19. syyskuuta 2011

Värikästä kasviksista

Jääkaapissa jo reilun viikon kummitellut punajuuripussin loppu pääsi tänään hyötykäyttöön. Kun kerran leipä oli vähissä ja punajuurista piti päästä eroon, niin leivoin sitten punajuurisämpylöitä. Kun kerran porkkanaa voi raastaa sämpylään, niin miksi ei sitten punajuurta. Ainakin taikina oli nätin väristä. Ja kyllä nuo sämpylätkin on ihan ok. Varsinkin jos punajuuresta tykkää. Mielessä kävi, että jos olisi leiponut vielä niitä porkkanasämpylöitäkin, niin olisi saanut aikaiseksi aika iloisen värisen leipäkorin.

Vieläkään en tiedä, mitä päivän ruoasta ajattelisin. Viikon kasvisruokana oli siis kasvisgumbo. Paras määritelma tälle ruoalle voisi olla "eksoottinen". Ehkä tuohonkin ruokaan tottuisi, jos sitä söisi enemmän. Ruoassa hyvää oli se sopiva tulisuus, outoa taas tuo bataattien tuoma makeus. Jään siis edelleen pohtimaan, tykkäsinkö ruoasta vai en.

Punajuurisämpylät

5 (vajaa 200g) pientä tuoretta punajuurta
2dl vettä
1dl maitoa
1pss kuivahiivaa
1rkl siirappia
1tl Herbes de Provencea
9-10dl hiivaleipäjauhoja
50g voita tai margariinia
Voiteluun:
kananmunaa
Pinnalle:
seesaminsiemeniä

  Raasta kuoritut punajuuret hienolla terällä. Lämmitä vesi-maitoseos 42-asteiseksi ja lisää joukkoon pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva, suola, siirappi, yrttiseos sekä punajuuriraaste. Alusta taikinaan jauhot ja lopuksi pehmeä rasva. Taikina saa jäädä aika pehmeäksi. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa hyvin peitettynä.
  Jaa taikina n. 15 palaan ja pyörittele sämpylöiksi. Anna sämpylöiden kohota pellillä leivinpaperin päällä ja liinalla peitettynä. Voitele kohonneet sämpylät munalla ja ripottele seesaminsiemeniä päälle.
  Paista 225 asteessa uunin keskitasossa n. 12min. tai kunnes sämpylät ovat kypsiä.




Kasvisgumbo

2 valkosipulinkynttä
2 pientä punaista chiliä
1 bataatti
3 tomaattia
2 maissintähkää
1tlk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
0,5dl chilikastiketta
1rkl hunajaa
1dl vettä
2tl suolaa
oreganoa

  Hienonna valkosipulinkynnet. Halkaise chilit, poista siemenet ja hienonna. Paloittele kuorittu bataatti kuutioiksi. Paloittele tomaatit ja poista niistä siemenet. Leikkaa maissit noin sentin paksuisiksi viipaleiksi.
  Sekoita keskenään valkosipuli, chili, pavut kastikkeineen, chilikastike, sokeri, vesi, suola ja oregano. Pane baatatit ja tomaatit uunivuoan pohjalle. Levitä maissiviipaleet päälle. Kaada papuseos kasvisten päälle.
  Kypsennä vuokaa uunissa 200 asteessa, kunnes bataatit ovat kypsiä. Meidän uunilla meni reilu tunti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti