22. syyskuuta 2011

Hunajakakkua ja kurkkujen säilöntää

Hieman harmittaa, kun en kauheasti tänä kesänä ehtinyt noihin säilöntäpuuhiin. Osan marjoista keitin mehuksi ja osa meni tietenkin likööreiksi, mutta kaikki hillot ja sen sellaiset jäi tekemättä. Viikonlopun suunnitelmissa on kyllä keittää vielä omena-päärynämehua ja laittaa uusi satsi päärynälikööriä muhimaan. Pakkohan tuota likööriä on tehdä lisää, kun kerran joka paikassa kaupitellaan päärynöitä puoli ilman. Sentään sain tänään tehtyä tuollaisen koe-erän tulisesti maustettuja kurkkuja. Mielenkiinnolla odotan, millaisia ne on. Huomasinpa vaan taas, että väsyneenä yksinkertaistenkin ohjeiden seuraaminen voi olla erittäin haasteellista. Hieman meni soveltamiseksi ja säätämiseksi, mutta ei haittaa.

Tässä siis alkuperäinen ohje. Itse tein vain puolikkaan annoksen näin ens alkuun. Ja puolikkaalla annoksella sai kaksi pienehköä tölkkiä täyteen.

Tuliset maustekurkut

1kg avomaankurkkuja
10 valkosipulinkynttä viipaloituna
reilu pala tuoretta inkivääriä
1 chili
1rkl kokonaisia mustapippureita
Säilöntäliemi
6-7dl vettä
3dl väkiviinaetikkaa
3dl sokeria
1rkl suolaa

  Pese kurkut ja liota niitä muutama tunti puhtaassa vedessä. Viipaloi kuoritut valkosipulinkynnet ja inkivääri. Viipaloi chili. Viipaloi kurkut ja laita kurkkuviipaleet kerroksittain hyvin pestyihin lasipurkkeihin.
  Kiehauta kattilassa vesi, etikka, valkosipulinkynnet, inkivääri, chili ja mustapippurit. Kaada kuuma seos kurkkujen päälle.
  Sulje purkit tiiviisti ja säilytä ne kylmässä ja pimeässä.


Mä taidan olla kyllä vähän hassu, kun mun mielestä on kamalaa heittää mitään ruokia roskiin. Jos jääkaappiin jää jotain jämiä muusta ruoanlaitosta, niin mun on ihan pakko käyttää ne johonkin. Vaikka sitten varta vasten etsiä joku ohje, mihin kyseisen elintarvikkeen saisi käytettyä. Tänään vuorossa oli kiltin lähikauppiaan lahjoittama maustamaton jogurtti. Löysin helpon kuivakakun ohjeen, jota vähän sovelsin. Itse en oo kakkua vielä maistanut, mutta kuulemma on ihan hyvää. Ja ainahan nuo kuivakakut paranee vanhetessaan.

Joku kurja oli vaan piilottanut mun lempparikakkuvuoan :/ Se on sellainen miehen mummavainaan perintövuoka. Huomenna taidan kääntää kaapit ylösalaisin, että sen löydän. Tykkään siitä vuoasta ihan hirmuisesti.

Hunajakakku

2 munaa
2dl maustamatonta jogurttia
1-2rkl juoksevaa hunajaa
200g voita sulatettuna
2dl sokeria
5dl vehnäjauhoja
2tl kanelia
1tl vaniljasokeria
1tl soodaa

  Voitele ja korppujauhota vuoka. Mantelirouhekin saattaisi toimia. Sekoita munat, jogurtti, hunaja sekä sokeri mutta älä vatkaa. Sulata voi ja lisää taikinaan. Sekoita kuivat aineet keskenän ja kaada taikinan joukkoon varovasti sekoittaen. Paista 175 asteessa n. 1h tai kunnes kakku on kypsä. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä ja ripottele tomusokeria pinnalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti