyä melkoisen monta kertaa.

      Poista