21. joulukuuta 2011

Nostalgiaherkku

Mukava päivä ja mukavia vieraita. Kääpiölinnan lihapatojen, tai paremminkin kanapatojen, ääreen kokoontui meidän lisäksi mun äiti ja veljeni vaimonsa ja kahden suloisen rinsrenssansa kanssa. Ukkokulta joutui ahertaa sorvin ääressä ja jäi paitsi tästä tapaamisesta. Niin ja kävihän meillä myös mun enokin piipahtamassa. Harvinanen, mutta sitäkin mieluisampi vieras. Ollaan yritetty aina joulun alla kokoontua porukalla yhteen syömään, kun joulun jokainen viettää kuitenkin omalla tahollaan. Toivotaan, että perinne jatkuu. Äidin toivomuksesta ja vähän jo niinkuin perinteenä tein rakuunabroileria. Tuo on kyllä semmoinen herkku että. Tosin ei mitään pikaruokaa, mutta ei kyllä mitenkään hankalaa valmistaakaan. Ohje on isäni peruja. Tarinaa tästä ruoasta löytyy enemmän tuolta Kääpiölinnan omista resepteistä. Ohjeen oon sinne joskus naputellut, mutta voihan sen tähänkin vielä laittaa. Yleensä oon tehnyt ruoan aikalailla mutu-tuntumalla, mutta tällä kertaa yritin vähän laittaa ainesmääriä ylös.

Ruoan kanssa kelpasi hyvin punaviini ja jälkkäriksi mussutettiin tuota eilistä glögitorttua ja piparkakkuja vaniljakahvin kera. Hyvää oli.

Rakuunabroileri

1 pakastebroileri
1plo punaviiniä (esim. ConoSur Tocornal)
vettä
ainakin 3-4rkl kuivattua rakuunaa
2-3tl suolaa
1-2tlk kokonaisia herkkusieniä (säilyke)
n.50g voita
reilu 3-4rkl vehnäjauhoja
2dl kermaa
mustapippuria
tarvittaessa loraus soijaa
noin 7-8dl broilerin keitinlientä kastikkeeseen

  Ota pakastebroileri sulamaan hyvissä ajoin. Laita sulanut broileri isoon kattilaan. Kaada päälle punaviini. (Kokille voi jättää lasillisen.) Lisää vettä niin paljon, että broileri peittyy. Lisää sekaan rakuuna ja suola. Anna broilerin kiehua miedolla lämmöllä ainakin 1,5 tuntia. Itse olen tainnut antaa olla välillä parikin tuntia. On sitten taatusti kypsää. Nosta broileri kattilasta ja anna jäähtyä. Säästä keitinliemi kastiketta varten! Irrottele boilerin lihat luista. Käsin pienimällä saa sopivia suupaloja.
  Kastiketta varten sulata voi isossa kasarissa tai pannussa. Lisää vehnäjauhoja sen verran, että saat sopivan tahnan ja sekoittele. Anna jauhojen kypsyä hieman, älä kuitenkaan ruskista. Lisää jauhojen sekaan kanan keitinlientä vähän kerrallaan, kunnes saat suht paksun kastikkeen. Lisää sekaan kananpalat ja kokonaiset, valutetut herkkusienet. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen 10-15min. Lisää kerma, mustapippuria ja tarvittaessa vielä keitinlientä. Kastike saa jäädä aika paksuksi. Jos kastike tuntuu suolattomalta, lisää loraus soijaa.
  Tarjoa ruoka riisin kanssa. Muutama tippa sitruunamehua annoksen päälle pirskoteltuna sopii ruokaan loistavasti.


Toinen piparkakkutalo muutti tänään uuteen kotiin. Eipä me kahta tarvita, vaikka niitä tuplaten innostuttiin tekemään. Ennen muuttoa tapahtui vaan pikkuruinen onnettomuus ja talon katto pääsi romahtamaan. Toivottavasti tuo silti ilahduttaa uusia omistajiaan :)

Tänään oli muuten vihdoin ja viimein hetki aikaa ja energiaa suunnitella jouluaaton herkkuja. Muutamaan juttuun pitäisi vielä katsella ohje. Mutta muuten asiat on jo hyvällä mallilla. Tai onhan edessä toki vielä tuo kokkausosuus, mutta se on syömisen lisäksi se mukavin juttu. Ihanaa, joulu tulee!

2 kommenttia:

  1. Minulta on mennyt tälläinen herkkuohje ihan täysin ohi! Onneksi on tuo kohta "you might also like...". Tätä aion kyllä kokeilla!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti maistuu :) Aika mietohan tämä ruoka on maultaan, mutta meille tähän liittyy niin paljon muistoja, että tätä tehdään aina, kun koko perhe on koossa.

      Poista