17. maaliskuuta 2023

Keväinen appelsiinirahkatorttu ♥

Kun en oikein osaa olla tekemättä mitään, niin yritän sitten testailla kaikkia tällaisia helppoja leivontaohjeita. Helppoja siinä mielessä, että ei tarvitse vatkailla mitään ja käsiä täytyy rasittaa suht vähän. 

Tämän keväisen appelsiinirahkatortun ohje on ollut mulla kauan ja nyt vihdoin pääsi testiin. Pikaisesti selvittelin, että näemmä Pirkasta on tämä ohje joskus mappeihin kopsattu. Alunperin tämän tortun täytteessä käytettiin kermarahkaa, mutta ilmeisesti sitä ei taas mistään saa. Korvasin kermarahkan rahkajogurtilla, mutta ihan hyvin tähän käy normi maitorahka tai sitten vaniljalla maustettu rahka. Rahkajogurtilla tästä ei tullut hirveän makeaa, vaan just sopivaa.


Parhaimmillaan tämä torttu oli seuraavana päivänä, kunnolla jäähtyneenä. 

Appelsiinirahkatorttu

Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
1½ dl sokeria
100 g voita tai margariinia
1 kananmuna
3 rkl kylmää vettä
Täyte:
400 g rahkajogurttia, maitorahkaa tai vaniljarahkaa
3 rkl puristettua appelsiinimehua
1 rs (65 g) sokeroituja appelsiininkuoripaloja
3 tl vaniljasokeria (jätä pois, jos käytät vaniljarahkaa)
3 kananmunaa
3/4 dl sokeria
Koristelu:
appelsiinia
sitruunamelissaa
tomusokeria tai marenkeja

  Sekoita kulhossa keskenään vehnäjauhot ja sokeri. Nypi pehmeä, huoneenlämpöinen rasva jauhoseoksen joukkoon. Lisää taikinaan vielä muna ja kylmä vesi ja sekoita nopeasti. Vuoraa tasapohjainen irtopohjavuoka (halkaisija 22 cm) leivinpaperilla ja taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pane vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
  Sekoita rahkan joukkoon appelsiinimehu, appelsiinin kuoripalat, munat ja sokerit. Kaada täyte vuokaan ja paista torttu 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 40-50 minuuttia. Täyte on uunista otettaessa vielä löysähköä, mutta jämähtää jäähtyessään.
  Nosta torttu pois vuoasta hieman jäähtyneenä leivinpaperin avulla ja koristele se appelsiiniviipaleilla, sitruunamelissalla ja tomusokerilla tai marengeilla. Marengit tosin sulavat jossain vaiheessa eli ne kannattaa laittaa päälle vasta juuri ennen tarjoilua.



2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa lupaavalta. Aion kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Laitan vain että löysin täältä raejuusto sämpylä ohjeen ja hei täältähän löytyy muutakin kätevää!

    VastaaPoista